Historiaa: Suomen Big Brother 2019

Taustaa
Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media
Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media

Big Brother piti taukoa viisi vuotta ennen kuin formaatti teki paluun Suomen televisioon. Formaatin paluusta uutisoitiin tammikuussa 2019, kun Nelonen Media tiedotti Big Brotherin paluusta kanavilleen seuraavana syksynä. Asukashaku Suomen 11. Big Brotheriin käynnistyi huhtikuussa 2019.

Ennen kauden alkua Big Brotherin luvattiin uudistuvan ja esimerkiksi seksillä tai alkoholilla ei mässäiltäisi aikaisempien kausien tapaan. Tuotantotiimi laitettiinkin lähes täysin uusiksi ja ydintiimi, joka vastaa ohjelman sisällöstä, oli täysin uusi. Ainoastaan juontaja Elina Kottonen ja jotkin teknisessä ryhmässä olleet henkilöt olivat tehneet aiemmin BB:tä Subilla. Ohjelman uutena pääohjaajana aloitti Janne Virtanen ja yhtenä tuottajana Petteri Ahomaa.

Kimmo Vehviläinen, Elina Kottonen ja Alma Hätönen juonsivat Big Brotherin vuonna 2019. Kuva: © 2019 Jan Lönberg / Nelonen Media.
Kimmo Vehviläinen, Elina Kottonen ja Alma Hätönen juonsivat Big Brotherin vuonna 2019. Kuva: © 2019 Jan Lönberg / Nelonen Media.

Uusi BB-talo rakennettiin kauppakeskus Rediin. Talosta rakennettiin varsin erilainen edeltäjiinsä nähden jo siitä syystä, ettei se ollut ns. studiotalo, josta puuttuivat mm. kamerakäytävät. Kaikki talon kamerat olivatkin ensimmäistä kertaa pelkkiä robottikameroita, joiden käyttö aiheutti etenkin alussa jonkin verran ongelmia ja ajoittain hämmennystä myös asukkaiden keskuudessa. Talon suunnittelusta vastasi arkkitehti Marco Casagrande.

BB-talo sai uudet asukkaat 1. syyskuuta, kun kausi alkoi Nelosella. Suorassa Kickoff-lähetyksessä taloon muutti 14 asukasta, eikä kauden aikana nähty enää lisäasukkaita, eli kaikki asukkaat olivat tässä. Kausi kesti 71 päivää.

Sikarikerho oli kauden ilmiö

Kauden yleisteemana oli paluu perusasioihin, eli Big Brotheria tehtäisiin, jossa keskitytään olennaiseen. Keskiöön nousivat asukkaat ja heidän välisensä suhteensa. Yksi teemoista olivat syvälliset keskustelut ja asukkaiden agendat, jotka he toisivat vahvasti taloon. Tämä näkyikin etenkin kauden alkupuoliskolla, jolloin talossa käytiin runsaasti keskustelua mm. ilmastonmuutoksesta ja seksuaalivähemmistöistä.

Kauden edetessä keskustelut alkoivat kiertää kehää ja samat teemat toistuivat lähes päivittäin. Junnaaminen samoihin asioihin itse keskustelunaiheet aiheuttivat myös riitoja ja sanaharkkoja, jotka leimahtivat aika ajoin. Vahva omien ajatusten takana seisominen aiheutti pattitilanteita, jotka kiristivät talon tunnelmaa ja alkoivat luoda taloon omia blokkejaan.

Yksi kauden erikoisuus oli BB-talon retronurkkaukseen kokoontunut Sikarikerho, joka koostui alun perin Kristianin, Helmerin ja Jukan ympärille, mutta kauden edetessä siihen alkoi kuulua lähes koko talon miesporukka ja myös naisia alkoi kerho kiinnostaa. Kerho alkoi kokoontua viikko pari kauden alun jälkeen retronurkkaukseen iltaisin nukkumaanmenon aikoihin, koska makuuhuoneeseen vaadittiin hiljaisuutta, jotta halukkaat voivat nukkua. Sikarikerho syntyi näin kuin vahingossa ja siellä kokoonnuttiin lähes joka ilta kauden loppuun saakka.

Sattumaa tai ei, BB-talosta häädettiin ensin ulos paljon asukkaita, jotka eivät kuuluneet Sikarikerhoon. Sikarikerholaisia syytettiin juonittelusta, johon ei kuitenkaan yleensä sorruttu. Välillä tosin liikuttiin ns. harmaalla alueella ja joskus asiasta vitsailtiin, joka voitaisiin toki tulkita myös juonitteluksi.

Käpylehmätehtaassa tehtiin ahkerasti töitä. Kuva: © 2019 Nelonen Media.
Käpylehmätehtaassa tehtiin ahkerasti töitä. Kuva: © 2019 Nelonen Media.

Tehtäviä oli kauden aikana riittävästi ja lähes jokaiselle päivälle oli toimintaa. Tehtävien toteutus kuitenkin ontui, sillä etenkin viikkotehtävien idea ei usein kantanut viimeistään toista päivää pidemmälle. Käänteitä olisi kaivattu enemmän ja ehkä enemmän innovatiivisuutta tehtäviin kokonaisuutena. Huomattavaa oli myös, että tehtäviä oli lainattu aikaisemmilta BB-kausilta pienillä muutoksilla.

Kokonaan uusi elementti kaudella oli BB-talon oma valuutta, rahna. Asukkaat saivat taloon mennessään sattumanvaraisen määrän rahnoja, joilla he pystyivät käymään kauppaa hyödykkeistä ja palveluista Big Brotherin ja muiden asukkaiden kanssa. Rahnojen määrää pystyi myös kasvattamaan voittamalla niitä tehtävistä tai yksinkertaisesti löytämällä ja myös niiden varastaminen oli mahdollista. Rahnoilla oli myös mahdollista mm. ostaa itsensä tai jonkun toisen ulos häätöäänestyksessä, mutta muuten lupailtu mahdollisuus rahnoilla vaikuttaa talossa oloon oli hyvin vähäinen.

Tuotanto joutui kovaan paikkaan Hiihtoreissulla

Rangaistuslinja BB-talossa oli aika tyypillinen aikaisempiin kausiin verrattuna. Aika paljon sääntörikkeitä katsottiin läpi sormien ja niistä selvisi pelkällä kuulutuksella. Muutaman kerran rankaistiin jopa koko päivän kestävällä rangaistuksella, joka usein osui lauantaiksi. Rangaistukset olivat pääasiassa kollektiivisia, eli kaikki asukkaat joutuivat kärsimään yhden tai muutaman asukkaan sääntörikkeistä. Lepsuus rangaistuksissa johti kauden aikana siihen, että asukkaat eivät suhtautuneet toimintaansa kovinkaan vakavasti, mitä tulee talon sääntöihin.

Kauden kovin rangaistus koettiin Hiihtoreissu-viikkotehtävän yhteydessä viikolla 8, kun Jukka ja Kristian joutuivat suoraan häätöäänestykseen väkivaltaisen ja uhkaavan käytöksen vuoksi. Viikkotehtävän loppuvaiheessa bileiden jälkeisissä tapahtumissa ei tappelu ja suora talosta poistaminen ollut kaukana. Humalassa olleet Jukka ja Kristian ottivat varsin kovasanaisesti yhteen Kristianin provosoidessa tilannetta ja aiemmin Ville oli joutua Kristianin aggressiivisen käytöksen uhriksi, kun sillä hetkellä sammunutta Kristiania oli vaikeuksia siirtää talon pihalle asukkaiden jatkaessa viikkotehtävän paluumatkaa.

Vielä Levin-matkalle lähdettäessä kaikki oli vielä hyvin. Kuva: © 2019 Nelonen Media.
Vielä Levin-matkalle lähdettäessä kaikki oli vielä hyvin. Kuva: © 2019 Nelonen Media.

Tuotantoa vaadittiin monen kommentoijan toimesta poistamaan Jukka tai Kristian tai jopa molemmat talosta yöllisten tapahtumien seurauksena. Tuotannon pohdittua tapahtunutta ja kuultuaan asianosaisia, päätettiin Jukkaa ja Kristiania rangaista häätöäänestykseen joutumisella. Kahdeksannella viikolla ei BB-talossa pidetty nimeämisiä, joten vain he kaksi joutuivat häätöäänestykseen. Poikkeuksellisesti Jukan ja Kristianin välillä äänestettiin, kumpi joutuu lähtemään talosta, ei kumpi saa jäädä.

Katsojilla oli yhdennellätoista kaudella valtaa lukuisissa äänestyksissä. Big Brotherin selkäranka ovat tietysti häätöäänestykset, joissa joka viikko häädettiin yksi asukas talosta. Seitsemässä häätöäänestyksessä äänestettiin sitä, kenet haluaa jäävän taloon, yhdessä sitä, kuka pitää häätää ja yhdessä asukkaat häätivät keskuudestaan yhden asukkaan. Voittajaäänestyksessä äänestettiin luonnollisesti voittajaa.

Kuudennella viikolla BB-talossa järjestettiin valenimeämiset, joilla ei ollut mitään merkitystä. Kaikki asukkaat olivat sen sijaan nimeämisäänestyksessä, joista katsojat äänestivät kaksi eniten ääniä saanutta asukasta häätöäänestykseen, joista asukkaat äänestivät häädetyn asukkaan. Kauden erikoisäänestyksiin kuului myös häädöltä turvaan -äänestys viikolla 5, jossa katsojat äänestivät asukkaita vaiheittain turvaan häädöltä ja lopulta kolme viimeiseksi jäänyttä asukasta joutui häätöäänestykseen. Näistä kolmesta yksi häädettiin normaaliin tapaan sunnuntaina.

Kauden aikana katsojilla oli valtaa myös äänestää asukkaita päivätehtävien voittajaksi niin netissä kuin hybriditelevisiossa. Äänestyksissä asukkaat saivat selville aika hyvin, mikä heidän suosionsa on talon ulkopuolella, mitä pidettiin näiden äänestysten huonona puolena. Päivätehtävä-äänestysten tulosten lisäksi taloon paljastettiin myös mm. häädöltä turvaan -äänestysten tilanteita.

Anu, Helmeri, Kevin, Kimmo ja Kristian muodostivat kauden 2019 finaaliviisikon. Kuva: © 2019 Petri Mast / Nelonen Media.
Anu, Helmeri, Kevin, Kimmo ja Kristian muodostivat kauden 2019 finaaliviisikon. Kuva: © 2019 Petri Mast / Nelonen Media.

Hyvillä katsojaluvuilla jatkoa luvassa?

Tuotannon toiminnasta kauden aikana paljastui, että kyseessä oli varsin kokematon ryhmä ja kautta voisi luonnehtia harjoittelukaudeksi. Se näkyi niin teknisessä toteutuksessa kuin kauden sisällössä. Lisäksi tuotannolle meni hieman sormi suuhun Jukan ja Kristianin riidassa, jossa piti jakaa isoja rangaistuksia sekä omassa sovitussa linjassa seksin mässäilyn takia. Jukan ja Eeva-Leenan peitonheiluttelu oli taas pilata tuotannon pelikirjan, mutta se linja löytyi onneksi lopulta.

Katsojaluvut olivat Big Brotherin paluukaudella kohtuullisen hyvät, vaikkei mitään ennätyksiä rikottukaan. Kiinnostusta Big Brotheria kohtaan yhä on, jos kausi tehdään hyvin ja sisältöön keskitytään. Realiteetit huomioiden uuden tuotannon avauskaudesta selvittiin kuivin jaloin ja loppukautta kohden erinäisistä lastentaudeista esimerkiksi tekniikan suhteen päästiin aika hyvin eroon. Lopussa alettiin jo jopa vähän improvisoida kuvauksen ja tilanteisiin reagoinnin suhteen, mikä lupaa hyvää, jos jatkoa Big Brotherille nähdään.

Yhdennentoista BB-kauden voittajaksi kruunattiin 10. marraskuuta Kristian, joka voitti finaalissa Kevinin, Helmerin, Anun ja Kimmon. Voittajaäänestyksessä äänetystilanne lukittiin, kun finalisteja häädettiin ulos talosta yksi kerrallaan kunnes talossa oli enää kaksi asukasta. Äänestystuloksista julkistettiin vain viimeisen vaiheen prosentit, jossa Kristian keräsi 57 % annetuista äänistä ja Kevin 43 %.

Video: Kristian julistetaan Big Brother 2019 -voittajaksi. Lähde: Ruutu.fi / Nelonen Media.

Ohjelmat: Big Brother Suomi, Big Brother Suomi Live.

Juontajat: Alma Hätönen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Kimmo Vehviläinen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Elina Kottonen (Big Brother Suomi Live).

Kotisivut: https://www.bigbrother.fi/

Jarkko
Jarkko