Kaudella 2010 lähtöruudukossa nähtiin kolme uutta tallia, Lotus, Virgin ja Hispania. Uusien tallien ansiosta tallien määrä nousi 12:sta ja kuljettajien määrä 24:ään, joka oli suurin määrä moneen vuoteen. Ensimmäinen kausi uusilla talleilla ei ollut mitään ruusuilla tanssimista, mutta Hispaniaa lukuun ottamatta kaudesta suoriuduttiin kohtuullisen hyvin lähtökohtiin nähden.
Uudet tallit pääsivät valmistautumaan kauteen 2010 myöhäisessä vaiheessa pitkäksi venyneen hakuprosessin vuoksi. FIA järjesti vuonna 2009 haun kolmesta tallipaikasta Formula 1:iin kaudeksi 2010. Erinäisten prosessien ja kiistojen jälkeen FIA julkisti syksyllä 2009 seuraavalla kaudella mukana olevat uudet tallit. Useiden hakijoiden joukosta tallipaikan saivat Lotus Racing, Virgin, ja Hispania Racing. Tallit suunnittelivat ja valmistivat autonsa kovalla kiireellä ja saivat kuin saivatkin ne valmiiksi kauden avauskisaan Bahrainiin.
Niin kiire uusille talleille kuitenkin tuli, etteivät ne juurikaan ehtineet testata. Autojen muotoilu ei ollut mitään huippua ja esimerkiksi Lotuksen auto oli varsin laatikkomainen. Aerodynamiikassa uudet tallit menettivätkin paljon aikaa ja olivat sekuntikaupalla jopa keskikastia perässä. Toinen uusien tallien murheenkryyni oli luotettavuus, sillä etenkin hydrauliikka ja vaihteisto tuottivat paljon ongelmia.
Hydrauliikkaongelmat olivatkin yleisin syy keskeytykseen, jos kyseessä oli tekninen vika. Moottorit olivat suhteellisen luotettavia, koska ne saatiin Cosworthilta. Vaikka ne eivät olleet suorituskyvyltään parhaimpia, moottoreihin eivät uudet tallit kaatuneet. On muistettava, että vanhoista talleista Williams käytti juuri Cosworthin moottoreita ja brittitalli olikin vahvasti mukana keskikastin taisteluissa.
Uusista talleista kaudesta parhaiten suoriutui Lotus, joka oli valmistajien sarjassa kolmikosta korkeimmalla, kymmenentenä. Yhtään pistettä ei Lotus onnistunut saamaan ja tallin parhaaksi saavutukseksi jäi Heikki Kovalaisen 12. sija Japanin GP:ssä. Sijoittuminen korkeimmalle uusista oli tärkeää, jotta talli pääsisi osallisiksi FOM:n maksamista matkustusrahoista kaukomaiden kisoihin. Lisäksi parempi sijoitus MM-sarjassa takaa suuremman osuuden tv-rahoista.
Kovinta kilpailua Lotus kävi Virgin-tallin kanssa, jossa Virgin oli välillä niskan päällä, mutta pääasiassa Lotus oli tästä kaksikosta parempi. Lotuksen ja Virginin tallipäälliköt Tony Fernandes (Lotus) ja Richard Branson (Virgin) kävivät F1-taistelun ohella leikkimielistä vedonlyöntiä, jossa huonommin sijoittuneen tallin tallipäällikkö menee paremmin sijoittuneen tallipäällikön lentoyhtiöön lentoemännäksi yhden lennon ajaksi. Fernandes ja Branson omistavat kumpikin myös oman lentoyhtiön. Virginin Bransonin olisi tarkoitus lunastaa vetonsa kevään 2011 aikana.
Selvästi heikoin uusista talleista oli Hispania Racing, jonka tekninen luotettavuus, kuljettajat ja rahoitus olivat kaikkein heikoimmilla kantimilla. Ensinnäkin Hispanian rahoitus tuntui olleen täysin retuperällä ja laskujen maksu oli pahasti myöhässä eri tahoille. Hispania riitaantui myös auton runkonsa valmistaja Dallaran kanssa ja rungon kehitys käytännössä pysähtyi jo aikaisessa vaiheessa kautta. Osittain tästä johtuen tallin tekninen luotettavuus oli sarjan huonointa ja usein kuljettajien matka jäi kisassa kesken ja muutenkin kierrokset viikonlopun aikana hyvin vähäisiksi. Välillä ongelmaa oli varaosien saamisessa, jolloin kierroksia piti rajoittaa jo sen takia, ettei varaosia ollut.
Kuskiruletti pyöri ahkerasti Hispanialla. Kisaviikonloppujen aikana Hispanian ratissa nähtiin peräti neljä kuljettajaa. Ayrton Sennan sisarenpoika Bruno Senna osoittautui varsin heikoksi, eikä ainakaan tähänastiset näytöt osoittaneet, että hän olisi setänsä veroinen. Toki Brunon puolustukseksi on sanottava, ettei Hispanian auto antanut parasta paikkaa antaa näyttöjä. Karun Chandhok sen sijaan näytti, että hänessä on ainesta, mikäli saisi paremman auton allensa, mutta hänkään ei saanut ajaa täyttä kautta, koska tallissa vierailivat myös Christian Klien ja Sakon Yamamoto.
Kaikki uudet tallit selvittivät avauskautensa F1:ssä ja ovat valmistautumassa kauteen 2011. Lotus keskitti jo hyvissä ajoin vuoden 2010 aikana resurssejaan tulevan kauden autoon ja ainakin toistaiseksi kaikki on sujunut aikataulussaan. Hispanian eväät näyttäisivät yhä olevan kaikista heikoimmat ja Virgin on jäänyt ehkä hieman näiden kahden varjoon, joten sen valmistautuminen uuteen kauteen on pieni arvoitus.