Vettelin näytöstä

Viikko sitten päättynyt Formula 1 -kausi oli täysin Sebastian Vettelin näytöstä. Saksalainen varmisti mestaruutensa jo hyvissä ajoin ennen kauden päätöstä, eikä muilla ollut juuri mahdollisuuksia haastaa tuplamestaria.

Vettel otti tahtipuikon haltuunsa heti kauden alusta. Kauden alku oli Vetteliltä vakuuttava, sillä kauden kahdeksasta ensimmäisestä kisasta Vettel otti kuusi voittoa ja huonoin sija oli kakkossija. Kesällä Vettelin tahti hieman hiljeni, mutta vain hieman. Tässä vaiheessa muut tallit onnistuivat kirimään ja Vettel joutui tyytymään kolmos- ja nelossijaan heinäkuussa, kunnes loppukaudesta vanha tahti alkoi taas löytyä.

Red Bull oli onnistunut suunnittelemaan ja rakentamaan aivan loistavan työkalun Vettelille. Suunnittelijavelho Adrian Newey oli löytänyt hyvän keinon hyödyntää pakokaasuja aerodynamiikan suhteen, joka teki Red Bullista ylivoimaisen erityisesti aika-ajoissa. Kisoissakaan ei ollut mitään valittamista, sillä luotettavuus oli hyvällä tasolla ja usein paalupaikalta starttaavana Vettel ehti kerätä riittävän kaulan vastustajiin ennen ensimmäisiä varikkokäyntejä.

Vettelin huikean kauden myötä koko kausi hieman lässähti, sillä mestaruus ratkesi niin aikaisin. Osasyynsä mestaruuden ratkaisulla oli pahimpien kilpakumppanien kompastelu. McLarenilla oli laskettu paljon Lewis Hamiltonin varaan, mutta britin kausi meni pilalle omiin hermoiluihin. Hermoilut aiheuttivat ajovirheitä ja kolarointeja vastustajien kanssa, joista tuli kauden yksi suurimpia puheenaiheita. Loppukautta kohden Hamilton sai pääkoppaansa hieman kasaan, mutta mestaruuden kannalta oli jo liian myöhäistä.

Jenson Button olikin lopulta McLarenin ykköstykki päättyneellä kaudella, mutta hänen ongelmansa alkukaudella oli hidas lämpeäminen. Menestystä tuli vain poikkeusolosuhteissa, kuten Kanadan sateessa, mutta pelkästään näillä Vettelin eron kurominen oli liian vaikeaa. "Casino-kisoissa" menestyminen kuitenkin nosti Buttonin itseluottamusta ja nousi tallitoverinsa edelle ja McLarenilla varmasti huomattiin, että heillä on kaksi loistavaa kuljettajaa, joiden varaan on hyvä rakentaa.

Ferrarilla epäonnistuttiin jälleen kerran uuden auton suunnittelussa. Tuttu kuvio jälleen kävi toteen, kun Ferrari ei ollut iskussa alkukaudesta ja talli päätyi jälleen kopioimaan muiden - lähinnä Red Bullin - loistavaksi osoittautuneita ratkaisuja. Uudistukset antoivat tuloksia kuitenkin viiveellä ja he joutuivat heittämään pyykeen kehään mestaruuden osalta. Fernando Alonso ei yksin pystynyt taistelemaan tuulimyllyjä vastaan, samalla, kun Felipe Massa valui varjojen maille esitystensä suhteen.

Muista ei haastajiksi

Olisi luullut, että Mark Webberistä olisi saatu paha vastus Vettelille. Webber oli kuitenkin pelkkä vastaantulija, eikä hän pystynyt tasaisesti haastamaan tallitoveriaan. Aika-ajoissa vielä kohtuullisesti menestynyt Webber mokasi yleensä startissa ja tippui useita pykäliä. Tämä usein romutti hyvän sijoituksen kisassa. Tähän on tosin todettava, että Webberin suoritus oli riittävä, koska Red Bull voitti tallimestaruuden, mutta siltikin Webberin suoritus Vetteliin nähden oli pettymys.

Muista talleista ei ollut edes ajoittaisiksi haastajiksi Red Bullille tai Vettelille. Mercedes GP jämähti käytännössä sijoille seitsemän ja kahdeksan, joka sai yleensä ajaa näillä sijoilla ilman selvää kilpailua sen enempää eteen- tai taaksepäin. Keskikastissa oli tasaista taistelua Renault'n, Toro Rosson, Force Indian ja Sauberin välillä. Renault antoi alkukaudesta ymmärtää taistelevansa jopa palkintopallisijoituksista, mutta heidän vauhtinsa hiipui ehkä kaikista enitenloppua kohden.

Häntäpään joukoista Williams oli se, joka joutui taistelmaan pääsystä aika-ajojen toiselle osiolle Team Lotuksia vastaan. Team Lotus oli ainoa uudemmista talleista, joilla oli selvästi pyrkyä ylöspäin, mutta vauhti ei yksinkertaisesti riittänyt. Tietyt puutteet auton suunnittelussa ja KERSin puute näkyivät. Kisasäädöissä auto oli kohtuullisen hyvä, mutta pistesijat olisivat luultavasti tarvinneet ne KERS-laitteesta saatavat muutamat kymmenykset kierrosta kohden. Virgin ja HRT ajoivat vain joukon jatkona sekuntikaupalla muita jäljessä.

Vettel voi vetäytyä talvitauolle ansaittuna kauden 2011 maailmanmestarina ja kaikkien aikojen nuorimpana tuplamestarina. Virallisesti Vettel pokkaa palkintopokaalinsa vasta FIA:n palkintogaalassa Monacossa, jossa palkitaan kaikki FIA:n alaisten sarjojen mestarit. Loma F1-kuljettajilla ei kuitenkaan jää turhan pitkäksi, eikä mestaruudesta parane jäädä leijumaan. Treenaaminen on jo aloitettava helmikuussa alkavia talvitesteja ja maaliskuussa alkavaa kisakautta varten.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: