Vettel varmisti maailmanmestaruuden Suzukan kolmannella sijalla

Red Bullin Sebastian Vettel varmisti uransa toisen Formula 1:n maailmanmestaruuden aamupäivällä Suomen aikaa Japanin Suzukassa sijoituttuaan kolmanneksi Japanin GP:ssä. Kisan voitti McLarenin Jenson Button ennen Ferrarin Fernando Alonsoa.

Paalulta kisaan lähtenyt Vettel sai pitää johtopaikkansa lähdön jälkeen, mutta se oli työn ja tuskan takana. Button ahdisti Vetteliä todella tiukasti ja Vettel joutui ahdistamaan Buttonin osittain nurmikolle lähtösuoralla. Button valitti tilanteesta tiimiradiossa ja tuomaristo ottikin sen tutkintaansa. Tuomaristo ei kuitenkaan antanut tilanteesta mitään rangaistuksia.

Kisan alku sujui Vettelin tahdissa, mutta renkaat kuluivat Vetteliltä Buttonia nopemmin. Varikkosirkuksen aikana Button pystyi nousemaan kisan kärkeen, koska Button pystyi ajamaan pidempiä stinttejä kuin Vettel. Myös Alonso sai renkaansa kestämään paremmin ja myös hän nousi Vettelin edelle viimeisten varikkokäyntien jälkeen.

Singaporen GP:n jälkeen sanasodassa olleet Lewis Hamilton ja Felipe Massa ottivat jälleen yhteen. Kaksikko tuli rinta rinnan viimeiseen shikaaniin, jossa Hamilton painosti Massaa kohti radan reunaa ja he koskettivat toisiaan. Tilanteessa Hamiltonilta irtosi ilmanohjain, joka jäi keskelle rataa. Tuomaristo tutki tämänkin tilanteen, mutta siitäkään ei tullut rangaistusta.

Radalle jäänyt hiilikuidun pala aiheutti turva-auton tulemisen. Myös seitsemännessä mutkassa oli jotain erikoista, joka oli myös osasyy turva-autoon. Radan siivoamiseen meni muutama kierros. Tämän jälkeen kisaa jatkettiin tiiviissä letkassa, mutta uusintastartti ei aiheuttanut suuria muutoksia.

Erot eivät ehtineet kisan lopussa kasvaa tavattoman suuriksi turva-auton vuoksi. Suurta taistelua ei kisan voitosta enää kuitenkaan nähty, mutta kakkossijasta käytiin hetken aikaa tiukkaa kisaa. Vettel ajoi takaa Alonsoa, mutta oli joutua vaikeuksiin kierroksella ohitettavan HRT-kuljettajan kanssa ja Vettel heilutti tälle nyrkkiä ohittaessaan. Tämän jälkeen Red Bull -talli pyysi Vetteliä ajamaan varmasti maaliin varmistaakseen MM-tittelin. Sama viesti välitettiin myös tallitoveri Mark Webberille, jottei hän turhaan ahdistaisi Vetteliä.

Ruutulipulle sai ensimmäisena ajaa Button, joka otti kauden kolmannen voittonsa. Ennen Vetteliä maalilinjan ylitti Alonso, mutta Vetteliä ei pahemmin harmittanut. Kolmannen sijan myötä Vettel varmisti itselleen toisen perättäisen Formula 1:n maailmanmestaruuden. Hänestä tuli 24-vuotiaana F1:n historian nuorin tuplamestari. Tätä ennen nuorin tuplamestari oli Alonso.

Heti kisan jälkeen Vettel kiitti talliaan hyvin tehdystä työstä tiimiradiossa ja lisää kiitosta sateli myöhemmin lehdistötilaisuudessa. Osansa kiitoksista sai myös Vettelin suomalainen fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkoski, joka piti Vettelin mukaan hänen päänsä kasassa, joka oli tärkeää kisaamisen kannalta. Kiitokset sai myös Pärmäkosken perhe.

Vettelin mestaruus varmistui neljä kisaa ennen kauden päätöstä. MM-sarja jatkuu jo viikon kuluttua Etelä-Koreassa.

Katso myös:
Japanin GP:n lopputulokset
Kuljettajien MM-sarjan pistetilanne


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: