F1-kausi 2015 ylitti Unkarissa puolivälin. Edellisessä blogikirjoituksessa arvioitiin talleja ja kuskeja, nyt arvioitavana on MTV:n F1-tiimi alkukauden perusteella.
Oskari Saari, selostaja ja toimittaja
Vuodesta 2004 MTV:n F1-selostajana toiminut Oskari Saari on mielestäni paras suomalainen F1-selostaja. Kehitys tilanteesta, jossa miehellä ei ollut yhtään F1-selostusta alla, on ollut huima ja nyt hän kepittää selvällä erolla aikaisemmat selostajakollegansa F1:ssä. Kehitystahti on hidastunut viime vuosina ja ajoittaista taantumista on tapahtunut, mutta taso on edelleen pysynyt hyvänä.
Suurimpana heikkoutena Saaren kohdalla täytyy pitää sitä, ettei hän aina pysty keskittymään radan tapahtumiin, vaan tulosmonitori tai Twitter vievät liian suuren huomion, jolloin saattaa merkittäviä tapahtumia mennä ohi silmien.
Plussapuolena todettakoon, että hän ei nouse liian suureksi auktoriteetiksi selostamossa, eikä sano tietävänsä mitä ei tiedä tai lähde opastamaan kuskeja ajamisessa. Saari mielestäni tukeutuu hyvin asiantuntijoihin rinnallansa, jotka pääosin ovatkin hyviä. Vuosien varrella on tullut havaittua, että Saari vaatii rinnalleen asiantuntijan, jotta selostus toimisi parhaiten.
Selostustensa ohessa Saari tekee myös juontajan ja toimittajan töitä viikonlopun lähetyksiin. Toimittajana Saari hoitaa hommat loistavasti ja live-haastattelut onnistuvat luontevasti. Saari myös onnistuu löytämään hyvin haastateltavia, vaikka ne usein ovatkin viikonlopusta toiseen ne samat tutut.
Timo Pulkkinen, selostaja ja toimittaja
Tiimin moottoriurheiluveteraani on tuttu eri sarjoista selostajana, toimittajana ja kuuluttajana jo 1980-luvulta. Viime vuosina Timo Pulkkinen on vastannut MTV:n formulalähetyksissä perjantain harjoitusten sekä oheisluokkien selostuksesta ja juttujen toimittamisesta. Pulkkisen selostustyyli on varsin rauhallinen, pahimmillaan varsin aneeminen, joka sopii vielä harjoituslähetyksiin. GP2- ja GP3-luokan selostuksissa sen sijaan selostus saattaa usein mennä marinaksi kisojen tapahtumaköyhyyden takia. Joskus käy myös niin, että "Timpalla" menee jokin tapahtuma ohi silmien, kun hän valittaa kisan tylsyydestään ja selaa kenties papereitaan tai tulosmonitoria.
Toimittajana Pulkkinen on parhaimmillaan etukäteen tehdyissä jutuissa, mutta live-haastattelut ovat vaikeita. Näissä käy ilmi Pulkkisen heikohko englannin kieli ja tietty varovaisuus pyytää haastateltavia lähetykseen. Lähes legendan asemaan ovat nousseet Pulkkisen lähtöruudukkohaastattelut, joissa vakiovieraana on Pirellin moottoriurheilujohtaja Paul Hembrey.
MTV:n F1-tiimin jäsenenä Pulkkinen tuntuu olevan arvostettu ja mies kuulemma järjestelee tiimin matkat kisapaikoille. Malesiassa nykyään asusteleva Pulkkinen on tiimin ainoa jäsen, joka kiertää kaikki kisat tällä kaudella. Osa kisoista selostetaan Suomesta MTV:n säästöpolitiikan vuoksi ja näissä kisoissa ainostaan Pulkkinen ja kuvaaja ovat paikan päällä.
Ossi Oikarinen, tekninen asiantuntija
Ossi Oikarisen on MTV:n asiantuntijaosastossa korvaamaton. Laaja tekninen osaaminen tuo arvokasta lisätietoa katsojille ja tuo todellista lisäarvoa. Aiemmin vain asiantuntijat ovat olleet tuoneet lähetyksiin kuskinäkökulmaa, mutta nyt on myös ollut muutamat viime vuodet insinöörinäkökulma. Oikarinen osaa avata F1-tekniikkaa ja tallien toimintaa kansanomaisesti ja miehellä on myös omakohtaista kokemusta F1-organisaatiossa toimimisesta. Välillä Oikarisesta tulee esiin tietty insinöörimäisyys ja kielellinen kömpelyys, mutta tv-kokemuksen kasvaessa luontevuus on parantunut.
Toni Vilander, asiantuntija
Mielestäni Toni Vilander on yksi parhaista suomalaisista F1-asiantuntijoista. Edelle menee vain Keke Rosberg ja ehkä Jukka Mildh. Vilander tuo usein lähetyksissä hyviä pointteja esiin ja kertoo katsojille asioita, jotka tuovat lähetykseen lisäarvoa, joita asiantuntijalta sopii odottaa. Plussaa myös italian kielen taidosta ja kontakteista Ferrariin.
Vilander osaa suhtautua suomalaiskuljettajiin myös sopivalla kriittisyydellä. Joskus tosin tuntuu, että etenkin Kimi Räikkösen kohdalla ollaan jo vähän ylikriittisiä. Ehkä Vilander haluaa välttää tilanteen, jotta häntä ei syytettäisi hyvän kaverinsa puolustelusta. Miinuspuolena voidaan mainita myös se, että Vilander tuntuu jäävän poteroonsa mielipiteidensä kanssa tiettyjen kuljettajien kanssa.
Mika Salo, asiantuntija
Mika Salolla on eniten F1-osakilpailuja vyöllään nykyisestä MTV:n F1-tiimistä. Mies sanoo, mitä ajattelee asioista, vaikka ne ei kaikkia miellytäkään. Välillä Salosta tulee hieman lapsellinen kuva, mutta on siellä järkeviäkin asioita mukana. Salo suhtautuu kriittisesti suomalaiskuljettajiin, mutta hän osaa myös antaa kiitosta, kun aihetta on. Entisellä Ferrari-kuljettajalla on ymmärrettävästi vahvat Ferrari-sympatiat.
Salon heikkouksiin kuuluu joidenkin asioiden julistaminen, joiden parasta ennen-päiväys on jo mennyt. Ne asiat, jotka merkitsivät silloin, kun Salo ajoi F1:ssä, ei välttämättä enää pidä paikkaansa. Tästä juontuukin toinen kritiikki, että Salo ei aina ennen lähetyksiä ole tehnyt kotiläksyjä, jolloin tiedonpuute tulee ikävästi näkyviin. Maksavia katsojia pitäisi sen verran kunnioittaa, että tulisi valmistautuneena lähetyksiin. Live-tilanteiden analysoinnissa Salo sen sijaan on parhaimmillaan.
Aaro Vainio, asiantuntija
MTV:n F1-tiimin tuorein jäsen, Aaro Vainio, on tehnyt vasta muutamia lähetyksiä, mutta hänestä on jäänyt hyvä mielikuva. Vainio tuntuu olevan varsin analyyttinen ja tietoakin tuntuu olevan mukavasti. Ehdottomasti tulevaisuuden kommentaattorinimiä, jos ajopuolella hommia ei enää riitä.
Näin lyhyessä ajassa ei Vainiosta ole vielä suurempaa valittamista löytynyt. Ikävää tietenkin, että vielä muutama vuosi sitten GP3:sta ajanut autourheilijaksi nuori mies löytää itsensä selostamosta, eikä auton kabiinista.
Emma Kimiläinen, asiantuntija
Naiskommentaattori autourheilussa nosti varmasti monen karvat pystyyn, kun MTV kertoi Emma Kimiläisen olevan osa F1-tiimiä. Annoin kuitenkin Kimiläiselle mahdollisuuden ja avauslähetykset Malesiassa menivätkin ihan kohtuullisesti ensimmäiseksi lähetykseksi. Tämän jälkeen suoritustaso on kuitenkin mennyt alamäkeen ja enenevissä määrissä se on hihitystä ja omalaatuisten juttujen kertomista, johon hän valitettavasti vetää myös Saaren mukaansa.
Hyvää Kimiläisen kommentoinnissa on moottoriurheilun fysiikkapuolen ja kuntoharjoittelun esille tuomisen, mutta se ei tällä tasolla riitä. Kimiläisestä saattaisi olla inserttien kautta enemmän annettavaa kuin live-kommentoinnin kautta. Inserteissä voitaisiin keskittyä noihin kuntoaiheisiin, jolloin lähetykset vaikuttaisivat ammattimaisemmilta.
Erkki Mustakari, asiantuntija (Radio Nova)
Erkki Mustakarin raportit Novalle ovat aika hyödyttömiä raportteja niille, jotka ovat vähänkään perillä Formula 1:stä. Raportit täydentävät studiosta kysymykset esittävä Novan juontaja, jolla ei ole useinkaan mitään tietoa keskusteltavasta aiheesta. Tokkopa juontaja on edes katsonut formuloita, saatikka olisi perillä viimeisimmistä uutisista. Ekin puolustukseksi on sanottava, ettei hänellä ole tilanteessa paljon tehtävissä. Kuulostaisi paremmalta, jos Eki saisi tehdä raporttinsa ilman studiojuontajan asiaan sekaantumista.
Tomi Tuominen, studioisäntä
F1-studion paluu vuosien tauon jälkeen kuulosti hyvältä idealta ja vielä ensimmäisten kisojen jälkeen se oli ihan ok. Kevään ja kesän mittaan on tullut huomattua, ettei se kuitenkaan toimi ja yksi suuri syy on Tomi Tuominen. Moottoriurheilumiehiä Tuominen kyllä on, mutta hän on liian hallitseva studiossa, eikä faktatkaan aina ole hallussa. Eikä Formula 1 ole hänen lajinsa, vaan ralli.
Tuominen tuntuu tuputtavan mielipiteitään käsiteltävästä aiheesta, eivätkä asiantuntijat saa mielestäni riittävästi tilaa ja aikaa. Vaikka itse F1-studion formaatissa olisi jotain korjattavaa, studioisännän vaihtaminen tekisi jo paljon. Tuominen studioisäntänä nykyisellään ei vaan toimi.
Tuomas Tahvanainen, studioisäntä
Jalkapallostudion isäntä Tuomas Tahvanainen tuurasi Tuomista Espanjan GP:ssä ja hänen esiintymisensä vakuutti ainakin minut. Toki se ei tullut yllätyksenä, mikäli on seurannut jalkapallolähetyksiä MTV:n kanavilta.
Vaikka moottoriurheilu ei varmaankaan ole Tahvanaisen ykköslaji, hoiti hän tuurauspestinsä ammattimaisesti ja hän näytti tehneensä kotiläksynsä hyvin. Asiantuntijatkin pääsivät paremmin esille Tahvanaisen seurassa. Heikkouksia hänestä oli tämän yhden visiitin perusteella mahdoton löytää.
Miiro Koivula, toimituspäällikkö ja vara- ja testiselostaja
Nostetaan esiin taustahenkilöistä näkyvin ja kuuluvin. Miiro Koivulaa kuullaan osassa kauden Jälkihöyryt-lähetyksissä toimittajana ja myös selostajana silloin, jos selostusyhteys paikan päälle katkeaa. Pienestä roolistaan johtuen Koivulaa on vaikea arvioida, mutta kuullun perusteella mies on selviytynyt tehtävästään hyvin.
Suurempi rooli Koivulalla on kaiketi lähetysten suunnittelussa ja valmistelussa. Tästä voineekin antaa hieman pyyhkeitä, sillä välillä etenkin Pasilan studiolähetyksissä anti on ollut heikkoa. Eikä kaikissa henkilövalinnoissa ole täysin onnistuttu, vai meneekö nämä tuottajan piikkiin?
Heidi Suomi, some-toimittaja
Sosiaalinen media tuntuu olevan päivän sana ja some-osuuksia pitää ilmeisesti olla lähes joka ohjelmassa. Tuotiinpa "some-corner" myös F1-lähetyksiin, mutta sen anti on lähellä nollaa. Olisi MTV voinut tässä kohtaa säästää, kun heillä noita taloushuolia näyttää olevan. Jos sosiaalinen media pitää olla lähetyksissä läsnä, eikö siihen riittäisi pelkkä viestien näkyminen ruudussa ilman siihen palkattua erillistä toimittajaa? Heidi Suomellakin olisi varmasti enemmän annettavaa toisenlaisessa ympäristössä.
Lue myös:
Kauden 2015 väliarvio: Mercedes edellä, muut perässä (31.7.2015)
Päivitys 24.8.2015 kello 12:37: Ossi Oikarinen unohtui arvioista, pahoittelut siitä. Nyt on arvio myös MTV:n teknisestä asiantuntijasta lisätty tähän juttuun.