BB-analyysi: Nouseeko BB suosta?

Kauden puoliväli lähestyy, joten on aika julkaista BB-analyysi alkukaudesta. Kovin odotuksin kolmanteen BB-kauteen lähdettiin, mutta ainakin toistaiseksi on saanut jonkin verran pettyä Big Brother 2007:ään.

Asukkaat eivät ole hirveästi säväyttäneet tällä kaudella. Muutama piristävä persoona, kuten Einari, Satu ja Maxine talossa on ollut, mutta kaikki heistä on jo äänestetty ulos. Todella vahvaa suosikkia koko aikana ei ole ollut kuin Maxine ja sekin alkoi vasta todella myöhään mielestäni, noin kolmen viikon jälkeen. Inhokkejakin löytyy, joista osa, kuten Henri on myös äänestetty ulos. Toki niitä löytyy vielä talon sisältä, Kadi ja uusimpana Martina, mutta kaikkein huolestuttavinta mielestäni on, ettei talosta ole löytynyt uutta suosikkia Maxinen lähdettyä.

Suurin ongelma tämän kauden asukkaissa juontaa juurensa uudistuneeseen castingiin. Asukkaita haettiin live-kiertueella ravintoloista viidellä paikkakunnalla ympäri Suomea ja tämä näyttäisi muodostuneen vaikeudeksi valita oikeanlaisia asukkaita taloon. Etenkin harmittaa muutaman täyden hutilyönnin löytyminen asukaskatraasta, joihin voidaan lukea Maria ja Heli. Joukossa on tosin muutama hyväkin persoona, joka on vielä talossa, mutta mielestäni he eivät yllä viime vuoden parhaimpien tasolle.

Tuotannon viimeisimpänä älynväläyksenä on viedä taloon julkkis Martina Aitolehti, joka on mielestäni virhe. Vaikka tuotannon puolesta vakuutellaan, että Martina on ihan "oikea" asukas talossa, mieleeni on hiipinyt hänen olevan tuotannon kätyri, joka on saanut tehtäväksi hämmentää talon ilmapiiriä. Tästä on ollut viitteitä, kun Martina on haastanut riitaa vajaassa kahdessa vuorokaudessa Timon, Jarkon ja Piian kanssa. Timon Martina onnistui hermostuttamaan maanantaina, mutta Jarkko ja Piia ovat toistaiseksi onnistuneet olemaan tarttumatta Martinan provosointiin.

Aktiviteetteja taloon

Tästä päästäänkin sujuvasti puhumaan tuotannosta yleensä. Tuotannon aktiivisuus edelliskauteen on ollut huonommalla tasolla. Erilaisiin tilanteisiin reagoiminen on ollut heikkoa, esimerkiksi punaisen puhelimen kanssa. Asukkaille olisi voinut tarjota myös lisäaktiviteettia ja tehtävissä olisi voinut käyttää enemmän mielikuvitusta. Osa tehtävistä on ollut mielenkiinnottomia (huonekalujen rakennus) ja osasta tehtäviä ei ole osattu ottaa irti kaikkea mahdollista (sporttiviikko). Jälkimmäisenä mainittu on ollut ongelmana jo viime kaudella. Lisäksi aina keskustelua aiheuttaneet viikkotehtävien onnistumiset ja epäonnistumiset ovat olleet tapetilla, olisiko joku tehtävä sittenkään pitänyt päästää läpi.

Tylsiä hetkiä on ollut viime kautta enemmän. Alkoholia on myös tarjoiltu aikaisempaa vähemmän, jonka on otaksuttu johtuvan sponsoreiden - lähinnä R-Kioskin - painostuksesta. Viikonloppuisin on ollut tapahtumaköyhempää kuin yleensä, eikä asukkaatkaan tuo hirveän paljon omaa panostaan, kun keskustelujen taso usein päätä huimaa. Pientä parannusta tosin havaittavissa asukkaiden järjestettyä Maxinen synttärit viime viikonloppuna, mutta tuotanto ei tästä saa synninpäästöä. Tuotanto voisi panostaa päivätehtävien kehittelyyn ja tuoda niitä etenkin viikonloppuihin. Palkintohuonetta ja punaista puhelinta toivoisi käytettävän useammin ja "Olette tunnin" -tehtävät voisi tältä kaudelta jo unohtaa.

24/7 ja tv-ohjelmat

BB:n 24/7-palvelu on toiminut ihan kohtuullisesti ja ohjauskin on ollut pääsääntöisesti kelvollista. Live-palvelu onkin ollut tarpeen, sillä - jälleen kerran - Subtv:n koostelähetykset tarjoavat varsin rajoittuneen kuvan talon elämästä. Vaikka koosteet ovat sinänsä olleet kattavia, sunnuntain Talk Show -lähetyksiä lukuun ottamatta, on tietyistä asukkaista tarjottu vain sen tyyppistä kuvamateriaalia kuin tuotanto on halunnut.

Jos jostakin asukkaasta on haluttu tarjota pääsääntöisesti negatiivinen vaikutelma, on näytetty pelkästään hänen huonoja hetkiään ja juoruamisiaan ja hyvät ja iloiset hetket on jätetty paitsioon. Hyvä esimerkki tälläisestä on Maxine. Toisista taas on esitetty ehkä aavistuksen siloteltu kuva pääohjelmissa, jossa hänen "kränäilynsä" on kyllä mukana, mutta vähintään yhtä vahvasti ovat mukana hänen iloiset hetkensä. Hänen talossa olonsa on esitetty jotakuinkin tasapainoisesti, kun taas toisille sitä ei ole tehty. Tässä tapauksessa tarkoitan Kadia. Eikä tätä pidä nyt ymmärtää, että tämä olisi Kadin vika. Ei suinkaan, tuotantohan sen editoinnin tekee!

Vappu Pimiän juontamat Talk Show't ovat olleet pienoinen pettymys. Lähetyksen rakenne on ollut sekavampi kuin kahtena edelliskautena ja muut kuin häätöhaastattelut ovat olleet liian pitkiä. Kuten jo aiemmin totesin, "talkkarin" yhteydessä näytettävä lauantain kooste on ollut surkea. Samoin näytettävät muut klipit ovat olleet vähintääkin tarkoitushakuisia pelastaakseen jonkun asukkaan häädöltä tai häätääkseen asukkaan. Viime kaudella näissä muissa klipeissä oli joku hauska teema ja viime syksynä nähtiinkin useita ikimuistoisia koosteita (esim. päiväkirjahuonekooste).

Ei nyt haukuta Talk Show'ta täysin pystyyn. Häätöhaastattelut ovat olleet viime kauden tasolla ja häädettävästä asukkaasta näytettävä kooste on myös viime kauden tasolla - valitettavasti. Ainoat positiiviset asiat ovat, että juontaja Vappu on parempi hommassaan kuin kahdella edelliskaudella Talk Show'ta juontanut Mari Kakko. Vapun taloyhteydet suoran lähetyksen aikana ovat olleet parasta, mitä sunnuntai-ilta BB:n puolesta on tarjonnut. Sopivan kiperät kysymykset huumorilla ryyditettynä osuvat ainakin minun makuuni.

Eniten parannusta tähän vuoteen on tehnyt ilman muuta BB Extra. Janne Kataja on sopinut ohjelmaan yllättävän hyvin, vaikka pelkäsin riihimäkeläisen mopedin karkaavan usein lepikkoon kauden aikana. Toisena pelkona oli, että Janne kysyisi häädetyiltä tökeröitä kysymyksiä, mutta hyvin Janne on hoitanut tämänkin puolen. Lisäksi Extran rakenne on hyvässä kuosissa, sillä ohjelmassa on nyt jo kohtuullisesti sisältöä ja mikä tärkeintä, Extra seuraa BB:tä käytännössä reaaliajassa. Ainoat miinukset ovat liian pitkät julkkishaastattelut sekä pakolliset chatti, viikkokisa ja äänestysinfot, mutta kai nuo kestää, jos kokonaisuus on OK-tasoa.

Katsojaluvut vs. tosifanit

Katsojalukujen perusteella olisi menossa huippukausi, sillä BB on esittänyt Finnpanelin mittauksissa kovempia lukemia lähes joka viikko kuin vuosi sitten. Osa suosiosta kuitenkin selittyy Suomen digitalisoitumisella, sillä nyt Subtv:tä pystytään seuraamaan käytännössä koko maassa. Toinen syy on BB:n arkipäiväistyminen, sillä ohjelma kiinnostaa yleisesti sen aiemman suosion takia entistä suurempaa kansanryhmää.

Eri asia sitten on, miten etenkin todellisten BB-fanien kritiikki vaikuttaa ohjelmaan lyhyellä tai pitkällä tähtäimellä. Otetaanko fanien kritiikki huomioon ja kaudesta yritetään pelastaa se, mikä pelastettavissa on. Kautta on kuitenkin vielä seitsemän viikkoa tämän viikon jälkeen jäljellä, joten jotain olisi vielä tehtävissä, jos tuotannolla riittää tähän halua ja paljon puhuttua asennetta.

Pitkällä tähtäimellä taas pohdituttaa, onko ohjelmalla enää tulevaisuutta Suomessa. Subtv:llä ja Metronomella tuijotetaan varmasti pitkälti katsojalukuja ja mainosmyyntiä, jotka ovat varmasti tärkeimmät mittarit BB:n jatkolle. Olisi kuitenkin hyvä myös pohtia tuotannon motivaatiota jatkaa ohjelmaa, onko sillä jotain uutta annettavaa. Vaihtoehdot tässä vaiheessa ovat joko tuotantoporukan vaihtaminen tai BB:n kuoppaaminen lopullisesti. Jos ei ole resursseja uuteen porukkaan (oletetulla) huonolla motivaatiolla, olisi ohjelman lopettaminen faneillekin tavallaan helpotus, sillä toista huonoa kautta ei viitsisi katsella.

MTV Median ohjelmajohtaja Jorma Sairanen sanoi aiemmin syksyllä, että BB:n jatko on enemmän todennäköistä kuin epätodennäköistä. Hän sanoi päätöksen olevan kuitenkin puhtaasti Subtv:n sisäinen. BB:n, kuten monen muunkin asian kohdalla pätee sama asia, lopeta huipulla. Toki tämä kausi ei ole ollut parasta mainosta BB:lle, mutta kanavan kannalta olisi parempi lopettaa hyviin katsojalukuihin kuin ensi kauden mahdollisesti romahtaviin lukuihin.

Yhteenveto

Ei kautta voi katastrofiksi näin katsojan kannalta luonnehtia, mutta pettymys se on tähän asti ollut. Joka viikko odottaa, että BB nousisi viime vuoden kaltaiseen kukoistukseensa, mutta usko on hiipunut viikko viikolta. Toistaiseksi tapaus Aitolehti provoineen pitää kiinnostusta yllä, mutta kun hänet häädetään viikon päästä sunnuntaina, taitaa harmaa arki palata BB-taloon.

Valitettavasti odotukseni eivät ole kovin korkealle tuotannon antamista näytöistä johtuen. Vaarana on nyt, että kaikenlaisia kohuja kehitellään mielenkiinnon ylläpitämiseksi, joka saattaa johtaa tuotannon ylilyönteihin. Asukkailtahan ne on kiellettyjä. Tuotannon ylilynnit saattavat johtaa kauden lopulliseen lässähtämiseen - jos mahdollista.

Toivotaan parasta ja pelatään pahinta!

Alkukauden arvosana Big Brother 2007:lle (asteikko 4-10): 6

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.