Mielenkiintoinen F1-syksy tulossa

Vaikka Formula 1:n kesäloma on tällä hetkellä käynnissä, puhutaan nyt hetki jo syksystä. F1:n syyskausi käynnistyy Belgiasta kuun lopulla ja siitä näyttäisi tulevan mielenkiintoinen, vaikka kuljettajien mestaruus näyttääkin jo ratkenneen.

Sebastian Vettelin maailmanmestaruutta ei näyttäisi estävän mikään. Kevään ja kesän aikana saksalainen kasvatti eronsa kilpakumppaneihinsa niin massiiviseksi, etteivät muut saa Vetteliä kiinni kuin aivan uskomattoman epäonnen sattuessa. Vaikka viime kisoissa onkin hieman tökkinyt, tulee Vettel silti maaliin hyvillä pisteillä, eivätkä lähimpänä olevat pääse kaventamaan eroa juuri yhtään. Kaiken lisäksi pahimpien kilpailijoiden sijoitukset menevät kisasta toiseen ristiin, eli he syövät pisteitä myös toisiltaan. Tämähän sopii Vettelille paremmin kuin hyvin.

Mestaruustaistelussa teoriassa Vettelin voisivat ottaa kiinni Mark Webber, Lewis Hamilton, Fernando Alonso tai Jenson Button. Suuresta piste-erosta johtuen MM-taistelua ei seurata henkeä pidätellen. Sen sijaan yksittäisistä kisoista tulee varmasti tiukkoja ja urheilullisesti mielenkiintoisempia kuin tähän mennessä. Esimakua saatiin jo viimeisistä kisoista ennen kesätaukoa, jolloin McLaren ja Ferrari paransivat selkeästi kilpailukykyään ja Red Bull joutui jopa puolustuskannalle.

McLaren ja Ferrari pystyvät nyt tasavertaisesti haastamaan Red Bullin ja itävaltalaistallin alkukauden ylivoima on mennyttä. Red Bull on edelleen nopea ja pystyy taistelemaan kisojen voitoista, mutta he joutuvat tekemään nyt rutkasti enemmän töitä voittojen ja paalupaikkojen suhteen. Nyt ollaan palattu siihen normaaliin tilanteeseen, että kisojen voitosta taistelee kolme tallia ja 4-6 kuljettajaa.

Erot radalla ovat kaventuneet selkeästi. Alkukaudesta Red Rull oli radasta riippuen lähimpiä kilpakuljettajia 0,5-0,7 sekuntia kierrosta kohden aika-ajoissa. Kisoissa muut ovat olleet lähempänä jo pidemmän aikaa, mutta erityisesti Vettel on pystynyt hyvin kontrolloimaan kilpailuja kärkipaikalta, joten suurempaa hätää ei ole ollut viimeisiä kisoja lukuun ottamatta. Nyt erot ovat kaventuneet aika-ajoissa muutamaan kymmenykseen ja kisamatkalla McLaren saattaa olla jopa nopeampi, toki hieman radasta riippuen.

Muut tallit ovat onnistuneet kehitystyössään alkujärkytyksen jälkeen. Kun nykyään ei saa testata kauden aikana kärjessä olevan tallin eron kuromiseksi menee tarpeettoman pitkä aika. Tässä on osasyy, että Vettel ja Red Bull ovat ilmeisesti tavoittamattoman matkan päässä MM-pisteissä. Mitään tietenkään poisottamatta Red Bullilta, joka on tehnyt loistavaa työtä niin radalla kuin tehtaalla. Joka tapauksessa on hyvä juttu, että ensi kaudeksi ollaan sallimassa ainakin yksi testisessio kauden aikana, koska mielestäni täydellinen testikielto kauden aikana on typerää.

Red Bull jäi kesällä kehityksestä hieman muita jälkeen ja on nyt joutumassa haastetusta haastajaksi yksittäisissä kilpailuissa. On ehkä liioiteltua sanoa, että Red Bullilla olisi jääty laakereilla lepäämään, mutta välttämättä kaikkea innovatiivisuutta ei ole pistetty peliin. Se on toisaalta ymmärrettävää, ettei ylivoimaisessa johdossa viitsi ottaa turhia riskejä, sillä Red Bullilla on vain menetettävää. Tallilla on ollut helpompi jatkaa samoilla urilla, koska tulokset ovat kuitenkin pysyneet hyvällä tasolla.

Loppukautta ajatellen olisi nyt hyvä tuoda autoon jopa riskiratkaisuja, sillä piste-ero on niin suuri tällä hetkellä. Kesätauko tulikin Red Bullin osalta oivaan kohtaan, jossa ote oli lipeämässä. Nyt Adrian Neweyn johtamalla suunnittelijajoukolla on mahdollisuus kehitellä asioita loppukauden kisoihin. Mutta kuten kilpailijoiden alkukauden tuskailusta oli nähtävissä, muutos ei ole nopea ja viimeiset Euroopan kisat voivat olla vaikeita Red Bullille. Kaukokiertueelle lähdettäessä Red Bull voi olla jälleen entisessä iskussaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että loppukauden taistoista tulee varmasti jännittäviä ja mielenkiintoisia. Mestaruustaistelun voi tällä hetkellä unohtaa ja katsella kisoja yksittäisinä tapahtumina. Viime kisat lupasivat hyvää, enkä usko, että yksikään kärkitalleista ei ole vain lomaillut elokuun alkua, vaikka tehtaiden onkin sovittu olevan kiinni kaksi viikkoa.

Vaikea sanoa, kuka nousee syksyn johtotähdeksi - ainakaan niin selkeästi kuin Vettel keväällä. Uskoisin, että viime aikoina trendinä ollut tasaisuus ja voittojen jakautuminen useammalle jatkuu myös syyskaudella, eikä yksittäistä hallitsijaa nouse. Veikkaisin kuitenkin, että "syyskauden kingi" on pisteillä mitattuna joko Alonso tai Hamilton.

Hyvää F1-kesälomaa!


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: