Big Brotherin katsojaluvut laskivat

Suomen Big Brotherin suosio taittui kuudennella tuotantokaudella. Katsojaluvut kääntyivät laskuun viiden vuoden nousukauden jälkeen.

Big Brother on ollut menestys Sub-kanavalle. Ohjelma on ollut kaupallisesti kanavalle loistava tapa tehdä tulosta ja BB on rikkonut vuosi toisensa jälkeen kanavan katsojaennätyksiä. Tänä vuonna nousulle tuli stoppi, ainakin katsojalukujen osalta.

Kaikkien BB-lähetysten keskikatsojamäärät putosivat viime vuodesta. Sunnuntaina käydyn BB-Finaalin keskikatsojamäärä putosi 201 000 katsojalla. Viime vuoden Finaali teki Subin katsojaennätyksen 779 000 katsojaa, kun tänä vuonna Finaalia katsoi keskimäärin 578 000 katsojaa. Tämän vuoden Finaalin huippukohta osui kello 22.15-22.30:n välille, jolloin BB-Finaalia seurasi 720 000 katsojaa, kun parhaimmillaan kello 22.30-22.45:n välillä vuoden 2009 Finaalia seurasi 973 000 katsojaa.

Myös Päälähetysten, eli päiväkoosteiden katsojaluvut laskivat. Kuusi kertaa viikossa nähtävän Päälähetyksen keskikatsojamäärä putosi 105 000 katsojalla. Tänä vuonna Päälähetyksiä katsoi keskimäärin 314 000 katsojaa, kun viime vuonna yllettiin 419 000:n keskikatsojamäärään. BB Extra oli myös laskusuunnassa 16 000 katsojan verran. Tänä vuonna Extra keräsi keskimäärin 166 000 katsojaa ja viime vuonna 182 000 katsojaa. Extraa esitettiin tällä kaudella myös kuusi kertaa viikossa, ensimmäistä kertaa myös sunnuntaisin.

Syitä katsojamäärien pudotukseen on useita. BB-tuotannon ydintiimiä on jo syytetty muutamia vuosia mielikuvituksettomuudesta ja hyvien ideoiden vesittämisestä, mutta se ei ole realisoitunut katsojamäärissä. Tapahtumia on myös kaivattu taloon, sillä liian usein asukkaat syyllistyivät sohvamakoiluun. Muita syitä kauteen kyllästymisessä oli mm. rahastuksen kasvaminen järjettömiin mittoihin äänestystilanteiden näyttämisineen, rangaistusten linjattomuus, uusvanhat taloon -käänne, talon sisustus ja tekniset ongelmat sekä Talk Show'n huonous.

Nyt ilmeisesti ollaan kuitenkin tultu siihen pisteeseen, jolloin katsojat alkavat vihdoin vaatia laatua. Likasanko on kaadettu erityisesti tuottaja Mikko Räisäsen ja ohjaaja-käsikirjoittaja Sami Aaltosen niskaan. Parivaljakko on ollut vuodesta 2007 lähtien vastuussa ohjelmasta muun ydintiimin kanssa. Nykyisen BB:n ongelmat henkilöityvät pitkälti tämän kaksikon ympärille, vaikka heidän kanssaan kautta suunnittelevat ja toteuttavat myös muut henkilöt.

Katsojat eivät ilmeisesti ole ainoat, jotka ovat älähtäneet. Vaikka ohjelmalla on ollut paljon sponsoreita ja yhteistyökumppaneita, jotka ovat näkyneet esim. erilaisissa tehtävissä, on kanava ollut tiettävästi tyytymätön tuotantoyhtiö Metronome Film & Televisioniin. Kuvaavaa oli, että sunnuntain Finaalissa ei kerrottu mitään Big Brotherin jatkosta ja mahdollisesta seitsemännestä tuotantokaudesta.

Sisäpiiristä tihkuneiden tietojen mukaan Sub olisi kilpailuttamassa BB:n tuotannon. Yllättäen tuotannon toiminnassa tapahtui viimeisinä viikkoina pientä heräämistä, ehkä peläten - Eetun sanoja lainatakseni - "Me ollaan hävitty tää peli". Tuotanto heräsi, että mehän voidaan menettää BB ja pisti lisää pökköä pesään. Tämä on tosin vain oletus, eikä sisällä faktatietoa.

Kilpailutuksesta ei ole muuta tietoa kuin Ilta-Sanomien blogistin Katri Utulan maininta erään blogikirjoituksensa kommenteissa. Luultavasti Sub ei ole kuoppaamassa BB:tä, sillä se on yhä kanavan katsotuin ohjelma katsojamäärien laskusta huolimatta. Syy jatkon ilmoittamatta jättämiseen voi olla se, ettei Metronome tiedä jatkostaan omalta kohdaltaan tai, että sopimukset Metronomen kanssa estävät Subia julkistamasta BB:n jatkoa toisen tuotantoyhtiön kanssa.

BBPlazan keskustelupalstalla spekuloitiin, että Sub lähtisi tuottamaan uutta BB-kautta suoraan formaatin omistaja Endemolin kanssa. Endemol on vast'ikään perustanut Tukholmaan Pohjoismaiden toimipisteensä, Endemol Nordicin. Ilmeisesti Endemol Nordic tuottaa ensi vuonna Ruotsin BB:n, joka palaa ruutuihin kuuden vuoden tauon jälkeen Ruotsin TV4:n uudella sisarkanavalla TV11:llä.

Suomessa Big Brotheria on nähty Subilla vuodesta 2005 lähtien. Eilen sunnuntaina Niko N. kruunattiin Suomen kuudenneksi BB-voittajaksi.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.