Vettel palasi voittokantaan Belgian GP:ssä

Red Bullin Sebastian Vettel päätti antaa monelle muistutuksen, ettei hän ole loppukaudesta pelkkä varmistelija ja, että hän osaa myös taistella sijoituksista. Sunnuntaina nähtiin hyvät kilpailut myös Jenson Buttonilta ja Michael Schumacherilta.

Kisan alla puhutti renkaiden kestävyys erityisesti Red Bullilla. Red Bull oli pyytänyt FIA:lta lupaa vaihtaa renkaat aika-ajojen jälkeen renkaiden rakkuloitumisesta johtuen, mutta FIA ei tähän suostunut. Red Bull oli erittäin huolissaan renkaiden kestävyydestä ja siksi talli tekikin aikaiset varikkopysähdykset. Lopulta renkaat kestivät kuljettajien mukaan yllättävän hyvin ja niiden kilpailukykyisyys oli hyvää luokkaa.

Paalulta startannut Vettel piti paikkansa startissa, mutta menetti avauskierroksen aikana ykköspaikkansa hienon startin ottaneelle Nico Rosbergille. Muutama kierros myöhemmin Vettel kuittasi kärkipaikkansa takaisin ja samalla alkoi Rosbergin lievä alamäki. Saksalaissuomalainen Mercedes-kuljettaja ei pystynyt pistämään hanttiin muille kärkikuljettajille ja neljän kärki vakiintui Red Bullin, McLarenin ja Ferrarin kuljettajille.

Noin kaksi kolmannesta kisan alusta oli varsin tapahtumarikasta kisailua. Johtopaikka vaihtui useaan otteeseen ajamalla, tosin DRS:n avittamana. Esimerkiksi Vettel joutui taistelemaan itsensä kärkipaikalle varikkokäyntiensä jälkeen ohittamalla kisan kakkosena kulloisenakin hetkenä olleet Rosbergin, Fernando Alonson ja Buttonin. Span rata tarjosi ohituksia myös ilman DRS:ää ja kenties huikein ohitus nähtiin Mark Webberiltä, joka ohitti Alonson juuri ennen Eau Rougea.

Päivän suurimmista rytinöistä vastasi Lewis Hamilton, joka tällä kertaa kolaroi Kamui Kobayashin kanssa. Hamilton oli juuri ohittanut Kobayashin, kun Hamilton leikkasi takaisin ajolinjalle Kobayashin eteen. Kobayashi törmäsi Hamiltonin takapäähän ja puski Hamiltonin ulos radalta. Hamilton ei loukkaantunut ulosajossa, mutta siivoamisen ajaksi radalle otettiin turva-auto. Kisan jälkeen nähtyään videon tilanteesta, Hamilton otti kolarin omaan piikkiinsä.

Turva-auton jälkeen kilpailu tasaantui. Vettel pääsi ajamaan kärjessä rauhassa päästyään johtoon. Erityisesti keskikovilla renkailla ajaessa saksalaisella ei ollut mitään hätää. Myös Webberin alla keskikovat renkaat toimivat hyvin, mutta Alonson kisan ne pilasivat. Alonson Ferrari ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla näillä renkailla ja espanjalainen tippui kakkossijalta neljänneksi.

Webber pääsi helposti paremmin toimivien renkaiden ja DRS:n avulla ohi Alonsosta. Vaikka startti oli mennyt täydellisesti pieleen auton lähes sammuttua, ajoi australialainen muuten hyvän kilpailun. Muutama hieno ohitus ja tallin kaksoisvoiton varmistaminen oli Red Bullille varmasti hyvä kiitos jatkosopimuksen tekemisestä. Vettelin haastamiseen Webberillä ei ollut enää rahkeita, sillä Vettel oli hankkinut tarvittavan johtoaseman Webberin ohitettua Alonson.

Myös Button ajoi hyvän kilpailun. Aika-ajot olivat menneet pieleen kommunikaatio-ongelmien vuoksi, mutta Button taisteli 13. lähtöruudusta palkintopallille. Ilman kommelluksia Span iltapäivä ei sujunut, sillä hänen sekä etu- että takasiipensä vioittuivat jo ensimmäisessä mutkassa. Etusiipi saatiin vaihdettua, mutta viallisen takasiiven kanssa hän joutui tulemaan toimeen koko kisan ajan. Silti Button suoritti lukuisia ohituksia ja vahvisti asemaansa eniten ohituksia tällä kaudella tehneenä kuskina.

Päivän parhaimmasta suorituksesta vastasi kuitenkin Schumacher, joka juhlisti Belgiassa 20-vuotista F1-uraansa. Vielä lauantaina ei näyttänyt hyvältä irronneen takarenkaan takia pilalle menneiden aika-ajojen vuoksi. Kisassa seitsenkertainen maailmanmestari antoi kuitenkin hyvän näytteen osaamisestaan nousemalla 24. lähtöruudusta viidenneksi. Ilmeisesti Mercedeksellä haluttiin kunnioittaa juhlakilpailuaan ajavaa Schumacheria ja Rosbergille kerrottiin bensan olleen vähissä, vaikka kyseessä saattoi olla tallimääräys päästää "Schumi" ohi.

Lauantain aika-ajoissa säväyttänyt Bruno Senna ei vakuuttanut sunnuntaina. Raskas auto yllätti Sennan startissa ja hän tuli ylikovaa ykkösmutkaa. Tämä aiheutti muutamille kuljettajille romua, myös Sennalle itselleen. Hieman liian innokas startti vei haaveet uran ensimmäisistä pisteistä ja Senna pääsi maaliin vasta 13. sijalla. Sennan tallitoveri Vitali Petrov oli ajamassa kahdeksanneksi, mutta ilmeisesti viimeisellä kierroksella iskeneet tekniset ongelmat pudottivat venäläistä sijan verran alaspäin.

Heikki Kovalaisen kilpailu meni myös pieleen startissa. Suomalainen otti huonon lähdön ja ensimmäisessä mutkassa hän kolaroi Jarno Trullin kanssa. Ensimmäisessä mutkassa oli hässäkkä Sennan kolaroinnin takia ja Kovalaisen kolarointi oli ennemminkin osa tästä aiheutunutta kolarointia. Ylimääräinen varikkokäynti pilasi Kovalaisen kisan lopullisesti, mutta omien sanojensa mukaan Kovalaisen vauhti ei sunnuntaina muutenkaan riittänyt. Kovalainen jäi kisassa tallitoveri Trullin taakse 6,7 sekunnin päähän.

Voitollaan Vettel vahvisti asemaansa MM-sarjan kärjessä entisestään. Nyt ei taida enää kukaan uskoa, että tilanne voisi kääntyä. Samalla Vettel näpäytti viime aikojen arvostelijoitaan, että hän vain varmistelisi, eikä voittaisi, eikä taistelisi sijoituksista. Voittamalla Vettel hiljensi nämä suut ja täydensi tätä tekemällä lukuisia ohituksia sunnuntain kisassa.

Näillä näkymin Vettel voi varmistaa mestaruutensa jo noin kuukauden päästä Singaporessa. Sitä ennen on kuitenkin Italian GP, joka saattaa olla Red Bullille vaikea johtuen radan korkeista nopeuksista. Red Bull ei ole ollut huippunopeuksissa kovin vahva, joka voi avata etenkin McLarenille mahdollisuuden. Italian GP ajetaan kahden viikon kuluttua.

Belgian GP:n lopputulokset


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: