Italian GP Vettelin näytöstä

Sebastian Vettel ei jättänyt sunnuntaina paljon selittelyille sijaa, kun hän ajoi ylivomaiseen voittoon Italian GP:ssä. Tylsää kisasta ei kuitenkaan tullut, sillä esimerkiksi palkintopallisijoista käytiin viihdyttäviä taisteluja.

Kisan startti ei ollut kauden parhaimpia Vetteliltä ja Lewis Hamilton ja Fernando Alonso oli mennä ohitse lähtökiihdytyksessä. Hamiltonin Vettel sai pidettyä takanaan, mutta neljännestä lähtöruudusta startannut Alonso ehti edelle.

Ensimmäiseen mutkaan saatiin kolarisuma, kun Vitantonio Liuzzi menetti autonsa hallinnan nurmikolla ja auto liukui nurmikolta radan yli pyyhkäisten muita kuljettajia mukanaan. Ensimmäiseen mutkaan jäivät Nico Rosberg ja Vitali Petrov, jotka eivät voineet mitään päälle tulleelle Liuzzille. Siivoustöiden ajaksi radalle kutsuttiin turva-auto.

Turva-auton jälkeen Alonso ei saanut nauttia kauaa johtoasemastaan, vaan Vettel tuli toisessa shikaanissa ohi tiukan taistelun jälkeen. Ohitustilanteessa Vettel kävi osittain jopa nurmikon puolella, mutta Alonso ei mahtanut mitään, vaan MM-sarjan johtaja otti kärkipaikan haltuunsa. Tämän jälkeen Vettel karkasi muilta, eikä hänellä ollut suuria vaikeuksia säilyttää johtoasemansa. Johtopaikka säilyi jopa varikkokäyntien jälkeen.

Vettel sai ajaa rauhassa helppoon voittoon, mutta hänen takanaan käytiin loistavia taisteluja. Esimerkiksi Hamilton joutui taistelemaan kierroskaupalla Michael Schumacherin takana, eikä britti päässyt saksalaisesta ohitse ennen kuin Schumacher poistui varikkokäynnilleen. Sen sijaan Hamiltonin tallitoveri Jenson Button pystyi jopa helponnäköiseen ohitukseen ja lopulta Button ajoi kakkoseksi saakka.

Vaikutti siltä, että McLaren kuljettajille olivat autot eri säädöissä. Hamiltonilla oli enemmän siipeä ja sen takia taistelu Schumacherin kanssa oli vaikeaa. Button ajoi pienemmällä siivellä. Hamiltonin jumittuminen Schumacherin taakse kariutti Hamiltonin haaveen palkintopallisijasta. Hamilton tavoitti lopussa Alonsoa, mutta kotiyleisön riemuksi Alonso sai pidettyä kolmannen sijansa.

Heikki Kovalaisen sunnuntai sujui Monzassa paremmin kuin viikonlopun muut päivät. Suomalainen sai autonsa paremmin toimimaan. Kovalainen valitteli ongelmia ohjaustehostimen vuoksi, mutta hän sai muokattua ajotyyliään sopivammaksi kisaan. Kisan jälkeen Kovalainen pohti, että hän ottaisi käyttöön Team Lotuksen vanhemman ohjaustehostimen, joka on sopinut hänelle paremmin kuin Jarno Trullia varten tehty uusi ohjaustehostin.

Monzassa nähtiin aika runsaasti keskeyttäneitä. Team Lotus oli yksi keskeytyksistä hyötyneistä sivuamalla Kovalaisen toimesta kauden parasta sijoitusta. Ajamalla sijoitus ei juuri kohonnut, sillä Monzan radalla Team Lotus jäi keskikastista normaalia enemmän.

MM-sarja jatkuu kahden viikon kuluttua Singaporessa, jossa Vettelillä on teoriassa mahdollisuus jo varmistaa maailmanmestaruus. Tämä tosin vaatii pahimmilta vastustajilta epäonnea, mutta todennäköisimmin mestaruus ratkeaa lokakuussa Japanissa.

Italian GP:n lopputulokset


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: