Span perjantaina kuivaa ja märkää

Kesälomat päättyivät, mutta sää pysyi epävakaisena. Sää oli hallitseva puheenaihe Belgian Spassa, kun Formulat palasivat kesälaitumilta. Perjantaina nähtiin niin sadetta kuin paistettakin.

Ensimmäiset harjoitukset käynnistyivät kuivalla kelillä, mutta tätä iloa kesti vain reilut kymmenen minuuttia, kun sade alkoi. Varsin rankka saderintama pyyhkäisi Span rata-alueen ylitse, eikä kenelläkään ollut asiaa radalle hetkeen. Sateen tauottua jouduttiin odottamaan vielä hetki ennen kuin päästiin ajamaan.

Lyhyeksi jääneellä kuivalla hetkellä vain Mercedes-kaksikko Michael Schumacher-Nico Rosberg ehtivät ajaa nopeat ajat, jotka pysyivät session nopeimpina koko ensimmäisten harjoitusten ajan. Muut vasta odottelivat oikeaa hetkeä korkeintaan ns. installaatiokierrokset ajaneena. Vaikka rata kuivui loppua kohden, nopeita aikoja ei pystytty enää ajamaan. Session lopussa ajetut parhaat ajat jäivät noin kymmenkunta sekuntia Mercedes-kuljettajien ajamista kuivan kelin ajoista.

Toiseen harjoitusjaksoon lähdettiin märältä radalta, johon kuivui ajolinja varsin nopeasti. Kuljettajat pääsivätkin vaihtamaan välikelin renkaat kuivan kelin renkaisiin ja ajamaan kunnon aikoja. Sää pysyi kuitenkin epävakaisena ja jo samojen harjoitusten ajaksi lupailtiin uutta sadetta.

Näin tapahtuikin. Kun harjoituksia oli jäljellä reilut puoli tuntia, taivas aukesi uudelleen. Vettä tuli jälleen kohtalaisen kovaa ja sessio oli käytännössä ohi. Aikojen parantaminen oli mahdotonta, mutta viimeisillä minuuteilla useat kuljettajat halusivat vielä testata sadekelin tai välikelin renkaita. Harjoitusten päätyttyä sade myös päättyi - aivan kuin oli ennustettukin.

Perjantain suurimpiin uutisiin kelin ohella kuului myös Renault'n Bruno Sennan nouseminen tallin kisakuljettajaksi. Senna syrjäytti tallissa Nick Heidfeldin, joka oli kärmeissään kohtelustaan. Belgian GP:n varikolle saapunut Heidfeld vannoi aloittavansa oikeustoimet Renaut'a kohtaan. Varikkohuhuissa tosin spekuloitiin, että Sennan pesti jäisi vain kahden kisan pituiseksi ja Heidfeldin paluu olisi vielä mahdollinen Singaporessa.

Sennan kisakuskiura alkoi vähemmän mairittelevasti ulosajolla ensimmäisissä harjoituksissa märällä radalla. Brasilialainen pyörähti rengasvalliin ja rikkoi rytäkässä autonsa takapäätä. Renault sai korjattua Sennan auton toisiin harjoituksiin, mutta nekin menivät osittain pipariksi alkaneen sateen takia. Niinpä toinen harjoitusjakso meni etenkin lopun osalta lähinnä varikkopysähdysharjoitteluksi. Senna ajoi jo Unkarin GP:n perjantaiharjoituksissa toista Renault'a, mutta edelliset kisakuskikokemukset hänellä on viime vuodelta Hispanialta (nyk. HRT).

Sadekeli aiheutti myös toisen pyörähdyksen perjantaina, kun Force Indian Paul di Resta ajoi ulos samassa paikassa kuin Senna vain hetkeä myöhemmin. Ilmeisesti di Restan ulosajo oli hieman ongelmallisempi ratahenkilökunnalle, sillä di Restan ulosajon vuoksi ajot keskeytettiin hetkeksi punaisin lipuin. Henkilövahinkoja tai suuria materiaalisia vaurioita ei ulosajosta aiheutunut.

Span sää jatkuu epävakaisena läpi viikonlopun. Heikki Kovalaisen mukaan lauantaina saattaa sataa jopa perjantaita enemmän ja aika-ajot ajetaan mitä todennäköisimmin sadekelissä. Sunnuntaina Kovalaisen mukaan pitäisi olla kuivaa keliä. Kovalainen pohtikin MTV3:lle, millaisilla säädöillä olisi paras edetä tänä viikonloppuna. Liian radikaaleja säätömuutoksia ei perjantain perusteella pitäisi tehdä, totesi Kovalainen. Vaihteleva sää arveluttaa ja mahdollisesti Kovalainen lähtee aika-ajoihin kuivaan keliin painotetuilla säädöillä, mutta asiaa ei ole vielä lopullisesti päätetty, Kovalainen kommentoi MTV3:lle.

Tämä kausi on kuitenkin opettanut, että sääennusteisiin täytyy suhtautua suurella varauksella. Lopullinen tilanne nähdään vasta session käynnistyessä. Erityisesti Span kaltaisella radalla, jossa ollaan vuoriston ympäröimänä, tilanne voi muuttua todella nopeasti ja useaan otteeseen päivän aikana. Tilanteen tasalla oleminen on avainasioita tänä viikonloppuna, että on radalla oikeaan aikaan ja autossa on oikeat renkaat. Helppo tehtävä tämä ei välttämättä ole.

Belgian GP:n lähtöruudut ratkaistaan aika-ajoissa lauantaina Suomen aikaa kello 15 alkaen.

Belgian GP:n vapaiden harjoitusten tulokset


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: