Valtteri Bottas Barcelonan talvitesteissä 2019. Kuva: © 2019 Artes Max / Flickr.com

Ferrari hukkaa tilaisuuksia, Mercedes korjaa hedelmät

Tämän kauden MM-sarjassa Mercedes on dominoinut pistetilanteen perusteella niin kuljettajien kuin valmistajien sarjassa. Niin oudolta kuin se kuulostaa, tämä ei ole täysin omin ansioin ansaittua, sillä Ferrari on avittanut paljon Mercedestä sen huikealla alkukaudella.

Mercedes on suorittanut hyvin alkukauden, siitä ei ole kysymys, mutta talli on saanut paljon apuja Ferrarilta. Räikeimpänä esimerkkinä on Bahrain, jossa Charles Leclercin teknisten ongelmien ja Sebastian Vettelin ajovirheen ansiosta Mercedes otti kaksoisvoiton. Talli pääsi peräti kolmanteen kaksoisvoittoon kolmessa kisassa Kiinassa, jonka piti olla Ferrarin valtakuntaa.

Kaikki tuntuu menevän Mercedeksen käsikirjoituksen mukaan, kun Ferrarilta ei onnistu mikään. Mitä pidemmälle yksittäinen viikonloppu aina menee, sitä varmemmin jokin menee pieleen. Esimerkiksi tänä viikonloppuna Azerbaidzanissa kaikki meni hyvin aika-ajojen toiseen osioon saakka, kunnes Leclerc teki kohtalokkaan ajovirheen ja nuoren Ferrari-kuljettajan aika-ajot olivat siinä. Samaan aikaan tallitoveri Sebastian Vettel ei ollut saanut vielä kelvollista aikaa kovemmilla renkailla ja Leclercin ulosajon aiheuttamat punaiset liput keskeyttivät saksalaisen toisen nopean yrityksen.

Ferrari joutui jälleen takaa-ajajaksi, vaikka talli oli esittänyt harjoituksissa Bakun radalla hyvää vauhtia ja italialaistalli oli ennakkosuosikki aika-ajoissa. Yht'äkkiä Ferrari joutuikin puolustamaan Vettelin jatkopaikkaa pehmeillä renkailla ja Mercedestä vastaan ajateltu rengasetu keskikovilla renkailla oli mennyttä. Ilmeisesti myös venyneiden aika-ajojen takia viilennyt sää heikensi Ferrarin suorituskykyä, mutta tällä ei ollut samaa vaikutusta Mercedekseen.

Lopulta aika-ajot päättyivät Mercedeksen valloittamaan eturiviin, vaikka ennen aika-ajoja vaikutti, että eturivi on Maranellon punaisten heiniä. Ferrarin ja Mercedeksen tilannetta kuvasi aika-ajojen jälkeen Vettelin kommentti, että hän kärsi viimeisessä yrityksessään, ettei saanut lähtösuoralla imuapua keltään ensimmäisenä kuljettajana. Mercedes taas pelasi oivaa tiimipeliä viimeisillä minuuteilla jättämällä molemmat kuljettajansa lähes koko joukon viimeisiksi ja nauttia tästä imuavusta.

Tästäkin näkökulmasta Leclecrin seinään ajo oli kohtalokasta koko tallille, mutta rehellisyyden nimissä, olisiko Ferrarilla osattu tehdä Mercedeksen kaltaista oivallusta? En todellakaan usko, sillä hyviä taktisia vetoja en muista Ferrarilta kovinkaan montaa viime vuosilta. Yleensä talli on peesanut muita, eikä ole ollut aloitteellinen taktisissa ratkaisuissa. Toisaalta sitten, kun on kokeilu jotain erilaista - lähinnä sadekelillä - on Ferrari saanut siitä pahasti näpeilleen, viimeksi viime vuonna Japanin GP:n aika-ajoissa. Mahdollisen imuavun mahdollisuuden Ferrari kuitenkin menetti Leclercin poissaolon vuoksi, vaikka niin pitkälle taktikoinnissa ei olisi mentykään kuin Mercedes.

Mercedes tuntuu osaavan reagoida tilanteisiin tarpeeksi nopeasti ja oikealla tavalla ja ratkaista ongelmia, jos sellaisia syntyy. Ferrarilla puolestaan panikoidaan ja pistetään miehistöä vaihtoon, jos homma ei toimi. Juuri tässä taitaa olla ero, miksi Mercedes on hallinnut Formula 1:ä viime vuodet ja putsannut lähes koko palkintopöydän ja Ferrari on joutunut katselemaan näitä bileitä sivusta. Ainakin osittain kyse voi olla oikeanlaisesta johtamisesta, jossa oikeat ihmiset on oikeilla paikoilla, eikä asioissa tempoilla. Toimitaan johdonmukaisesti, vaikka pieniä notkahduksia tulisikin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.