Taustaa

Aikajana: Suomen Big Brother 2020

Ruutukaappaus Big Brother 2020 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Suomen Big Brother sai jatkoa vuonna 2020 uuden, 12 viikkoa kestävän kauden muodossa. Kahdestoista kausi käytiin koronaviruksen varjossa, joka ei kuitenkaan BB-talon elämässä juurikaan näkynyt.

Historiaa: Suomen Big Brother 2020

Talo ja mökki yhdistyivät kolmannen viikon loppupuolella. Kuva: © Nelonen Media.

Kaikkiaan kahdestoista Suomen BB-kausi käynnistyi syyskuussa 2020 edellisvuodelta tutussa BB-talossa kauppakeskus Redissä. Uudistuneessa BB-talossa sisustus oli pistetty uusiksi, mutta muuten oltiin pohjaratkaisultaan samassa talossa kuin kaudella 2019.

Aikajana: Suomen Big Brother 2019

Kauden 2019 aikajana. Grafiikka: Knightlab.com.

Suomen Big Brother palasi viiden vuoden tauolta Nelonen Median kanaville syksyllä 2019. Yhdennellätoista kaudella palattiin perusasioihin ja Big Brotherista nähtiin aika perinteinen kausi ilman suurempia kommervenkkejä.

Historiaa: Suomen Big Brother 2019

Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media

Big Brother piti taukoa viisi vuotta ennen kuin formaatti teki paluun Suomen televisioon. Formaatin paluusta uutisoitiin tammikuussa 2019, kun Nelonen Media tiedotti Big Brotherin paluusta kanavilleen seuraavana syksynä. Asukashaku Suomen 11. Big Brotheriin käynnistyi huhtikuussa 2019.

Tällä päivämäärällä tapahtui: Suomen Big Brother alkoi

Tänä päivänä 14 vuotta sitten, elokuun 28. vuonna 2005, Big Brother näki päivänvalon Suomessa, kun ohjelman ensimmäinen tuotantokausi starttasi. Tosin Suomen Big Brotherin avausillassa ei pystynyt puhumaan mistään päivänpaisteesta, sillä se muistetaan sateisesta säästä.

BB-talot Suomessa 2005-2020

BB-talon keskikäytävä häätökäytävältä katsoen näytti tältä vuonna 2020. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotheria on tehty kaksitoista kautta ja sen aikana on nähty lukuisia BB-taloja. Kolmessa eri paikassa vuosien varrella sijainnut BB-talo on kokenut useita muodonmuutoksia.

Kaupankäynti ja talous Suomen Big Brotherissa 2005-2019

Suomen Big Brotherissa on asukkaiden elämää säädelty monin tavoin. Yksi tapa vaikuttaa asukkaisiin ja heidän BB-elämänsä yltäkylläisyyteensä on viikkobudjetin rajoittaminen ja hyödykkeiden rajoitettu hankkiminen talossa ollessaan.

Aikajana: Suomen Big Brother 2014

Suomen Big Brotherin kymmenes Big Brother käynnistyi syksyllä 2014. Kahtiajaettu BB-talo ja kaikkien aikojen suurin Suomen tosi-tv-historian voittopotti olivat tämän kauden kärkiä, joka jäi ainakin toistaiseksi viimeiseksi Suomen Big Brotheriksi.

Aikajana: Julkkis-Big Brother 2013

Pitkään spekulaatioissa ollut Big Brotherin suomalainen julkkisversio näki päivänvalon syksyllä 2013. Kuuden viikon Julkkis-Big Brotherista ei kuitenkaan tullut suurta menestystä alkuhypestä ja hyvästä startista huolimatta.

Aikajana: Suomen Big Brother 2012

Kahdeksas Big Brother saatiin käyntiin syksyllä 2012. Sosiaalinen media otti Big Brotherin haltuunsa tällä kaudella teemalla "Fanita rohkeasti".

Aikajana: Suomen Big Brother 2011

Salaisuuksia sisältänyt Suomen Big Brotherin seitsemäs kausi käytiin syksyllä 2011. Ennätyspitkä kausi sisälsi naisvoittajan, ennätysmäärän salatehtäviä ja yhden Suomen BB-historian huikeimmista viikkotehtävistä.

Aikajana: Suomen Big Brother 2010

Kuudennella kaudella Suomen Big Brotherissa siirryttiin uuteen aikaan, kun BB-talo siirtyi uuteen paikkaan. Kausi sisälsi muutenkin uudenlaisia käänteitä, kuten esimerkiksi vanhojen asukkaiden paluu.

Aikajana: Suomen Big Brother 2009

Viidennellä kaudella Suomen Big Brotherissa nähtiin suuria muutoksia kauden rakenteessa. Ensimmäistä kertaa Suomen BB:n historiassa BB-talo oli jaettu kahtia osan aikaa kaudesta.

Aikajana: Suomen Big Brother 2008

Suosionsa huipulla ollut Big Brother eteni neljännelle kaudelleen. BB-talo sai kasvojenkohotuksen ja kauteen saatiin myös astrologinen näkökulma.

Aikajana: Suomen Big Brother 2007

Kiinnostus Big Brotheria kohtaan kasvoi edelleen kolmannelle kaudelle. Television digitalisointi eteni ja lähes kaikki suomalaiset olivat Subtv:n näkyvyysalueella tästä vuodesta alkaen.

Aikajana: Suomen Big Brother 2006

Toinen kausi Big Brotheria Suomessa nähtiin heti seuraavana vuonna, 2006. Kuhina ohjelman ympärillä kasvoi ja yhä suuremmat joukot kiinnostuivat Big Brotherista kauden edetessä.

Aikajana: Suomen Big Brother 2005

Suomen Big Brotherin ensimmäinen kausi näki päivänvalon vuonna 2005, kun Subtv päätti tuoda kohutun formaatin myös Suomeen. Ensimmäisellä kaudella BB-taloon asettui 12 asukasta, joilla ei varmasti ollut mitään tietoa, mitä tuleman pitää.

Tilasto: Suomen Big Brotherin häätö- ja voittajaäänestykset 2005-2020

Nykyinen Big Brother Suomi -logo on ollut käytössä vuodesta 2019 lähtien. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brotheriin kuuluu olennaisena osana häätöäänestykset, joissa katsojat häätävät asukkaita ulos BB-talosta. Suomen Big Brotherissa on ollut toisinaan myös muunlaisia äänestyksiä, joissa katsojat ovat mm. saaneet nimetä asukkaita häätöäänestykseen tai äänestää asukkaan finaaliviikolle.

Miten Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2019 sijoittuivat kartalle?

Suomen BB-asukkaiden jakautuminen maailmankartalle 2005-2019. Grafiikka: © 2020 ZeeMaps, Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

Suomen Big Brotherissa on ollut kautta aikain yli 200 eri asukasta, jotka ovat jakautuneet eri puolille Suomea ja jopa Suomen ulkopuolelle. Asukkaat ovat valtaosin eteläisestä Suomesta ja pääkaupunkiseudulta, mutta asukkaita on tullut pohjoisestakin, eikä esimerkiksi Lappi ole jäänyt ilman BB-voittajia.

Tilasto: Big Brotherin erikoisohjelmien katsojalukuja

Big Brother-kausien yhteydessä on esitetty runsaasti erikoisohjelmia, jotka keskittyvät yhteen aiheeseen. Useimmiten erikoisohjelmat on esitetty varsinaisen kauden päätyttyä tai ennen kauden alkua, mutta muutamia on nähty myös kauden aikana.

Tilasto: Big Brother häätölähetyksen katsojalukuja

Elina Kottonen on juontanut BB:n häätölähetyksiä viiden kauden ajan. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Häätölähetys ja häätö ovat Big Brotherin viikon huipennus. Puolentoista tunnin suorassa lähetyksessä BB-talosta yleensä häädettiin asukas tai asukkaita.

Tilasto: BB Extran katsojalukuja

BB Extran tarkoitus oli olla Big Brotheria taustoittava sekä haastatella BB:stä kiinnostuneita julkkisvieraita ja joskus myös tavallisia BB-faneja. Ohjelma onnistui toisinaan paremmin tehtävässään, joka oli kiinni tekijöiden panoksesta ja asiasta kiinnostuneista vieraista.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.