Button hallitsi vaihtuvat sääolot Unkarissa

Helteestä ei ollut tietoakaan Unkarin Hungaroringillä kuten yleensä, kun F1:n viimeinen osakilpailu ennen kesätaukoa käynnistyi. Sen sijaan ilmassa oli tihkusadetta ja rata oli märkä. McLarenin Jenson Button oli jälleen olosuhteiden kuningas ja nappasi kauden toisen voittonsa uransa 200. MM-osakilpailussa.

Hungaroringillä oli tihkuttanut kuuroissa pitkin päivää sunnuntaina ja sitä se teki myös F1-kisan alla. Kisaan lähdettiin välikelin renkailla, joka oli vain paikka paikoin märkä. Uutta vettä ei kisan alkupuolella tullut ja kuljettajat pääsivät vaihtamaan kuivan kelin renkaisiin reilun kymmenen kierroksen jälkeen.

Välikelin renkailla ajettaessa sattui ja tapahtui. Startissa Sebastian Vettel piti kärkipaikkansa, mutta viiden kierroksen jälkeen hänellä meni hieman leveäksi ja kakkosena ollut Lewis Hamilton nousi kärkeen. Hamilton lähti ajamaan karkuun ja samalla Button alkoi ahdistella Vetteliä. Vettelillä oli suuria vaikeuksia saada välikelin renkaita toimimaan ja hänellä oli myös jotain ongelmia jarrujensa kanssa.

Näiden takana Fernando Alonso joutui taistelemaan itseänsä ylemmäs huonon startin vuoksi. Eikä tilannetta helpottanut muutamat leveäksi ajot, jotka kilpakumppanit pääsivät osin hyödyntämään. Myöhemmässä vaiheessa Alonso myös lähes spinnasi, joka vei häneltä lopulta haaveet Vettelin haastamisesta kakkossijasta.

Päivän suurin epäonnistuja oli Hamilton, joka oli vielä alussa voittovauhdissa. Kisan jälkipuoliskolla radalle iskeneen sadekuuron aikana Hamilton pyörähti ja sai kantaansa Buttonin ja Vettelin. Pyörähdyksen jälkeen Button ja Hamilton kävivät hienon taistelun muutaman kierroksen ajan, jossa miehet vaihtoivat paikkaansa keskenään pariinkin kertaan.

Hamilton taisteli aikansa jo kuluneilla superpehmeillä renkailla, kunnes oli varikkokäynnin aika. McLaren uskoi sadekuuron olevan kovempi ja vaihtoi Hamiltonille välikelin renkaat. Se oli kuitenkin virhe, sillä pehmeät renkaat toimivat hyvin ja olivat nopeampia.

Hamilton joutui siis pikaisesti uudestaan varikkokäynnille. Viimeiseksi niitiksi Hamilton sai vielä varikon läpiajorangaistuksen Paul di Restan pakottamisesta radan ulkopuolelle. Tilanne sattui Hamiltonin pyörähdettyä, kun hän oli kääntämässä autoaan takaisin menosuuntaan. Hamilton myönsi virheensä ja piti rangaistusta oikeutettuna. McLaren-kuljettaja selitti, ettei nähnyt di Restaa ja hän aikoi mennä pyytämään di Restalta anteeksi tapahtunutta.

Peräti kuuden varikkokäynnin rasittamana Hamiltonin kisa oli pilalla. Erot olivat kuitenkin niin suuret, että vaikka palkintopallipaikka oli mennyt, taisteli Hamilton vielä neljännestä sijasta. Hamilton onnistuikin nousemaan neljänneksi ohitettuaan Mark Webberin kierroksella ohitettavien edesauttamana. Myös Webber joutui kisassa rengasruletin uhriksi, sillä myös hän otti kesken kisan tulleen sadekuuron aikana muutamaksi kierrokseksi välikelin renkaat.

Eivätkä Hamilton ja Webber olleet ainoita. Sää yllätti monet, sillä esimerkiksi Nico Rosberg ja Heikki Kovalainen tekivät ylimääräiset varikkokäynnit sääennusteen pettämisen vuoksi. Kärjessä Button ja Vettel vaihtoivat superpehmeiden renkaiden loputtua suoraan pehmeisiin renkaisiin ja he selvisivät kisasta yhden vähemmällä pysähdyksellä kuin monet muut.

Mercedes-talli otti Rosbergin rengasmokan tallin piikkiin, mutta Webber sanoi tehneensä päätöksen itse vaihtaa alle välikelin renkaat. Hamiltonin tapauksessa ongelmia aiheutti myös temppuileva radio, jossa Hamilton kuuli varikkoa, mutta varikko ei kuullut häntä. He joutuivat siis tekemään rengaspäätökset ilman, että pääsivät vaihtamaan mielipiteitä vaihtoehdoista ja radan olosuhteista.

Kovalainen ajoi erinomaista vauhtia etenkin silloin, kun rata oli vielä kostea. Suomalainen piti nopeampia takanaan useamman kierroksen ajan ja ajoi hienoa kilpailua. Vaikka Team Lotus tekikin väärän rengaspäätöksen, sillä ei ollut loppujen lopuksi suurta merkitystä, sillä Kovalaisen kisa päättyi vesivuotoon pian viimeisen varikkokäyntinsä jälkeen. Team Lotuksella ei päivä ollut kovin hyvä, sillä myös Jarno Trullin kisa päättyi keskeytykseen. Talli kuitenkin kehui Kovalaisen suoritusta ja piti ajoa kauden parhaana niin kauan kuin sitä kesti.

Kakkosena maaliin ajanut Vettel kasvatti MM-johtoaan yhden kisan tauon jälkeen. Mikään ei näytä estävän Vettelin mestaruutta, etenkin, kun hänen takanaan sijoitukset tuntuvat hajovan kuljettajien kesken kisasta toiseen. Yksittäisten kilpailujen osalta loppukaudesta tulee kuitenkin erittäin mielenkiintoinen. Red Bull on menettänyt alkukauden etunsa ja johtava talli näyttäisi tällä hetkellä olevan McLaren, jonka jäljessä tulevat erittäin pienillä eroilla Red Bull ja Ferrari.

Buttonille näyttävät sopivat erikoisolosuhteet. Vuoden 2009 maailmanmestari on ottanut kaikki McLarenilla ajamansa voitot ns. sekakelissä, jossa on nähty sekä vettä että kuivaa. Tänä vuonna tuo temppu onnistui nyt Unkarissa ja kesäkuussa Kanadan kasinokisassa. Unkarin GP vahvistaa Buttonin vahvuutta poikkeuksellisessa olosuhteissa lukea tilanteita ja reagoida niihin. Lisäksi ajotaidot ja -tyyli ovat mainiot vaikeissa olosuhteissa.

Formula 1:n MM-sarja jää nyt vajaan kuukauden "kesälomalle", jonka aikana mm. tallien tehtaat on pidettävä kaksi viikkoa kokonaan suljettuna. MM-sarja jatkuu elokuun viimeisenä viikonloppuna Belgian Span radalla.

Unkarin GP:n lopputulokset


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: