BB-analyysi: Pettymyskausi

Kolmannen BB-kauden päättymisestä on nyt kulunut jonkin aikaa ja mennyttä kautta on päässyt sulattelemaan mielessään. Nyt on aika tehdä "viiltävä" analyysi kaudesta, jolta odotettiin ja toivottiin paljon, mutta mitä jäi käteen? Kaudessa oli jotain hyvää, mutta päällimmäiseksi kaudessa jäi valitettavasti mieleen vain tuotannon monet alisuoritukset.

Koko tuotantokautta vaivasi tietty kaavamaisuus, kun tuotanto seurasi käsikirjoitusta niin kuin se oli etukäteen suunniteltu, eikä siitä poikkeamisia juuri tunnuttu tekevän. Fanien keskuudessa suureksi syylliseksi tässä, kuten koko kauden epäonnistumisessa, on otettu ohjaaja-käsikirjoittaja Sami Aaltonen, jonka mukaan ottaminen tuotantotiimiin tuntuu olleen virhe. Hyvät ideat, etenkin spontaanit sellaiset loistivat poissaolollaan. Olisikohan kannattanut pitää erillinen käsikirjoittaja tiimissä mukana, kuten aikaisemmilla kausilla?

Tuotannon epäonnistumisia voidaan tietysti ruotia vaikka kuinka paljon, mutta huonon maun suuhun jätti etenkin täysin pannukakuksi muodostunut finaali. Jo se, että kaikki finalistit käytännössä häädettiin talosta yhtä aikaa, oli huono päätös. Vielä suurempi moka nähtiin viimeisten asukkaiden tullessa ulos talosta. Kadille, Nikolle ja Riitalle ei suotu kunnollista häätöhaastettelua, eikä parhaiden palojen näyttämistä ollenkaan. Sentään voittaja Saulille oli parhaat palat näytetty, mutta kaiken kaikkiaan finalistien kohtelu finaalilähetyksessä oli ala-arvoista. Kun ottaa huomioon, että Kadi ja Sauli olivat talossa täydet 97 päivää, olisi heille voitu suoda arvoisensa kohtelu talosta ulos tullessa - tietenkään Riittaa ja Nikoa unohtamatta.

Finaalilähetyksessä nähtiin myös jo häätölähetyksissä koettu paha tapa seurata äänestystilanteen kehittymistä useasti lähetyksen aikana. Finaalissa tosin tämä seuranta nousi täysin uudelle tasolle, kun juontaja Vappu Pimiä kertoi äänestystilanteen muuttumista pahimmillaan vain vajaan minuutin välein. Monet ovatkin spekuloineet, että tilanneseuranta pelasi Nikon ulos voittotaistelusta ja keskitti äänet Saulille, sillä moni ei halunnut nähdä Kadia voittajana. Riitta nyt oli pelkkä statisti alle prosenttiyksikön ääniosuudellaan. Tilannetiedotukseen toivoisi järkeä tulevalle kaudelle, sillä nyt kaikki tuntui pelkältä rahastuksen maksimoinnilta, kun finaaliäänestyksen tilannetta seurattiin aktiivisesti tunnin välein jopa BB-nettisivuilla.

Jos palataan talon tapahtumiin, se oli tylsempää kuin kakkoskaudella. Viikkotehtävissä oli liian monta hutia, vaikka muutama helmi mahtui mukaan, kuten lapsitehtävä ja suomalaisten suurteot. Kuitenkin, monista tehtävistä olisi saanut enemmän irti, mutta tuotannon mielikuvituksettomuus ja kyvyttömyys elää hetkessä pilasi muutamat tehtävät. Viimeiset viikot eivät kai koskaan ole BB-talossa mitään yliriehakkaita väen vähentymisen vuoksi, mutta tänä vuonna koettiin tässäkin tapauksessa todellinen äärilaita. Asukkaat menivät todella aikaisin nukkumaan useina iltoina, eikä tuotannolla näyttänyt olevan mitään tarkoitusta puuttua tähän jollain aktiviteetilla. No, tulihan se päiväunikielto voimaan loppuajaksi, mutta ratkaisu oli tylsä ja ennen kaikkea WANHA!

Päivätehtäviä olisi saanut olla enemmän viikkotehtävien ulkopuolella. Viikonloppuihin olisi pitänyt saada enemmän toimintaa, koska silloin ihmisillä on enemmän aikaa katsoa 24/7:ää kuin arkena. Viikonloppujen aktiviteettien puute on vaivannut kaikkia Suomen BB-kausia, joten uskaltaako odottaa parannusta tähän ensi vuodeksikaan? Päivätehtävien ohella lisäkäyttöä olisi odottanut enemmän punaisen puhelimen kanssa, johon BB olisi voinut soitella esim. pilapuheluita ilman sen suurempaa sisältöä. Ei sen olisi aina tarvinnut tuoda jotain rangaistusta tai palkintoa, kuten suurin osa puheluista oli.

Tuntui siltä, että taloon suunniteltiin tapahtumia juuri sen verran, että saadaan koostettua päivittäinen koostelähetys. Juuri tämän enempää ponnisteluja ei tuntunut olevan, eli päivän toiminnaksi riitti yksi tunnin tehtävä, jolloin päivä oli "pulkassa". Toinen ongelma koosteisiin liittyen olivat päivät, jolloin jotain tapahtui esimerkiksi bileiden ansiosta. Tällöin koosteet etenivät normaalin kaavan mukaisesti aamutoimet-päivän tapahtumia-alkuillan tapahtumia-bileet. Tällöin bileille jäi ruhtinaalliset 10-15 minuuttia, jolloin paljon mehukkaita tapahtumia jäi näkemättä. Ilman 24/7:aaa olevat joutuivat tällöin tyytymään foorumikirjoitteluihin ja BB:n nettisivuihin ja 24/7-katsojatkin olisivat myös halunneet nähdä uusintaa edellisillan tapahtumista.

Talossa annetuista rangaistuksista on myös pakko purnata. Linja oli heittelevä ja valikoiva. Rangaistuksia annettiin silloin tällöin, eikä linja ollut tasapuolinen. Välillä napsui ihan naurettavista asioista ja välillä isommistakin rikkeistä jäi ilman rangaistusta. Joskus taas rangaistukseksi tuli rikkeeseen nähden aivan liian lievä tuomio, kuten tuntui Kadin kohdalla pariinkin otteeseen käyneen. Kadi sai alkukaudesta kaksi kertaa peräkkäin rangaistuksen juonittelusta ja nimeämisistä puhumisista, mutta rangaistukset olivat kohtuullisen keveitä. Loppukaudesta tullut päiväunikielto Kadin useista rikkeistä taas tuntui lähinnä vitsiltä. Sekin jurppi, että Kadin kaikki rangaistukset olivat yhteisrangaistukset, kun monet muut saivat rangaistukset yksilörangaistuksina.

Asukkaat olivat tänä vuonna huonompia kuin vuonna 2006. Talossa nähtiin kaikkiaan 20 asukasta, joihin mahtui enemmän huteja kuin aikaisemmin. Osasyynä tähän saattoi olla muutettu casting-prosessi, joka tuotti heikompaa materiaalia. Tuotanto tietysti kehui asukasvalintoja, kuten muutakin kautta parhaaksi Suomi-BB:ksi. Itsepetosta sanon minä. Toivottavasti tuotannon kauden analyysissä sentään käydään asiat rehellisesti läpi, jotta saataisiin parannuksia kaudeksi 2008. Toki kauteen mahtui hyviäkin asukkaita, jotka toivat tapahtumia taloon (esim. Kadi, Martina, Timo ja Niko), mutta täysiä turhakkeita oli liikaa (esim. Heli, Jussi, Suvi ja Maria).

Taloon tuotiin 12 alkuperäisen asukkaan lisäksi kahdeksan uutta asukasta kaikkiaan viitenä sunnuntaina, joista vain Suvi, Farbod, Tiina H. ja Niko tuotiin taloon yhtä aikaa. Yksittäisiä asukkaita tuotiin liian tiheään, jolloin talossa olleet pystyivät aavistelemaan uusien tuloa etenkin, kun kaikki uudet asukkat tulivat sunnuntaisin Talk Show'n jälkeen. Ilman muuta jatkossa pitäisi tehdä niin, että uusien asukkaiden lisäämiskertoja pitää vähentää ja samalla kertaa pitäisi tuoda useampi asukas. Sinänsä kannatan uusien asukkaiden taloon tuontia kesken kauden, sillä se piristää mukavasti talon elämää. Tässä yhteydessä on hyvä pohtia, että kannattaisiko taloon alussa tulevien määrää kasvattaa ja ainakin castingiä olisi hyvä parantaa, jotta asukkaiden keskeyttämisriski pienenisi.

Poimitaan tähän myös joitakin hyviä puolia, joita kaudesta löytyi. Teknisesti kausi oli hyvin toteutettu. 24/7-palveluun ei teknisesti tarvinnut pettyä ja myös nettisivut olivat hyvät. Lisäksi hyvää talossa olivat myös tullut lisähuone, punainen puhelin ja uusi sauna. Noista kolmesta löytyy kaikista kuitenkin huomautettavaa. Lisähuonetta ja punaista puhelinta olisi voinut käyttää enemmän ja saunassa tuntui olevan ongelmia tv-tekniikan kanssa, kun saunan sisältä ei saanut kunnon kuvaa, kun siellä heitettiin löylyä (kameran linssi meni huuruun).

Kauden parasta antia oli ilman muuta uudistunut BB Extra. Voinee sanoa, että Extrassa nähtiin vihdoin sitä kuuluisaa extraa. Johan sitä oli kaksi vuotta odotettu! Janne Kataja suoriutui juontajan pestistään loistavasti ja kokonaisuutta täydensivät live-taloyhteydet ja perjantainen Pikkuveli tutkii -osio oli mainio. Ainoa miinus Extrassa olivat alkukauden vierasvalinnat, jotka menivät metsään. Etenkin ensimmäisen kuukauden aikana lähetykseen kutsuttiin joitain julkkiksia, jotka eivät olleet juurikaan BB:tä katsoneet, mutta silti heidät piti kutsua lähetykseen esittelemään itseään. Vierasvalintoihin tarkkuutta, mutta muuten Extran tekijät saisivat jatkaa ensi syksynä, kun BB taas jatkuu.

Kaikkea ei tähän pysty tiivistämään, eikä kaikkia mokia (ja onnistumisia) voi muistaa. Se on kuitenkin selvä, ettei tästä kaudesta voi antaa hyvää arvosanaa ja kaudelle 2008 jää paljon parannettavaa. Toivottavasti tuotannossa otetaan opiksi ja ainakin osa väestä menee vaihtoon ydintiimistä.

Ja tähän loppuun vielä: Onnea Sauli!

Arvosana BB-kaudesta 2007: 6.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.