Vettel paalulle Spassa

Belgian GP:n aika-ajot olivat varsin tapahtumarikkaat. Vaihtuva sää aiheutti joitakin yllätyksiä ja muutenkin puheenaiheita oli riittämiin.

Epävakainen sää jatkui myös aika-ajojen aikana. Lähes koko aamupäivän oli satanut ja lauantain harjoitukset ajettiin kokonaan sadekelissä. Aika-ajot käynnistyivät märällä radalla, mutta vielä silloin ei satanut.

Sateen uhan vuoksi kaikki kuljettajat ampaisivat radalle heti ensimmäisen osion alussa. Kaikilla oli alla välikelin renkaat. Suurimman osan suunnitelmana oli ajaa niin pitkään kuin keli pysyisi hyvänä. Eikä se pysynytkään, sillä ensimmäisen osion lopussa alkoi satamaan.

Heti alussa dramatiikkaa nähtiin jo ilman sadettakin, kun Mercedesin Michael Schumacherin oikea takarengas irtosi pian varikolta lähdön jälkeen. Ensin Schumacher luuli ajaneensa valkoisen viivan päälle pyörähtäessään, mutta pian saksalainen havaitsi irronneen renkaan. Mercedes ei pystynyt heti aika-ajojen jälkeen sanomaan syytä, miksi rengas irtosi.

Team Lotukselle "lotto-aika-ajot" ovat olleet menestyksellisiä tänä vuonna. Niin nytkin. Heikki Kovalainen onnistui nousemaan kolmatta kertaa tällä kaudella toiseen osioon, vaikka yhdessä vaiheessa näytti, että talli mokaa taktikoinnissaan, kutsumalla kuljettajansa varikolle renkaanvaihtoon kesken ensimmäisen osion. Juuri, kun Kovalainen meni radalle uudestaan, alkoi sataa. Ensimmäinen sektori oli märkä, mutta toisella sektorilla oli vielä kuivaa ja Kovalainen ajoi uskomattoman sektoriajan. Kolmas sektori oli taas märempi, mutta se ei haitannut ja suomalainen nousi 18. sijalta 16. ja pääsi toiseen osioon.

Toisessa osiossa ei Kovalaiselle käynyt yhtä hyvin. Team Lotus odotti rataolosuhteiden parantumista, mutta suunnitelma meni pieleen Adrian Sutilin ulosajon aiheuttamien punaisten lippujen vuoksi. Sutilille tai hänen autolleen ei tullut suuria vaurioita, mutta Eau Rougen ulostuloon jäi hieman romua. Punaisten lippujen aikana sade alkoi jälleen, kunnes se taas loppui muutaman minuutin kuluttua.

Vaikka olosuhteet vaikeutuivat, osa pystyi silti parantamaan aikojaan. Tämä tuli osalle ilmeisesti yllätyksenä, ainakin Jenson Buttonille. Button putosi kolmannesta osiosta, koska hän ei ajanut enää viimeistä yritystään täysillä, vaan kurvasi varikolle. Radalle jääneet paransivat siihen tahtiin kuivuvalla radalla, että Buttonin aika painui kymmenen huonommalle puolelle sijoituksissa. McLaren selitti kömmähdystä kommunikaatio-ongelmilla, jossa Buttonille ei saatu välitettyä viestiä, että hänen pitäisi ajaa viimeinen kierros vielä täysillä.

Toisen osion lopussa sattui erikoinen episodi, jossa pääroolissa olivat Lewis Hamilton ja Pastor Maldonado. Kaksikko kolaroi ykkösmutkan jälkeen, kun Maldonado leikkaa Hamiltonin eteen vieden Hamiltonin etusiiven. Heräsi epäilys, oliko tilanne Maldonadon kosto hetkeä aiemmin tapahtuneesta Hamiltonin Maldonadosta tekemästä pienen kontaktin aiheuttaneesta ohituksesta.

Tuomaristo otti tilanteen tutkittavaksi ja lätkäisi Maldonadolle viiden lähtöruudun rangaistuksen ja Hamiltonille se antoi varoituksen. Tuomaristo ei nähnyt tilanteessa tahallisuutta tai kostoa, sillä siinä tapauksessa rangaistus olisi ollut luultavasti paljon ankarampi.

Kolmannessa osiossa päästiin ajamaan käytännössä kuivalla radalla ja kuivan kelin renkailla. Pehmeiden renkaiden lämpimäksi saaminen kapealla ajolinjalla ja viileässä säässä kesti kuitenkin useamman kierroksen. Radan olosuhteet paranivat koko ajan, joten se, kuka ylittää maalilinjan viimeisenä kärkikuskeista on todennäköisin paalumies.

Tässä vaiheessa Sebastian Vettel heräsi horroksestaan. Vettel ei ollut tähän mennessä esittänyt ihmeitä koko viikonloppuna ja hän on ollut varsin näkymätön. Hallitseva maailmanmestari nousi kuitenkin kerralla otsikoihin, kun Vettel ajoi paalulle viimeisellä vedollaan. Samalla Vettel antoi muistutuksen, että hän on yhä varteenotettava kilpailija, vaikka Red Bull onkin menettänyt otettaan viime aikoina.

Kärkitaistelun varjoon jäi Bruno Sennan hieno aika-ajodebyytti Renault'n kisakuskina. Suurella kohulla Nick Heidfeldin korvannut brassi ajoi vaikeissa olosuhteissa hienot aika-ajot ja pääsi heti kolmanteen osioon. Märällä kelillä Senna ajoi jopa paremmin kuin tallitoverinsa Vitali Petrov, mutta kuivalla kelillä Sennalla on vielä työtä tehtävänään auton opiskelussa.

Buttonin ohella päivän pettyneimpiin kuuluu todennäköisesti Fernando Alonso. Vasta kahdeksannesta ruudusta starttaava espanjalaistähti sanoi juuttuneensa useamman kierroksen ajaksi ruuhkaan. Tämän vuoksi Alonso ei saanut ajettua ehjää kierrosta, joka olisi vienyt häntä lähemmäksi kärkeä. Felipe Massa oli aika-ajojen neljäs.

Span saa on jo ehtinyt osoittaa arvaamattomuutensa moneen kertaan. Sunnuntaiksi on luvattu poutasäätä, mutta tähän täytyy suhtautua erittäin suurella varauksella. Olisi suorastaan ihme, jos ei edes pientä sadekuuroa saataisi kisan aikana. Se toisi ainakin lisäväriä kisaan, josta muuten saattaisi muodostua tylsähkö. Tämä on vaarana, jos Vettel onnistuu pitämään startissa kärkipaikkansa.

Belgian GP:n startti on sunnuntaina kello 15 Suomen aikaa.

Belgian GP:n aika-ajojen tulokset


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: