Monacon yhteenveto

Legendaarinen katuratakilpailu ajettiin Monacon kaduilla reilu viikko sitten. Kilpailun lopputulos oli tuttua kauraa tältä kaudelta, mutta lopun antikliimaksia lukuun ottamatta Monaco tarjosi hyvää autourheiluviihdettä.

Ihan alkuun on pahoiteltava vielä Monacon aikaisen raportoinnin puutetta tietoteknisten ongelmien vuoksi. Vielä joudumme toimimaan varalaitteistolla, mutta toivottavasti jo Kanadan GP:hen mennessä pääsemme toimimaan omalla laitteistolla täydellä teholla.

Mutta sitten asiaan. Sebastian Vettel otti entistä vankemman kiinnityksen tämän kauden maailmanmestaruuteen. Aivan lopussa Vettel pääsi hieman kuin koira veräjästä turva-auton ja punaisen lipun ansiosta, mutta muuten mestarillinen suoritus saksalaiselta. Ikuiseksi arvoitukseksi jää, olisiko Vettel pystynyt pitämään viimeiset kymmenen kierrosta Fernando Alonson ja Jenson Buttonin takanaan, jos olisi ajettu normaalisti kilpaa.

Tavallaan sääli, etteivät Alonso tai Button pystyneet hyödyntämään niitä harvoja kisoja, joissa olisi mahdollisuus ollut iskeä. Tuurivoitoksi Vettelille tätä ei kuitenkaan voi mielestäni laskea, sillä tuurit meni kisassa mielestäni tasan. Ensimmäisestä turva-autotilanteesta kärsi Vettel, osittain valitun taktiikankin vuoksi. Lisäksi on muistettava, että talli tupelsi varikkokäynnin aikana. Vettel sai sitten takaisin toisen turva-auton aikana, jolloin kuluneilla renkailla lopun kolari tuli saksalaiselle kuin tilauksesta. Toki on todettava, että Vettel oli käytännössä tapahtumien keskipisteessä, kun rytinä uima-allasmutkien tuntumassa alkoi ja riski oli, että joku kärkikolmikosta olisi ollut siinä osallisena. Onneksi ei ollut.

Kärkikolmikkoa voi pitää Monacon onnistujina, mutta epäonnistujien listan kärkipäähän menee Lewis Hamilton. Kovasti kisaviikonlopun aluksi uhonneen Hamiltonin puhe vaihtui lähes itkuun sunnuntaina. Turhautunut McLaren-kuljettaja purki pahaa oloaan niin kanssakilpailijoihin kuin tuomaristoonkin. Hamiltonilla on kovat paineet, kun mestaruus on kovaa vauhtia karkaamassa yhä kauemmas.

Aika-ajot epäonnistuivat, kisassa kolisi kaksi kertaa rangaistusten arvoisesti ja päälle päätteeksi vielä painokelvotonta tekstiä lehdistön edessä. Ei näin Lewis, ei näin. Kuten Keke Rosberg MTV3:n haastattelussa totesi, Hamiltonin olisi koottava itsensä, jotta hänellä olisi edes jotain mahdollisuuksia. Tuomareiden päätöksistä saa olla mitä mieltä tahansa, mutta ei päätökset marisemalla muutu. Rangaistukset on otettava vastaan kuin mies ja nollattava tilanne seuraavaan kisaan. Missä on se Lewis, joka muutama vuosi sitten toitotti haastatteluissa, että vastoinkäymiset tekevät hänet aina vain vahvemmaksi. Vai onko se raja tullut jo vastaan?

Ja voi, voi Heikki. Heikki Kovalaisen kaksi viimeistä kisaa ovat sujuneet heikosti. Nyt auto ei kulje enää alkukauden malliin kisoissa, vaikka aika-ajoissa Jarno Trulli yhä pidetään kurissa ja herran nuhteessa. Eikö Team Lotuksen päivitykset sovellukaan niin hyvin Kovalaiselle ja Trulli pääsee parantamaan asemiaan? Kovalaisen pitäisi pikaisesti löytää se viisasten kivi, jotta suomalainen saa säilytettyä ykköskuskin asemansa. Viime aikoina Kovalaisen suusta on kuultu vain valitusta ja aina positiivinen Heikki on ollut muisto vain. Yleensähän marmatuksesta ja negailusta on Team Lotuksella huolehtinut Trulli.

Yleisarvoina Monaco tarjosi siis hyvää viihdettä F1-faneille. KERSin ja liikuteltavan takasiiven hyöty ei ollut niin suuri, kuten oli uumoiltukin, mutta ohituksia silti nähtiin. Vaikka ohituksia oli vähän, oli ne sitäkin näyttävämpiä ja kisan hienoin ohitus oli Hamiltonin ohitus Michael Schumacherista kisan alkupuolella, josta pieni plussa Hamiltonille. Lopussa tunnelma latistui punaisen lipun jälkeen, kun näennäisesti ajettiin kilpaa uusilla renkailla. Mielestäni hölmöt säännöt, että punaisen lipun jälkeen sai vaihtaa renkaat tai korjailla autoa ilman seuraamuksia. Mutta minkäs teet, säännöt on säännöt. Olisi ollut paljon mielenkiintoisempaa nähdä Vettel taiteilemassa radalla todella kuluneilla renkaillaan viimeiset kierrokset.

Romuakin nähtiin, kuten Monacossa aina. Valitettavasti myös kaksi vakavampaa loukkaantumista, mutta ilmeisesti sekä Sergio Perez että Vitali Petrov nähdään ajohommissa jälleen Kanadassa. Suuri kiitos kuuluu F1:n kehittyneelle turvallisuudelle, joka ainakin Perezin onnettomuudessa pelasti meksikolaisen pahemmilta vammoilta. Lopullinen vahvistus kaksikon ajamisesta tulevana viikonlioppuna saadaan kuitenkin vasta loppuviikosta.

Monacosta siirrytäänkin sitten "ison veden" taakse, kun perinteinen kesäkuinen vierailu Kanadassa on esissä. Palataan tähän kisaan muutaman päivän päästä kisaennakossa.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: