Kahtiajako päättyy tänään, uusi aika alkaa

Kauden suurin mullistus sitten slummi-paratiisin -kahtiajaon alkamisen tapahtuu tänään, kun Big Brother -talon kahtiajako puretaan. Kahtiajaon purun kunniaksi asukkaat saavat tänään juhlat.

Asukkaita odottaa illalla juhlat, jotka alkavat illan BB Extra -lähetyksessä. Kahtiajaon purkua ja illan tapahtumia kannattaa seurata netin ja kaapelin 24/7-palvelusta, jotka seuraavat herkeämättä talon tapahtumia.

Kohuttu kahtiajako alkoi tämän kauden toisella viikolla, kymmenentenä päivänä, torstaina. Tätä ennen talon 14 alkuperäisasukasta oli passitettu edellisenä päivänä, keskiviikkona, yöksi tehtäväalueelle tekemään johtotehtävää. Asukkaat pilkkoivat suurta johtomäärää kymmenen sentin kappaleiksi n. kello 19.30:stä seuraavaan aamuun noin kello puoli yhdeksään.

Jako slummiin ja paratiisiin toteutettiin Big Brotherin määräyksestä. BB määräsi asukkaat kahteen jonoon, joista puolet asukkaista joutui slummiin ja puolet pääsi paratiisiin. Ensimmäiset slummilaiset olivat Esa A., Lotta, Nino, Terttu, Ragnar, Tuija ja Sampo. Paratiisin iloista ensimmäisinä pääsivät nauttimaan Dana, Aso, Jelena, Esa J., Kätlin, Sami ja Minna.

Talo oli jaettu kahtia punaisella narulla hienompaan paratiisipuoleen ja surkeaan slummipuoleen. Järkytys oli suuri, kun asukkaat palasivat tehtäväalueelta talon puolelle. Etenkin slummilaiset olivat Esa A:ta lukuun ottamatta kauhuissaan uudesta käänteestä. Tilannetta pahensi se, ettei ollut tietoa, mitä tuleman pitää. Kaikki oli vielä uutta.

Kuusi eri päällikköä

Tilanne alkoi selkiytyä, kun päällikkökilpailujen merkitys tuli asukkaiden tietoon. Ensimmäinen päällikkö Dana ei vielä kummoisia etuoikeuksia saanut, mutta kolmannesta viikosta lähtien päällikkökilpailun voittaja sai tehdä talossa uusjaon paratiisin ja slummin välillä. Tosin toinen päällikkö Aso mokasi homman, kun meni paljastamaan päiväkirjahuoneesta saamansa uusjakotehtävän Danalle. Rangaistukseksi kaikki paratiisilaiset siirtyivät slummiin ja slummilaiset paratiisiin. Lisäksi Aso menetti päällikkötittelinsä oltuaan vain päivän päällikkönä.

Myöhemmin uusjaot sujuivat onnistuneesti, eikä enää yksikään päällikkö mokannut tehtäväänsä. Kahtiajaon säännöissä todettiin, että mikäli slummilainen voittaa päällikkökilpailun, nousee hän paratiisiin ja päällikkö passittaa yhden paratiisilaisen slummiin. Tämä ei tapahtunut kuin kerran, kun Justiina voitti päällikkyyden marmorikuulien keräyksessä. Slummiin Justiina passitti silloin paratiisissa olleen Esa A:n, joka ilmoitti viihtyvänsä slummissa aivan mainiosti.

Päällikkönä kahtiajaon aikana ehtivät toimia Dana, Aso, Sampo (kahdesti peräkkäin), Justiina, Sami (kahdesti peräkkäin) ja Stefania. Kaikki muut päälliköt saivat tehdä - tai ainakin yrittää - uusjaon paitsi Stefania. Hän joutui tekemään yhden vaihdon BB:n määräyksestä, joka oli siirtää Toni paratiisista slummiin viime perjantaina.

Taistelua nimeämisoikeudesta

Slummin asukkaat saivat taistella joka viikko nimeämisoikeudesta, sillä heillä ei ollut automaattista nimeämisoikeutta. Slummilaiset voittivat joka viikko nimeämiskilpailunsa, joten he saivat nimetä joka viikko. Ainoastaan ensimmäisellä slummiviikolla slummilaiset eivät saaneet nimetä, koska vielä tällöin ei pidetty nimeämiskilpailuja.

Nimeämiskilpailut vaihtelivat laidasta laitaan. Helpoimmat tehtävät olivat ajan arvausta tai koiran hoitoa. Fyysisesti rankimmat tehtävät olivat veden lappaus ja amerikkalaisen jalkapallon harjoitukset ja peli. Mielenkiintoisimmat tehtävät olivat slummin salatehtävät, joita oli kaksi kappaletta.

Ensimmäisessä salatehtävässä slummilaisten piti huijata paratiisilaisia ansaitsemaan nimeämisoikeus. Slummilaisten piti huijata, että he tekevät raskasta nimeämistehtävää, vaikka oikeasti he vain juhlivat tehtäväalueella ja makuuhuoneessaan. Lisäksi heidän piti saada paratiisilainen antamaan hyödykkeitä slummin puolelle. Tehtävän molemmat osat onnistuivat.

Toisessa salatehtävässä slummilaisten piti varastaa paratiisin puolelta tavaraa, palauttaa ne ja varastaa uudelleen. Lisäksi heidän piti saunoa ja uida porealtaassa paratiisin puolella. Kaikki tehtävät piti suorittaa niin, etteivät paratiisilaiset sitä huomaa. Paratiisilaisten harhautukseksi järjestettiin slummilaisten puolesta tilanne niin, etteivät paratiisilaiset olleet näkemässä tai he olivat nukkumassa. Tämäkin huijaus onnistui.

Bileitä paratiisissa, rangaistuksia slummissa

Kuten todettua, paratiisin puolella elinolot olivat slummia selvästi paremmat. Etenkin alkuvaiheessa slummiin joutuneet "hajoilivat" ajoittain pahastikin, vaikka yleisesti ottaen kaikki selvisivät muutamaa poikkausta lukuun ottamatta ihan hyvin siellä. Paratiisin puolella taas lievä ylimielisyys nosti päätään joillain asukkailla. Pääsääntöisesti kuitenkin paratiisin asukkaat elivät hyvin hengessä mukana etenkin slummin nimeämiskilpailujen aikana.

Paratiisin bileet olivat kova paikka slummilaisille. Paratiisin asukkaille tarjottiin runsaasti herkkuja ja juomaakin tuli yleensä ihan kohtuullisesti. Välillä meno yltyi varsin riehakkaaksi ja slummin puolella pyöriteltiin päitä. Välillä myös slummilaisten yöunet häiriytyivät paratiisilaisten älämölön vuoksi, joka kiristi hermoja.

Vastaavasti slummi joutui kärsimään lähes kaikki rangaistukset, myös ne, jotka olivat paratiisin aiheuttamia. Milloin jouduttiin pyörittelemään lappuja pihalla, milloin valvomaan yön yli. Aina kuitenkaan slummi ei suoranaisesti joutunut kärsijäksi, sillä BB määräsi siirtoja slummin ja paratiisin välillä rangaistuksena. Pahimpina rangaistuksina kahtena viime viikkona BB on passittanut asukkaita suoraan häätöäänestykseen rangaistuksina sääntörikkomuksista.

Rangaistukset ovat kiristäneet pinnaa kovasti. Rangaistusten suorittamisen aikana oli ajoittain hajoilua nähtävissä erilaisin tunteenpurkauksin. Etenkin paratiisilaisten aiheuttamat rangaistukset aiheuttivat mutinaa slummilaisten keskuudessa, mutta myös slummilaiset syyllistyivät sääntörikkomuksiin, jopa tahallisiin sellaisiin. Pahin slummin ja paratiisin rajaloukkaus tapahtui Danan synttäreillä, kun Justiina, Sampo, Marko ja Minna varastivat - siis söivät - paellaa paratiisin puolelta. Suuntana Sampolla, Markolla ja Minnalla oli häätöäänestys. Justiina ei ehtinyt tätä kokea, sillä hänet oli jo häädetty edellisellä viikolla.

Päällikkyydestä painolasti?

Päällikkyys on muodostunut kauden kuluessa varsinaiseksi surmanloukuksi. Alussa päälliköt eivät olleet tietoisia mahdollisuuksistaan ja he ottivat muutenkin rauhallisesti. Vasta Justiinan päällikkökauden aikana alkoi tulla muutoksia, kun päällikkyys alkoi nousta Justiinalla päähän. Päällikkökauden ylimielisyys slummilaisia kohtaan oli yksi pääsyy, miksi Justiina joutui häädetyksi murskalukemin.

Samin kohdalla historia näytti toistuvan. Miehen känniääliöinti näytti pilaavan pelin totaalisesti ja tuntui jo varmalta, että hän on seuraavan viikon häätöäänestyksessä. Sami kuitenkin voitti toisen päällikkökilpailun peräkkäin ja mies oli suojassa nimeämisiltä. Seuraava viikko teki ihmeitä ja suurin osa tuntui unohtaneen miehen ääliöinnit, eikä Sami saanut kuin kaksi nimeämispistettä tämän viikon nimeämisissä.

Uusi aika koittaa

BB-talon kahtiajako jää täysin erilaisena käänteenä mieleen Suomen BB:stä. Koskaan ennen Suomessa ei tällaista käännettä ole toteutettu näin pitkänä. Muissa maissa vastaavia kahtiajakoja on nähty, mm. Brittien BB:ssä. Kahtiajako herätti kahdenlaisia tunteita. Toisaalta se tuntui epäonnistuneelta, mutta ajoittain aivan loistavalta.

Mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu talon dynamiikalle talon yhdistyttyä. Viime viikon sunnuntaina tulleet uudet asukkaat eivät ehtineet kokea slummia. Mitä tämä aiheuttaa vanhojen ja uusien suhteelle, jää nähtäväksi. Ensireaktio on luullakseni kuitenkin iloinen, sillä asukkaat ovat jo pitkään toivoneet kahtiajaon purkua.

Uuden ajan koittaessa mahdollinen juonimisen salliminen tuo uusia ulottuvuuksia. Kuka uskaltaa lähteä pelaamaan peliä juomimalla, sillä katsojat eivät varmasti tätä arvosta. Äänestykseen joutuessa juonija on varmasti heikoilla. BB sanoo vielä pohtivansa juonimisen sallimista, mutta pitäisi tämän tuloa lähes varmana. Se tosin ei ole varmaa, sallitaanko juoniminen jatkuvasti ja koko talossa. Esimerkiksi entisen kaupan tila on näkemättä niin katsojilta kuin asukkaitakin...

Kahtiajaon purkaminen käynnistyy siis tänään. Purun kunniaksi asukkaiden bileet käynnistyvät illan BB Extrassa ja muuten tapahtumia pääsee seuraamaan 24/7:ssa illan aikana. Miten kahtiajaon purku kerrotaan asukkaille ja miten he juhlivat sitä? Katsellaan.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.