Webber kauden avausvoittoon päätöskisassa

Pitkä F1-kausi saatiin pakettiin Brasilian Interlagosin radalla sunnuntaina. Kauden päätöskilpailuun voittoon ajoi Mark Webber, joka sai hieman apua kauden ensimmäisestä ykkössijansa saalistamisessa, kun tallitoveri Sebastian Vettelillä oli hieman teknisiä ongelmia.

Paalulta kisaan startannut Vettel lähti viivalta liikkeelle hyvin ja kasvatti muutamassa kierroksessa yli kolmen sekunnin johdon. Johto kasvoi vielä yli viiteen sekuntiin, mutta sen jälkeen alkoivat ongelmat. Red Bullin varikkomuurilta jouduttiin ilmoittamaan, että Vettelillä on vaihdelaatikko-ongelmia ja hän joutuu vaihtamaan aikaisemmin kuin oli suunniteltu etenkin kakkos- ja kolmosvaihteilla.

Ongelma paheni kisan edetessä ja Vettel joutui tekemään kompromisseja entistä enemmän. Talli joutui useasti muistuttamaan Vetteliä, jottei matka jäisi kesken. Vettel yritti kaikesta huolimatta haastaa Webberiä, jolle hän oli joutunut ongelmiensa seurauksena luovuttamaan kärkipaikkansa. Ongelmat eivät kuitenkaan olleet niin vakavia, että Red Bullin takana olevat kuljettajat olisivat päässeet edes "iholle".

Red Bull oli aivan omassa luokassaan, kuten läpi viikonlopun, eikä heidän kaksoisvoittoaan estänyt mikään. Heidän takanaan käytiin joitakin hyviä taisteluita esimerkiksi Jenson Buttonin ja Fernando Alonson välillä. Yksi kisan parhaimmista hetkistä oli Buttonin hieno ohitus Alonsosta.

Brasilian sunnuntai sisälsi yllättävän paljon teknisiä murheita. Kärkijoukoissa ajanut Lewis Hamilton joutui jättämään kisan kesken vaihdelaatikon hajottua. McLaren oli jo varoittanut Hamiltonia joitakin kierroksia aikaisemmin, mutta mitään ei ollut lopulta tehtävissä. Keskeytyshetkellä Hamiltonilla ja Felipe Massalla oli kehkeytymässä jälleen kaksintaistelutilanne, mutta se kuivui kasaan McLaren-kuljettajan keskeytyksen myötä.

Hamilton ja Massa ovat ottaneet yhteen useasti kuluvan kauden aikana ja kuudesti herrat ovat päätyneet kolaroimaan radalla. Kolaroinnit ovat aiheuttaneet välien kiristymistä Massan ja Hamiltonin välillä, eikä käsirysytkään ole tuntuneet olevan kaukana varikolla. Brasiliassa kuitenkin kaksikko sopi kauden aikaiset kiistansa ja he halasivat toisiaan. Molemmat totesivat arvostavansa toista F1-kuljettajana ja ihmisenä.

Heikki Kovalaisen Brasilian GP sujui kuten monet muut kisat tällä kaudella. Kovalainen ajoi niin hyvin kuin pystyi ja tuloksena oli tyypillinen 16. sija ja tallitoveri Jarno Trullin lyöminen. Kisoissa Kovalainen ja Trulli olivat tasaisia, vaikka aavistuksen Kovalainen ehkä oli niskan päällä. Aika-ajoissa sen sijaan Kovalainen nuiji Trullin totaalisesti lukemin 16-2 (voitetut aika-ajot).

Ensi kautta kohden Team Lotus lähtee suurehkoin odotuksin. Uudesta autosta ja siihen saatavasta KERS-laitteesta odotetaan sateentekijää, jolla päästäisiin taistelemaan pisteistä vihdoin ja viimein. Tänä vuonna keskikastiin nouseminen ei onnistunut, mutta ensi vuonna pitäisi kunnon tuloksia saada.

Kausi 2011 päättyi Brasiliaan. Kausi sisälsi 19 MM-osakilpailua, jota hallitsi suvereenisti Sebastian Vettel. Vettel kruunattiin kuljettajien maailmamestariksi jo Japanin GP:ssä lokakuun alussa ja Red Bull valmistajien mestaruuden viikkoa myöhemmin Etelä-Korena GP:ssä. Muille ei jäänyt kuin rippeet, kun Heppenheimin ihmemies putsasi palkintopöydän.

Toiseksi kuljettajien MM-sarjassa tuli McLarenin Button ennen Red Bullin Webberiä. Valmistajien sarjan voiton vei siis Red Bull ennen McLarenia ja Ferraria. Arvokkaan kymmenennen sijan, jolla saa vielä FOM-rahoja, sai Team Lotus aivan kuten viime vuonnakin. Valmistajien sarjan kahdelle viimeiselle tallille, HRT:lle ja Virginille, ei FOMilta rahoja tipu.

Formula 1:n MM-sarja jää nyt talvitauolle. Uusi kausi käynnistyy ensi maaliskuussa Australian Melbournesta. Kausi 2012 käsittänee 20 osakilpailua. Jo ennen kauden alkua järjestetään talvitestit kolmessa eri sessiossa helmi-maaliskuussa.

Lue myös:
Brasilian GP:n lopputulokset
Kuljettajien MM-sarjan lopulliset pisteet
Valmistajien MM-sarjan lopulliset pisteet


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: