Renkaat yllättivät Mercedeksen

Pirelli on Formula 1:n ainoa rengastoimittaja. Kuvituskuva vuodelta 2013. Kuva: © 2013 Paolo Rosa / Flickr.com.
Pirelli on Formula 1:n ainoa rengastoimittaja. Kuvituskuva vuodelta 2013. Kuva: © 2013 Paolo Rosa / Flickr.com.

Red Bullin Max Verstappen järjesti Britannian jälkimmäisessä kisassa kauden toistaiseksi suurimman yllätyksen. Mercedes tuli yllätettyä rengaskuluman suhteen täysin housut nilkoissa ja Verstappen marssi siekailematta Mersuille katettuun pöytään.

Kaiken piti olla kuin käsikirjoitettu Mercedeksille: Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas karkaavat muilta startissa ja he ajavat voitosta keskenään. Näin ei kuitenkaan käynyt kummassakaan Silverstonessa käydyssä osakilpailussa. Mercedeksen Iso-Britannian GP:n sotkivat rengasrikot, joka esti Mercedeksen kaksoisvoiton ja 70-vuotisjuhlakisassa pehmeämmät renkaat ja nostetut rengaspaineet olivat turmioksi hallitsevan mestaritallin rengaskulumalle.

Hellemmin renkaita kohdellut Red Bull ja Verstappen kiittivät ja kuittasivat helpohkon voiton, joka rikkoi ensimmäistä kertaa tällä kaudella Mersu-voittojen sarjan. Verstappenilla oli jopa aikaa hassutella viimeisellä kierroksella kisainsinöörilleen samalla tapaa kuin viikkoa aikaisemminkin. Tosin viikko sitten hassuttelu taisi tulla puhtaasta tylsyydestä, mutta nyt tuossa oli havaittavissa jopa pientä kuittailua Mercedekselle.

Mercedeksen pitää selvittää, miksi heidän renkaansa eivät kestäneet niin hyvin kuin Red Bullin. Viikon takaiset rengasrikot voi pistää ylipitkän stintin piikkiiin, mutta nyt renkaiden suorituskyky alkoi heiketä aivan liian aikaisin. Pehmeämmät rengasseokset yhdistettynä korkeampiin paineisiin eivät olleet hyvä yhdistelmä Mercedeksen auton kanssa. Tallilla on ennenkin ollut vaikeuksia pehmeämmillä renkailla, mutta nyt eivät Mersulle tuntuneet sopivan edes kovat seokset (edellisen viikon keskikova seos),

Tämän viikon Espanjan GP:hen luvataan kuumaa keliä säätiedotuksen puolesta, mutta Barcelonan radalla on sentään käytössä rengasskaalan kovimman pään seokset, joka helpottanee Mercedeksen urakkaa. Barcelonan rata ei kuitenkaan ole helpoimpia ratoja renkaille, joten ongelmia voi yhä ilmetä, jos Mercedes ei ole löytänyt ratkaisua rengaskulumaansa. Aikaa on vähän, sillä kisojen välillä on vain viikko ja tässä välissä on jouduttu matkustamaan Silverstonesta Barcelonaan.

Monet tahot olivat vielä ennen Silverstonen toista kisaa lähes varmoja, että Mercedekselle ja Hamiltonille ei löydy pysäyttäjää tämän kauden MM-sarjassa. Mercedeksen rengasongelmat kuitenkin näyttivät, että erikoisia käänteitä voi tapahtua, eikä Mercedes voi tehdä liikaa virheitä. Ainakin tähän mennessä Verstappen ja Red Bull ovat olleet hyvin haaskalla, kun Mercedekselle on ilmaantunut ongelmia ja kerännyt saavutettavissa olevat maksimipisteet avauskisaa lukuun ottamatta.

Mercedes on kuitenkin hyvä ratkaisemaan ongelmia, eivätkä he ole menettäneet tavattomasti pisteitä samoihin ongelmiin. Vaikka Mercedes on vienyt nimiinsä kuusi viimeistä valmistajien MM-titteliä ja kuljettajien mestaruudet ovat menneet vain Mercedes-kuljettajille vuodesta 2014 alkaen, eivät he täysin ole välttyneet ongelmilta. Usein ongelmat ovat liittyneet renkaisiin tai auton jäähdytykseen, mutta talli on löytänyt näihin ratkaisut yleensä nopeasti ja MM-sarjassa on palattu pikaisesti "päiväjärjestykseen".

Tallilla on tehokas organisaatio, jolla ei ole tapana panikoida, vaan siellä suhtaudutaan ongelmiin käytännönläheisesti. Osaava henkilökunta pystyi esimerkiksi ratkomaan Itävallassa piinanneen vaihteiston sensoriongelmat, jotka vaaransivat kummankin kuljettajan maaliin pääsyn. Tältäkään osin ei ole siis ihme, että Mercedes on putsannut palkintopöydät viime vuosina.

Saamme vastauksia hyvinkin pian, miten Mercedes on pystynyt reagoimaan tämänkertaisiin ongelmiin. Kuluva kausi on nopeatahtinen ja ratkaisut on parempi löytää heti eikä ensi viikolla, sillä se saattaa tietää useiden kisojen aikaista harmia, jos ongelmat jatkuvat pitkään.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.