Taustaa

Tietoa ja taustaa mm. Suomen Big Brotherin historiasta, voittajista ja äänestyksistä.

Historiaa: Suomen Big Brother 2021

Ketjureaktio-kauppatehtävän loppusuoritus oli kauden yksi jännittävimpiä yksittäisiä hetkiä. Asukkaat valmistautumassa loppusuoritukseen Anssin asettaessa kuulan radalle. Kuva: © Nelonen Media.

Kausi 2021 nähtiin pikavauhtia julkkiskauden jälkeen syksyllä 2021. Kolmiviikkoisen julkkiskauden ja uuden normikauden välissä oli vain reilut kolme kuukautta.

Suomen Big Brotherin voittajat 2005-2021

Jasmiina voitti Big Brotherin syksyllä 2021. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Toiselle kymmenelle tuotantokausissa päässyt Big Brother on saanut vuosien varrella 13 voittajaa. Esittelemme tässä lyhyesti kaikki Suomen Big Brotherin voittajat alkaen vuodesta 2005.

BB-talot Suomessa 2005-2021

BB-talon olohuone ja keittiö normaalikaudella 2021. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotheria on tehty kaksitoista kautta ja sen aikana on nähty lukuisia BB-taloja. Kolmessa eri paikassa vuosien varrella sijainnut BB-talo on kokenut useita muodonmuutoksia.

Kaupankäynti ja talous Suomen Big Brotherissa 2005-2021

BB-valinta sijaitsi normaalikauden 2021 BB-talossa. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on asukkaiden elämää säädelty monin tavoin. Yksi tapa vaikuttaa asukkaisiin ja heidän BB-elämänsä yltäkylläisyyteensä on viikkobudjetin rajoittaminen ja hyödykkeiden rajoitettu hankkiminen talossa ollessaan.

Tilasto: Suomen Big Brotherin häätö- ja voittajaäänestykset 2005-2021

Big Brother Suomi 2021 -logo. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brotheriin kuuluu olennaisena osana häätöäänestykset, joissa katsojat häätävät asukkaita ulos BB-talosta. Suomen Big Brotherissa on ollut toisinaan myös muunlaisia äänestyksiä, joissa katsojat ovat mm. saaneet nimetä asukkaita häätöäänestykseen tai äänestää asukkaan finaaliviikolle.

Tilasto: Suomen Big Brotherin katsojaluvut 2005-2021

Big Brother Suomi -logo kaudella 2021. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother kiinnostaa katsojia Suomessa, vaikka ohjelman suosio on hiipunut alkuvuosista. Esittelyssä Big Brotherin katsojalukuja vuodesta 2005 alkaen.

Tilasto: Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2021

Big Brother 2021 -alkuperäisasukkaat normaalikaudella syksyllä 2021. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on kahdentoista kauden aikana nähty yli 270 asukasta. Kuka on BB-historian nuorin asukas, entä vanhin ja mikä on asukkaiden keski-ikä? Tutustu Suomen Big Brotherin ikätilastoihin.

Aikajana: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Ruutukaappaus Julkkis-Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Fanisivut.netin Aikajana-sarja saa jatkoa. Julkkis-Big Brother 2021 oli historian toinen Suomen Julkkis-BB, joka järjestettiin toukokuussa 2021. Aikajanalla pääset päivätasolla kertaamaan keväällä 2021 järjestetyn kauden huippuhetkiä.

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkkisasukkaat koolla sohvaryhmällä kauden ensimmäisessä tehtävässä, tutustumisen kolmiottelussa. Kuva: © Nelonen Media.

Fanisivut.netin Suomen BB-kausien historiasta kertova juttusarja saa jatkoa. Suomen toinen Julkkis-Big Brother järjestettiin toukokuussa 2021. Lyhyt, vain vajaat kolmiviikkoinen kausi oli kuin turboahdettu monta kertaa viikossa tapahtuneiden häätöjen, lukuisien tehtävien ja muiden käänteiden ansiosta.

Aikajana: Suomen Big Brother 2020

Ruutukaappaus Big Brother 2020 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Suomen Big Brother sai jatkoa vuonna 2020 uuden, 12 viikkoa kestävän kauden muodossa. Kahdestoista kausi käytiin koronaviruksen varjossa, joka ei kuitenkaan BB-talon elämässä juurikaan näkynyt.

Historiaa: Suomen Big Brother 2020

Talo ja mökki yhdistyivät kolmannen viikon loppupuolella. Kuva: © Nelonen Media.

Kaikkiaan kahdestoista Suomen BB-kausi käynnistyi syyskuussa 2020 edellisvuodelta tutussa BB-talossa kauppakeskus Redissä. Uudistuneessa BB-talossa sisustus oli pistetty uusiksi, mutta muuten oltiin pohjaratkaisultaan samassa talossa kuin kaudella 2019.

Miten Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2019 sijoittuivat kartalle?

Suomen BB-asukkaiden jakautuminen maailmankartalle 2005-2019. Grafiikka: © 2020 ZeeMaps, Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

Suomen Big Brotherissa on ollut kautta aikain yli 200 eri asukasta, jotka ovat jakautuneet eri puolille Suomea ja jopa Suomen ulkopuolelle. Asukkaat ovat valtaosin eteläisestä Suomesta ja pääkaupunkiseudulta, mutta asukkaita on tullut pohjoisestakin, eikä esimerkiksi Lappi ole jäänyt ilman BB-voittajia.

Tilasto: Big Brother häätölähetyksen katsojalukuja

Elina Kottonen on juontanut BB:n häätölähetyksiä viiden kauden ajan. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Häätölähetys ja häätö ovat Big Brotherin viikon huipennus. Puolentoista tunnin suorassa lähetyksessä BB-talosta yleensä häädettiin asukas tai asukkaita.

Tilasto: Big Brotherin Pääohjelman ja Viikkolähetyksen katsojalukuja

Kimmo Vehviläinen ja Alma Hätönen ovat juontaneet BB-Viikkolähetystä kaudesta 2019 lähtien. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Big Brotherin Pääohjelmissa ja Viikkolähetyksissä nähtiin kooste BB-talon edellisen päivän tapahtumista. Pääohjelman katsojaluvut pysyivät hyvinä 2010-luvun alkuun saakka, mutta tämän jälkeen katsojaluvut putosivat rajusti huippuvuosista. Katsojaluvut pysyivät samantasoisina uuden Viikkolähetyksen alettua Big Brotherin paluun jälkeen.

Aikajana: Suomen Big Brother 2019

Kauden 2019 aikajana. Grafiikka: Knightlab.com.

Suomen Big Brother palasi viiden vuoden tauolta Nelonen Median kanaville syksyllä 2019. Yhdennellätoista kaudella palattiin perusasioihin ja Big Brotherista nähtiin aika perinteinen kausi ilman suurempia kommervenkkejä.

Aikajana: Suomen Big Brother 2014

Suomen Big Brotherin kymmenes Big Brother käynnistyi syksyllä 2014. Kahtiajaettu BB-talo ja kaikkien aikojen suurin Suomen tosi-tv-historian voittopotti olivat tämän kauden kärkiä, joka jäi ainakin toistaiseksi viimeiseksi Suomen Big Brotheriksi.

Historiaa: Suomen Big Brother 2019

Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media

Big Brother piti taukoa viisi vuotta ennen kuin formaatti teki paluun Suomen televisioon. Formaatin paluusta uutisoitiin tammikuussa 2019, kun Nelonen Media tiedotti Big Brotherin paluusta kanavilleen seuraavana syksynä. Asukashaku Suomen 11. Big Brotheriin käynnistyi huhtikuussa 2019.

Tilasto: BB Extran katsojalukuja

BB Extran tarkoitus oli olla Big Brotheria taustoittava sekä haastatella BB:stä kiinnostuneita julkkisvieraita ja joskus myös tavallisia BB-faneja. Ohjelma onnistui toisinaan paremmin tehtävässään, joka oli kiinni tekijöiden panoksesta ja asiasta kiinnostuneista vieraista.

Tällä päivämäärällä tapahtui: Suomen Big Brother alkoi

Tänä päivänä 14 vuotta sitten, elokuun 28. vuonna 2005, Big Brother näki päivänvalon Suomessa, kun ohjelman ensimmäinen tuotantokausi starttasi. Tosin Suomen Big Brotherin avausillassa ei pystynyt puhumaan mistään päivänpaisteesta, sillä se muistetaan sateisesta säästä.

Aikamatka Suomen Big Brotheriin

Suomen Big Brotheria on tehty yhdeksän kautta ja kymmenes kausi on vuorossa syksyllä 2014. Paljon on tapahtunut vuosien varrella ja nyt on hyvä palata pienelle aikamatkalle Suomen Big Brotherin yhdeksään ensimmäiseen kauteen.

Historiaa: Suomen Big Brother 2005-2011

Johdanto

Suomen Big Brotherin tarina lähti liikkeelle Brittien Big Brotherista. Subtv (nyk. Sub) oli ottanut ohjelmistoonsa Brittien BB:n tuotantokausia. Tämä herätti Suomen BB-fanit toivomaan jopa Suomeen omaa BB:tä. Fanit joutuivat kuitenkin pettymään, kun Subtv kieltäytyi kunniasta vedoten BB:n korkeisiin tuotantokustannuksiin. Päätös muuttui kuitenkin myöhemmin, kun Subtv ilmoitti yllättäen syksyllä 2004, että Suomi saa oman BB:nsä vuoden 2005 aikana.

Historiaa: Suomen Big Brother 2014

Big Brother ylitti syksyllä 2014 suomalaisen tv-historian merkittävän rajapyykin, sillä ohjelmasta alkoi Suomessa jo kymmenes tuotantokausi. Tuo on suomalaiselle viihdeohjelmalle pitkä rupeama, sillä harva tämäntyyppinen ohjelma ehtii olla ruudussa noin pitkään.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.