Petrov yllätti, Webber alisuoritti

Sebastian Vettelin hyvä vauhti ei tullut Australian GP:ssä kenelläkään yllätyksenä, mutta Vitali Petrovin tuli. Viime kaudella epävarmoista otteistaan tunnettu venäläinen yllätti ja nousi ensimmäisenä venäläisenä palkintokorokkeelle F1:ssä.

Viipurista kotoisin oleva Petrov pisti viime vuonna remonttiin usemman kuin yhden Renault'n F1-kilpurin ja niin katsojan kuin Renault'n johto katsoivat Petrovin toimintaa usein päätään pyöritellen. Petrovin jatko F1:ssä oli jopa vaakalaudalla, mutta ilmeisesti Ladalta tulleet sponsoritukiaiset pelastivat hänen F1-uransa.

Tästä tosin seurasi se, että hänen kommentoitiin saaneensa F1-paikan rahalla, ei ajotaidoilla. Tämän Petrov todisti kuitenkin toiseksi sunnuntaina Albert Parkin radalla. Koko viikonlopun ajan tasaisen varmasti ajanut Petrov kruunasi kaiken kolmannella sijalla. Mitään häikäisevää ei Petrov esittänyt, mutta sen sijaan varmaa ja riittävän nopeaa ajoa nähtiin

Etukäteen pelättiin Renault'n joutumista kriisiin, kun Robert Kubica loukkaantui helmikuussa. Kubican tilalle palkattiin Nick Heidfeld, jonka varaan laskettiin paljon. Heidfeld kuitenkin kuului avausviikonlopun aikana niihin eniten pettäneisiin, jonka viikonloppu meni pilalle epäonnistuneiden aika-ajojen takia. 

Petrov taasen teki paljon enemmän kuin odotettiin ja osoitti myös Renault'n talvitesteissä väläyttämän kilpailukyvyn aidoksi. Nyt tosin paineet Petrovilla kasvavat suuremmiksi, kun odotukset ovat eri luokkaa. Seuraavat kisat näyttävät, oliko tämä vain poikkeus, vai onko Petrovin kehityskäyrä todellakin nousussa.

Muut viikonlopun yllättäjät olivat McLaren, Mark Webber ja Team Lotus. McLaren yllätti positiivisesti kilpailukyvyllään. Brittitallissa on huhkittu töitä urakalla ja muutokset toimivat ainakin Australiassa. Red Bulllin vauhtiin ei McLarenilla ole, mutta ei ole kellään muullakaan. 

Webberin vauhti puolestaan yllätti negatiivisesti. Webber ei koko viikonlopun aikana pystynyt kunnolla haastamaan tallitoveriaan ja kaikki ihmettelivät, miten Webber voi olla niin hukassa, vaikka ajaa samanlaisella autolla kuin Vettel. Tuoreeltaan Red Bull epäili Webberin auton rungossa olleen jotain vikaa.

Negatiivinen yllättäjä oli myös Team Lotus, jonka talvitestien vauhdista ei ollut jälkeäkään. Team Lotus kärsi renkaiden lämpenemisongelmista ja luotettavuusongelmista. Paniikkiin ei kuitenkaan ole vielä syytä, sillä kausi on vasta alussa. Vasta, kun päästään lämpimämpiin olosuhteisiin, kuten Malesiaan, nähdään, mikä Lotuksen todellinen suorituskyky on. Pettymys paistoi hyvin selvästi Heikki Kovalaisen kommenteista, joka odotti paljon enemmän kauden avaukselta. Toivotaan, että Malesiassa menee jo paremmin.

Hispanian esiintyminen - vai pitäisikö sanoa räpiköinti - Australiassa ei ollut yllätys. Talli sai kovalla vaivalla auton kasaan viime hetkillä ja pystyi ajamaan vain muutamia kierroksia harjoituksissa. Eihän tällaisella suorituksella saa aika-ajoissa edes säällistä tulosta ja Hispanialla oli edessään odotettu karsiutuminen. Rahat tuntuu olevan loppu, joten mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan he pystyvät olemaan leikissä mukana.

Jopa espanjalainen media on hylännyt espanjalaisen tallin ja AS-lehti haukkuikin Hispanian suorituksen häpeälliseksi Espanjalle. Tällä hetkellä tuntuisi parhaimmalta kaikkien kannalta, jos Hispania yksinkertaisesti luopuisi F1:stä vapaaehtoisesti. Silloin tallihenkilökunta välttyisi kaikelta loalta, mitä heitä kohtaan heitetään ja seuraava yleisö, kilpakumppanit ja F1-organisaatio välttyisivät valtavalta myötähäpeältä.

Kauden avaus oli kilpailullisesti ihan hyvää viihdettä F1-mitta-asteikolla. Sääntömuutokset eivät aiheuttaneet suuria mullistuksia. Etenkin liikuteltavalle takasiivelle on annettava muutama kisa aikaa, jotta nähdään, mihin se pystyy. Jotkut pystyivät hyödyntämään sitä jo Australiassa, mutta osalla menee varmasti sen käytön optimaalisen käytön opetteluun jonkin verran aikaa. KERS sen sijaan tuntuu yhtä turhakkeelta kuin kaksi vuotta sitten. Rahaa taas hukataan kassikaupalla mielestäni tällaisenaan turhaan teknologiaan F1:ssä. Tästä osoituksena voitaneen todeta, että Red Bull on tällä hetkellä nopein talli ilman KERSiä.

Valtavaa rengasrulettia ei nähty, mikä oli varmaankin ihan hyvä juttu, ettei kisa mennyt täydelliseksi kasinoksi. Erilaisia taktiikoita nähtiin, joka oli uusien renkaiden tarkoituskin. Sergio Perez ajoi kisan yhdellä pysähdyksellä ja osa tarvitisi kolme pysähdystä. Jos osaa säästellä renkaita hyvin menettämättä kuitenkaan liikaa aikaa, tulee menestymään kisoissa. Vielä kaikki eivät ole oppineet uusista renkaista kaikkea ja autot kuluttavat rengasta eri tavalla. Tilanne varmasti tasaantuu kauden edetessä ja taktiikat luultavasti yhtenäistyvät, kunhan tallit löytävät sen viisasten kiven. Katsojien kannalta toivoisi, että tämä ei tapahtuisi kovin nopeasti, sillä se tarkoittanee kisojen tylsistymistä.

Malesiassa ollaan vamasti uudenlaisessa tilanteessa. Kyseessä on ihan erilainen rata, on paljon kuumempaa ja tallit ovat edistyneet kehitystyössä. Kahden viikon kuluttua nähdään, mihin suuntaan Australian jälkeen lähdetään. Kausi on vasta alussa.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: