GP-ennakko: Unkari

Vain viikko Saksan GP:n perään on vuorossa Unkarin GP. Nyt ajettavan Unkarin osakilpailun jälkeen F1-sarja jää kesätauolle, joten nyt voi huoletta puristaa kaiken mahdollisen.

Vaikka Unkarissa on ollut monena vuonna kuuma keli, ei välttämättä tänä vuonna näin ole, ainakaan koko viikonloppua. Sunnuntaina on nimittäin mahdollisuus sateisiin, joka saattaa sotkea suunnitelmia kilpailussa. Ei siis saada välttämättä nytkään täysin kuivaa viikonloppua, joka varmasti aiheuttaa pelonsekaista jännitystä ainakin Lotus-tallille. Kimi Räikkönenkin harmitteli tuoreessa blogikirjoituksessaan, että aina jossain vaiheessa - yleensä lauantaisin - sateen pitää tulla sotkemaan viikonloppu.

Viimeksi Lotuksen suunnitelmat menivät pieleen Saksassa, kun Lotuksen vauhti oli sateisissa aika-ajoissa täysin kateissa. Kuivalla kelillä Lotus olisi taistellut paalusta, mutta sateessa Räikkönen jäi kymmenenteen lähtöruutuun ja Romain Grosjean putosi jo toisen osion jälkeen. Näin nopealla aikataululla Lotus ei ole pystynyt selvittämään, miksi Hockenheimin aika-ajoissa oli niin vaikeaa, vaikka esimerkiksi kahta viikkoa aiemmin Silverstonessa Lotus oli ihan kohtuullisessa vauhdissa jopa märällä kelillä.

Mikäli Hungaroringillä on kuivaa, taistelee Lotus ehdottomasti paalupaikasta. Saksan perusteella Lotus olisi löytänyt lääkkeet aika-ajojen ongelmiin kuivalla kelillä. Aika-ajot ovatkin Unkarissa tärkeät, sillä radalla ohittaminen on todella vaikeaa. Hyvän tuloksen saamiseksi lähtöruutu olisi hyvä olla kahdessa ensimmäisessä rivissä. Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan, sillä paalusta taistelee monta kuljettajaa ja erot ovat hyvin pienet. Jo parin kymmenyksen tappio voi tietää usean sijan pudotusta lähtöruudukossa.

Suosikkina Unkariin lähtee Ferrarin Fernando Alonso. Ferrari on saanut kesän aikana kehitettyä autonsa todella hyvään vireeseen ja Alonso tekee myös loistavaa työtä. Alonso ei tee virheitä ja on nopea. Alonsoa on ylistetty paljon, mutta ei Ferrarin autokaan mikään huono enää ole, vaikka jotkut tahot antavat niin ymmärtää. Ferrari oli heikko vielä ennen Espanjan GP:tä, mutta sen jälkeen auto on tullut paremmaksi ja paremmaksi ja on ihan vertailukelpoinen pahimpien kilpakumppianiensa, McLarenin ja Red Bullin kanssa.

McLaren on jälleen piristynyt. Saksaan tuodut päivitykset selvästi toimivat ja kuivalla kelillä McLaren on erittäin nopea. Tästä saatiin jo viitteitä Saksan lauantain harjoituksissa ja tuloksissa se näkyi myös Jenson Buttonin Saksan GP:n kakkossijana. Lewis Hamiltonin 100. GP-viikonloppu meni heikon sunnuntain osalta pieleen, kun hän rikkoi renkaansa radalla olleisiin romuihin jo kisan alkupuolella. Unkarissa Hamilton kuuluu voittajaehdokkaisiin.

Red Bull oli Saksassa tuomariston silmätikkuna moottorikarttojensa takia ja Unkariin talli on joutunut niitä muuttamaan. Vielä on vaikea arvioida, miten tuo muutos vaikuttaa, mutta ainakaan aikaisemmin, kun Red Bull on jotain muuttanut sääntöjen takia, ei se hirveästi ole tuloksissa näkynyt. Nyt on kuitenkin niin tasaista, että vauhdista saattaa kadota muutama kymmenys, jos kunnon säätöjä muuttuneeseen tilanteeseen ei löydy. Ero ei kuulosta isolta, mutta tasaisessa sarjassa se voi olla ratkaiseva hyvien lähtöruutujen kannalta. Kisassa en usko moottorikarttojen muutoksen olevan niin suuri.

Terävimmän kärjen takana on Mercedes GP, jonka suoritustaso heittelee paljon viikonloppujen välillä ja jopa viikonloppujen sisällä. Tietyssä olosuhteessa Mercedes tuntuu olevan todella hyvä, mutta epäsuotuisissa olosuhteissa he ovat todella hukassa. Tämä näkyi hyvin Saksassa, jolloin ennustin ennen aika-ajoja Mercedeksen olevan hyvä ja niin Michael Schumacher olikin neljänneksi nopein. Kuivalla taas veikkasin Mercedeksen menettävän sijoja kisassa ja Schumi tulikin alaspäin kisan aikana. Nico Rosbergin nousu samassa kisassa selittyi heikoista lähtöasemista.

Caterhamin suorituksissa ei ole ollut viime kisoissa hurraamista. Talli on saanut uusia päivityksiä, mutta tallin tilanne ei ole muuttunut mihinkään. Heikki Kovalainen kertoi Auto Motor Und Sport -lehdelle Hockenheimin jälkeen, että päivitysten ansiosta takapäähän on tullut lisää pitoa, mutta etupäästä puuttuu pitoa. Caterhamin tilanne on turhauttava Kovalaisen kannalta, joka ajaa hyvällä tasolla, mutta auto ei riitä nykyistä parempiin tuloksiin. Pistesija edes onnenkantamoisella on aikamoista utopiaa tällä hetkellä.

Ensi viikonlopun jälkeen alkaa noin kuukauden kesätauko. Se on jo selvää, että Alonso lähtee tauolle MM-johdossa, mutta varmasti muut haluavat lähteä kaventamaan tuota eroa, jotta syyskausi päästäisiin aloittamaan paremmista asemista. Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan, koska Alonso on ollut kuin itse varmuus tähän mennessä.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: