Syyskuussa tiedotettiin Formula 1 -sarjan siirtyneen amerikkalaisiin käsiin, kun yhdysvaltalainen Liberty Media tuli sarjan omistajaksi. Lähivuosina nähtäneen muutoksia nykymenoon, joka vie F1:ä entistä enemmän maksulliseksi ja sosiaaliseen mediaan, jos uuden omistajan visiot toteutuvat.
Formula 1:ä on syytetty viime vuosina paljon tylsistä kilpailuista ja siitä, ettei se ota faneja huomioon. Ainakin jälkimmäiseen asiaan F1-omistajaksi tullut Liberty Media on luvannut tehdä parannuksia. F1-sarja on tarkoitus tuoda entistä enemmän lähemmäs faneja ja näkyvyys sosiaalisessa mediassa parantuu. Pitkäaikainen F1-pomo Bernie Eccelestone ei ole innostunut sosiaalisesta mediasta ja siksipä sarjan näkyvyys on ollut näissä lapsenkengissä.
Liberty Median visiot ovat varsin mullistavat, mikäli ne toteutuvat kokonaisuudessaan. Formula 1:iin olisi tarkoitus tuoda virtuaalitodellisuutta ja lisättyä todellisuutta. Tähän mennessä F1:n tulot digitaalisesta mediasta ovat olleet vain noin prosentin luokkaa, sanoo Liberty Median toimitusjohtaja Greg Maffei Reutersille MTV Sportin mukaan. Tässä riittääkin työsarkaa, joka samalla tietysti tarkoittaa, että fanien olisi samalla avattava lisää lompakkoansa, kun osallistumista lisätään.
Katsojien lompakolle tullee myös lisätuloja, mikäli kisoja siirretään entistä enemmän maksullisiksi eri jakeluteissä. Liberty Median mukaan maksullisista palveluista on saatu hyviä kokemuksia mm. Iso-Britanniassa ja luultavasti erilaiset maksumuurit F1-palveluissa lisääntyvät etenkin netissä.
Vastaavasti paikan päällä kisoja seuraaville olisi tarkoitus laskea lippujen hintoja ja tuoda väkeä lisää katsomoihin. Korkeat lipunhinnat ovat karkoittaneet katsojat jopa perinteisiltä F1-areenoilta, joka taas on johtanut kisajärjestäjien talousvaikeuksiin esimerkiksi Saksassa. Talousvaikeuksiin ovat osaltaan toki vaikuttaneet myös F1-organisaatio FOM:n pyytämät korkeat summat kisojen järjestämisoikeuksista ja se, että F1-areenoiden mainosmyyntioikeudet ovat FOM:n hallussa.
Digitaalisuuden lisäämisen ohella yhdysvaltalaisten omistajien tavoitteena on myös vahvistaa Formula 1:n asemaa Yhdysvalloissa ja myös muualla kuin Euroopassa. Näyttää siis siltä, ettei perinteisten kisajärjestäjien asema välttämättä helpotu uuden omistajan alaisuudessa. Toisaalta, jos pääosin Euroopassa olevien fanien mielipidettä kuultaisiin myös tässä asiassa, ei ainakaan yhdeltäkään nykyiseltä perinteiseltä radalta vietäisi F1-kisoja.
Toivotaan, että Liberty Median uudistumisvisioissa ei unohdeta Formula 1:n urheilupuolta, sillä kilpailuissa ja säännöissä olisi niissäkin kehitettävää. Sarja on jämähtänyt Mercedesten väliseen mestaruustaisteluun ja muut kilpailevat muista sijoista. Kilpailuista pitäisi saada paitsi viihdyttävämpiä, niin myös vähemmän ennalta arvattavia. Lajin yksinkertaistaminen katsojien kannalta ei olisi myöskään pahitteeksi, jotta kisojen seuraaminen olisi helpompaa ja tätä kautta saataisiin uusia katsojia ja vanhatkin pysymään.
Helpommin sanottu kuin tehty. Formula 1 on tarponut pitkään ilmapiirissä, jossa lähes kaikki on huonosti. Tuntuu, että ainoastaan innokkaimmat ns. hard-core fanit seuraavat enää sarjaa ja heilläkin alkaa olla pinna kireällä. Jotain pitää ehdottomasti tehdä, mutta en pidättäisi hengitystäni sen suhteen, että uuden omistajan kanssa päästäisiin täyteen onnelaan. Eiköhän vähän ajan päästä monet muutokset haukuta pystyyn ja sanota, kuinka Bernien aikaan kaikki oli paremmin.