GP-ennakko: Monaco

Se kaikista legendaarisin F1-osakilpailu ja yksi legendaarisimmista autokilpailuista ajetaan tulevana viikonloppuna. Tuo kilpailu on tietenkin Monacon GP, joka ajetaan pienen ruhtinaskunnan kapeilla kaduilla ja odotettavissa on jälleen mielenkiintoinen viikonloppu.

GP-ennakot tekevät paluun pienen tauon jälkeen. Espanjassa ennakko jäi väliin aikatauluongelmien vuoksi, joten pahoittelut siitä. Nyt kuitenkin Monacon GP:n kimppuun, joka on järjestyksessään kauden kuudes MM-osakilpailu.

Alkukausi on osoittanut, että lähes mitä tahansa voi tapahtua. Jokaisessa kilpailussa on ollut eri voittaja, vieläpä kaikki eri talleista. Tämän lisäksi voittajien listaan sisältyy kaksi kuljettajaa, jotka ovat ottaneet F1-uransa avausvoiton. Huikeaa, voisi tähän väliin sanoa.

Erittäin mielenkiintoinen kausi saa jatkoa, jossa voimasuhteet ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Suurin syy tähän ovat olleet renkaat, jotka pitkälti määrittelevät, mihin suuntaan viikonloppu etenee. Renkaiden säästäminen on avainasemassa ja se auto-kuljettaja -kombinaatio, joka tässä onnistuu parhaiten, juhlii viikonlopun päätteeksi. Oma osuutensa renkaiden toimimiseen on lämpötilalla, kun kaikki eivät saa renkaitaan toimimaan hyvin hieman viileämmissä olosuhteissa.

Yksi viileistä keleistä kärsivä talli on ollut Lotus, joka tuntuu olevan erityisen herkkä ilman lämpötilalle. Lotus on ollut alkukaudesta yksi parhaista ja kisamatkalla moniin verrattuna aivan ylivoimainen renkaita säästävän auton ansiosta. Monacossa leijuu kuitenkin vahva sateen uhka, joka tuo mutkia matkaan Lotukselle, mikäli he eivät ole ratkaisseet viileän sään ongelmaansa. Mercedes toinen talli, jolle renkaiden kuluminen on tuottanut päänvaivaa.

Etenkin lauantaille on ennustettu sadetta suurella todennäköisyydellä. Tällöin aika-ajot ovat vaaravyöhykkeessä ja sunnuntaille olisi mahdollisuus saada todella mielenkiintoinen lähtöruudukko. Torstaina ja sunnuntaina sateen uhka on tällä hetkellä vain noin 20 %:n luokkaa.

Monaco perinteisesti tasoittaa voimasuhteita, mutta tälle vuodelle ei tähän tunnu olevan erityistä tarvetta. On hyvin vaikea ennakoida, ketkä tulevat valloittamaan lähtöruudukon kärkisijat, kisasta puhumattakaan. Niin vaikeaksi veikkaukset ovat alkukaudesta osoittautuneet. Toki parhaimmista sijoituksista, jos sää ei tule pahasti sotkemaan, taistelevat McLaren, Red Bull, Ferrari Lotus ja Mercedes.

Aika-ajoja sään lisäksi voi sotkea taktikointi, jota on nähty aika-ajojen loppupuolella, kun kuljettajat ovat säästäneet renkaita kisaa varten. Tämä on aiheuttanut, etteivät kaikki ole ajaneet kolmannessa osiossa, joka on aiheuttanut aika-ajojen merkityksen latistumista. Jotain tälle pitäisi tehdä sääntöpuolella ensi kautta ajatellen, jotta paikalle saapunut yleisö ja tv-katsojat saisivat kunnolla nähtävää myös aika-ajojen ratkaisuhetkille.

Onhan se naurettavaa, että paalupaikkataistelun ollessa kuumimmillaan jopa potentiaaliset paalukuskit jättävät yrityksensä väliin tai keskeyttävät sen. Eihän se tietenkään kuskien tai tallien vika ole, vaan sääntöjen. Jos säännöt mahdollistavat, että kolmannessa osiossa ilman aikaa jäävät kuljettajat saavat valita renkaansa, se tietenkin käytetään hyväksi, jos se koetaan järkeväksi kisataktiikan kannalta. Ongelma ei sinänsä ole uusi, se on vain korostunut tällä kaudella, kun renkaiden säästäminen on tullut entistä tärkeämmäksi.

Tuttu lisämauste Monacon kaduilla on niiden kapeus ja liikenneruuhka. Ohittaminen ei ole kisassa helppoa ja ruuhka voi koitua kisataktiikan turmioksi, jos jää hitaamman taakse. Tätä toki voi yrittää kompensoida muuttamalla taktiikkaa ja tämä vaatii luonnollisesti sitä, että varikkomuurilla ollaan hereillä. Aika-ajoissa ruuhka etenkin ensimmäisessä osiossa voi aiheuttaa yllättäviä putoamisia. Tämän välttämiseksi nähdään varmaankin aikaisia nopeita kierrosaikoja jopa kärkikuljettajilta.

Monacon GP kerää jälleen luultavasti kauden suurimman yksittäisen GP:n kiinnostuksen. Monien kuljettajien haaveissa on voittaa tämä legendaarinen kilpailu, mutta vain yksi kerrallaan siihen pystyy. Nähdäänkö Monacossa kauden kuudes voittaja, vai pystyykö joku aikaisemmista voittajista tuplaamaan kauden voittosaldonsa?

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.