GP-ennakko: Turkki 2009

Kesä on tullut - ainakin kalenterin mukaan - ja formulakaravaani kaartaa tulevana viikonloppuna Turkkiin. Monacon ahtaudesta päästään modernille moottoriradalle, joten varsin erilainen viikonloppu on nyt luvassa.

Turkista Ferrarilla on talleista kaiketi parhaat muistot kisan historiassa. Felipe Massa on voittanut Turkin GP:n kolmena viime vuonna Ferrarin ratissa, joten perustellusti voidaan sanoa, että rata sopii Ferrarille ja Massalle. Massa onkin viikonlopun ennakkosuosikkeja yhdessä Brawnin kuljettajien ja Kimi Räikkösen kanssa.

Hauskana kuriositeettina voidaan myös todeta, että nykyinen Ferrarin kuljettajakaksikko on voittanut Turkin osakilpailun peräti neljänä viime vuotena. Räikkönen oli ykkönen McLarenin ratissa 2005 ja Massa Ferrarilla 2006-2008. Kun muistetaan Ferrarin viime aikojen tuloskehitys, on Ferrari varmasti mukana voittotaistelussa. Kaiken lisäksi Ferrari saa Turkkiin uusia kehitysosia.

Toki uudistuksia tulee muillekin. Brawn GP saa Turkkiin uuden etusiiven ja BMW-Sauber kohutun tupladiffuusorin. Brawnilla oli Monacossa vielä pieni etu Ferrariin nähden, joten saa nähdä, kun Brawn ja Ferrari tuovat uudistuksensa, mitkä ovat voimasuhteet. Brawnin etuna on tietenkin valtava piste-etumatka, mutta täysin kirvestä kaivoon ei Räikkönenkään ole heittänyt, mikä on huomattavissa Turkin GP:n alla hänen antamistaan haastetteluistaan. Toki realistina Räikkönen toteaa tehtävän olevan todella vaikea.

Kun Ferrari alkoi nousta suosta, uudeksi kriisitalliksi joutui BMW-Sauber. Hyvän parin ensimmäisen kisan jälkeen BMW-Sauber on tippunut hännänhuipuksi, eikä valoa ole tunnelin päässä ollut havaittavissa. Tuoko sitten tupladiffuusori apua BMW-Sauberin ongelmiin, jää nähtäväksi. Mitään ihmenousua tuskin tapahtuu, mutta toiveissa on, että takarivistä löytyvät jatkossa muut "taavit".

McLarenin kausi on ollut yhtä aaltoliikettä. Hyvää viikonloppua on seurannut huono, mistä on pääteltävissä, että McLarenin auto sopii vain tietyille radoille. Monacossa olisi ollut napattavissa hyvä pistesaalis ilman kuljettajien virheitä aika-ajoissa ja kisassa. Turkissa ei ole odotettavissa yhtä hyvää menestystä, sen ovat jo myöntäneet niin Norbert Haug kuin Heikki Kovalainenkin.

Tämän vuoden autossa McLarenilla on kaiketi tehty niin perustavaa laatua oleva suunnitteluvirhe, ettei sitä voi kerralla korjata. Tosin Haug totesi eräässä haastattelussa tällä viikolla, että talli on hyvässä tahdissa autonsa kehityksen suhteen. Samalla Haug kuitenkin myönsi, että McLarenin osalta mestaruustaistelu on jo menetetty, joten on heitettävä ilmaan kysymys, onko tämän vuoden autoon enää järkeä panostaa?

Monien mielestä Jenson Button alkaa olla jo lähes varma mestari. Vaikka paineet ovat kauden kestäessä kasvaneet, tuntuu britin pää kestävän kaiken ainakin toistaiseksi. Siitä hyvänä osoituksena oli Monacon voitto, joka ei kuitenkaan kelle tahansa tule. Mitään maata kääntävää Buttonin tai Brawn GP:n osalta ei tänä viikonloppuna varmasti tapahdu. Tuo kaksikko pysyy MM-taulukoiden kärjessä myös ensi sunnuntain jälkeen.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: