Formula 1:n MM-sarja on käynnistynyt todella mielenkiintoisesti. Ennen viikonlopun alkua on lähes mahdoton ennustaa tallien voimasuhteita. Ainoat miinukset alkukaudelta löytyvät suomalaissuorituksista ja F1-politikoinnista.
Sääntömuutokset ovat todella tehneet tehtävänsä. Mestaruustaistelussa ovat tällä hetkellä täysin uudet tallit ja kuskit ja taistelu on kaiken lisäksi täysin avoin. On todella vaikea arvioida, miten esimerkiksi ensi viikonloppuna ajetaan Bahrainissa. Kiinassa Red Bullin loistava suoritus kyllä yllätti monet.
Jo kahden ensimmäisen kisan jälkeen julistettiin mestaruustaistelun olevan ohi ja mestaruus lähes ojennettiin Brawn GP:lle. Brawnin ylivoimaa ei kuitenkaan nähty Kiinassa ja ainakin Red Bull ilmoittautui mestaruustaisteluun tosissaan. Jäämme jännityksellä odottamaan, mitä tapahtuu Bahrainissa.
Suomalaisittain alkukausi on ollut synkkä Heikki Kovalaisen Kiinan esitystä lukuun ottamatta. Etenkin Ferrarilla tuntuu olevan palikat niin pahasti sekaisin, että toipuuko perinteikäs italialaistalli siitä ollenkaan. Ferrarin F60-auto on täysi susi, nopeutta, pitoa ja luotettavuutta puuttuu. Lisäksi taktiikka ja asioista sopiminen tallihenkilökunnan kanssa tökkivät myös pahasti.
Ainoat, jotka saavat puhtaat paperit Ferrarilta, ovat kuljettajat. Teknisten ongelmien keskellä ja vikuroivan auton kanssa Felipe Massa ja Kimi Räikkönen ovat tehneet sen, mihin pystyvät. Siitä hyvänä osoituksena oli Räikkösen puristaminen kolmanteen aika-ajojaksoon ja maaliin pääsy kymmenentenä Kiinassa. Massallakin oli hallussaan hyvä kolmas sija, ennen kuin hänen Ferrarinsa tietotekniikka teki tenän.
Ferrarilla on todella suuri työ edessä auton saamiseksi kilpailukykyiseksi. Suurta päivitystä on luvassa vasta Espanjaan, joten siihen asti on kaiketi kärvisteltävä nykyisellä suoritustasolla. On huhuttu, että, jos Espanjan jälkeen ei tapahdu suurta muutosta Ferrarin tuloksissa, alkavat he keskittyä jo ensi kauteen. Katsellaan kuitenkin ensin, mitä Maranellossa saadaan aikaan. Pahalta kuitenkin näyttää, kun tuntuu myös ilmapiiri olevan varsin kireä Ferrarin leirissä.
McLarenilla näyttää sen sijaan hieman valoisammalta. Kiinaan tuodut uudistukset toivat heti vähän lisää vauhtia Lewis Hamiltonille ja, kun McLaren saa lisäuudistuksia autoonsa, voivat he piankin taistella osakilpailuvoitoista. Kehitystyössä McLaren on ainakin mennyt ohi Ferrarista, vaikka ennen Kiinaa tallien voimasuhteet olivat päinvastaiset.
Kaikki ei ole kuitenkaan hyvin McLarenillakaan. Henkilökemiat ovat sielläkin lehtitietojen mukaan kireät. Hamilton ja Australian valehtelukohu on siellä taustalla, eikä hallitseva maailmanmestari ehkä ole kaikkien suuressa huudossa.
Tallin johto kuitenkin pitää Hamiltonin lippua korkealla ja törkeimpänä esimerkkinä tästä oli Hamiltonin pitäminen Kovalaisen edellä kaikin keinoin. Kovalaisen varikkokäyntiä aikaistettiin, jotta hän ei vahingossakaan menisi "kultapojan" ohi. Lopulta tämä ei auttanut, sillä paljon virheitä tehnyt Hamilton joutui päästämään Kovalaisen ohitseen leveäksi ajon seurauksena. Kovalainen puolestaan ajoi virheettömän kisan vaikeissa olosuhteissa, joten suomalainen ansaitsi hyvän pistesijan Hamiltonin edellä. Hyvä näpäytys myös McLarenille.
Ennalta-arvaamaton ja jännä F1-kausi on siis saatu hyvään vauhtiin. Urheilullista puolta on häirinnyt tavallista kovempana käynyt kabinettipeli. Ensin oli pistejärjestelmäsekoilu, sitten diffuusorikiista ja viimeksi McLarenin valehtelukohu. Unohtuiko joku?
Taistelu kabineteissa nakertaa F1:n uskottavuutta. Kaksi ensinmainittua on hoidettu pois päiväjärjestyksestä, mutta valehtelukohun selvittely vielä jatkuu. Sekin saadaan toivottavasti ensi viikolla alta pois, kun FIA:n vetoomustuomioistuin kokoontuu asian tiimoilta. Toivottavasti hyvää kautta ei pilata jatkuvalla politikoinnilla ja vetoomustuomioistuimen istunnoilla. Toisaalta, F1 ei olisi F1, jos politikointia ei olisi mukana jossain määrin. Liika tässäkin on aina liikaa...