Hamilton paalulle murenevalla asfaltilla - päivitetty 08.06.2008, 00:28

Olosuhteet muuttuivat dramaattisesti Montrealissa lauantaina. Lämpötila nousi selkeästi ja se aiheutti ongelmia radan kestävyyden suhteen ja tästä syystä joidenkin suorituskyky putosi jonkin verran.

Suurista talleista eniten ongelmia oli Ferrarilla, jonka vauhti putosi erityisesti viimeisellä sektorilla. Kahdella ensimmäisellä sektorilla Ferrarit pysyivät hyvin paalumies Lewis Hamiltonin vauhdissa, mutta viimeisellä sektorilla sekä Kimi Räikkönen että Felipe Massa jäivät kärkimiehestä pahimmillaan sekunnin verran.

Ongelmat johtuivat radan murenemisesta. Vielä perjantaina tai lauantaiaamuna ongelmaa ei ollut, koska ilman lämpötila oli alhaisempi. Lämpötilan noustessa lähelle 40 astetta, alkoi rata mureta alta etenkin niistä kohdin, joista rataa on paikattu uudella asfaltilla. Useat kuljettajat valittelivat tätä aika-ajojen jälkeen. Esimerkiksi Räikkönen moitti lehdistötilaisuudessa radan kuntoa vitsiksi ja Mark Webber totesi MTV3 MAXin haastattelussa leikillään, että kisaan tarvittaisiin motocross-pyörät alle.

Hamilton ei ilmeisimmin kärsinyt olosuhteiden muutoksista niin paljon. Ensimmäisellä vedollaan aika-ajojen kolmannessa osiossa Hamilton ei onnistunut kymppimutkassa (hiusneula), mutta hän löysi hyvän ajolinjan tähän mutkaan toisella yrityksellään, jolla hän ylsi ylivoimaiseen paaluaikaan. Hamiltonin aika herättää kysymyksiä, onko siinä kyse pelkästään onnistuneesta kierroksesta vai pelataanko tässä hieman bensalastilla. Muiden vaikeudet huomioon ottaen, Hamiltonilla voi olla ehkä hieman kevyempi auto, mutta ero muihin kärkikuskeihin on korkeintaan parin kierroksen luokkaa.

Räikkönen oli pettynyt suoritukseensa, sillä hänen mukaansa heidän autollaan olisi taisteltu paalusta, mutta olosuhteet eivät olleet heidän puolellaan. Räikkönen yritti löytää hyvän linjan hiusneulaan, mutta tässä onnistumatta. Hyvää Räikkösen suorituksessa oli se, että tallitoveri Massa kukistettiin selvästi. Massan puolustukseksi on tosin sanottava, että rata ei ole hänen lempiratojaan, joten olosuhteiden muutokset vain pahensivat tilannetta.

Heikki Kovalainen oli varsin näkymätön aika-ajoissa. Seitsemäs sija ei ollut sitä, mitä suomussalmelainen lähti hakemaan lähtöruudukseen. Myös Kovalaisella oli sopeutumisongelmia huonokuntoiselle Montrealin radalle. Kovin paljon apua ei ole odotettavissa taktiikan osalta, mutta taistelemaan toki Kovalainen lähtee. Mikäli sunnuntain kisasta tulee rikkonainen radan tai turva-auton takia, ei kenenkään kannata vielä tuuletella.

Kanadan kisassa sattuu ja tapahtuu tyypillisesti paljon. Turva-auto on sotkenut tilannetta viime vuosina useaan kertaan ja jos rata hajoaa alta, voi kisa mennä jopa vaaralliseksi. Toivottavasti kilpailun johdossa ollaan tilanteen tasalla. Välillä viikonlopun aikana tilanne ei ole aina siltä näyttänyt esimerkiksi katsoessa ratavalvojien toimintaa. Mikäli viikon varrella sääennusteissa näkyneitä ukkoskuuroja ilmaantuu rata-alueelle sunnuntaina, on taas edessä toisenlaiset ongelmat, koska silloin ei tarvitse niin paljon pelätä radan kunnon puolesta. Oli sitten hellettä tai sadetta, kumpaakin pätee sama asia: maaliin pääseminen on Kanadassa ykkösasia, sillä keskeyttäneitä on yleensä paljon.

Vaihdelaatikoiden ja auton vaihtoja

Kuten edellä totesin, Kanadan GP:ssä sattuu ja tapahtuu (onpas muuten kulunut klisee). On sattunut ja tapahtunut jo ennen kisaa. Harjoituksissa Toro Rosson molemmat kuljettajat järjestivät mekaanikoilleen ylimääräistä työtä ajamalla seinään vain reilut kaksi tuntia ennen aika-ajojen alkua. Niinpä mekaanikot eivät ehtineet korjata pahemmin rikkoutuneen Sebastian Vettelin autoa ja saksalaiselta jäivät aika-ajot kokonaan ajamatta. Vettel joutuu lähtemään kisaan varikolta muiden perään.

Sebastien Bourdaisin kohdalla ei niin pahasti käynyt, mutta vaihdelaatikon vaihto tuli hänelle silti. Uusi vaihdelaatikko tietäisi ranskalaiselle viiden sijan pudotusta, mutta 16. sijalta hänelle ei tule kuin pari sijaa takapakkia 18. lähtöruutuun. Bourdaisin takana rangaistuksia sai tallitoveri Vettelin lisäksi Hondan Jenson Button.

Buttonille jouduttiin myös vaihtamaan vaihdelaatikko, mutta tämä tapahtui vasta aika-ajojen jälkeen. Buttonin vaihdelaatikko hajosi heti aika-ajojen aluksi, eikä hän ehtinyt ajaa kuin yhden nopean kierroksen. Se ei riittänyt jatkoon toiselle osiolle, mutta tällä tuskin olisi ollut merkitystä, koska hänellä ei kuitenkaan olisi ollut ehjää vaihdelaatikkoa.

Kanadan GP:t eivät ole olleet useinkaan tylsiä ja tuskin tämän vuotinenkaan tekee poikkeusta. Kisaa odotellessa.

Kanadan GP:n aika-ajojen tulokset

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.