GP-ennakko: Italia 2009

Legendaariset radat saavat tänä viikonloppua jatkoa, kun F1-karavaani saapuu Italian Monzaan. Keskinopeudet nousevat radalla suuriksi intohimoisten tifosien ympärillä.

Ferrarilla on kotiradallaan varmasti suurimmat paineet. Tiedä sitten, onko Kimi Räikkösen voitto Spassa helpottanut vai kasvattanut paineita. Tifosit ovat varmasti täynnä toivoa ja odottavat voittoa myös Monzassa, mutta onko se sitten realistista, on täysin toinen juttu.

Kanttikivien ylitys on Ferrarin suurin ongelma nopeuden puutteen lisäksi. Monzassa täydellisen kierroksen saamiseen tarvitaan välillä railakkaitakin kanttareiden ylityksiä. Tosin tiedot kertovat, että tänä vuonna kanttareita on korotettu, joten niiden ylittäminen ei enää niin helposti onnistukaan, vaan ne on parempi kiertää. Tämä voi olla hyvä uutinen Ferrarille.

Vaikka Ferrari ei olekaan aivan kärkitallien veroinen vauhdissa, italialaistalli taistelee varmasti palkintopallisijoista. Etenkin Räikkösen vauhti viime kisoissa on ollut todella hyvää. Kun Giancarlo Fisichella liittyi Ferrari-tiimiin, on tallilla hyvät mahdollisuudet saada molemmat autot pisteille. Luca Badoerin kaltaista floppia tuskin on luvassa.

Fisichella on mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä Spassa hän oli lähellä voittoa Force Indialla. Todellisuus taitaa olla nyt kuitenkin se, että Ferrarilla hän on Monzassa kauempana voitosta kuin olisi Force Indialla. Uskomatonta, mutta totta, niin Ferrari ei ole auto-moottori -pakettina niin hyvä kuin Force India ja, kun tähän yhdistetään Fisichellan tottumattomuus Ferrariin, mitään riemukulkua viikonloppu tuskin tulee olemaan. Toki tulos lienee parempi kuin Badoerilla kahdessa edellisessä kisassa.

Mitä muihin tulee, niin kärkisijoista tullevat taistelemaan varmaankin Red Bull, Brawn GP ja ehkä myös Force India. Tosin viimeksimainitusta on vaikea sanoa, sillä talli teki Spassa superyllätyksen ja nyt heidän "kärkipelaajansa" Fisichella on Ferrarilla. Force Indian odotukset kohdistunevat Adrian Sutiliin, sillä Fisichellan tilalle tulleelta Vitantonio Liuzzilta ei kannata suuria odottaa.

Red Bullin viikonloppua hidastavat tallin moottoritilanne. Molemmat kuljettajat käyttivät jo Spassa seitsemättä moottoriaan, joten tiukkaa tekee kahdeksan moottorin kiintiön kanssa. Harjoitussessiot menevät säästelyn merkeissä ja voi olla, että jotain tärkeää jää kokeilematta sen takia. Kisoissa annetaan varmasti kaikki ja katsotaan sitten, mihin se riittää.

Brawn GP:n tulos riippuu paljolti kelistä. Jos viikonlopusta tulee kuuma, on tuloksesta odotettavissa hyvä. Brawnilla on ollut läpi kauden renkaanlämpöjensä kanssa ja, jos ne eivät ole oikealla tasolla, on etenkin Jenson Button hukassa. Rubens Barrichello on mielestäni tullut toimeen ongelmiensa kanssa paremmin, joka on näkynyt viime kisoissa Buttonia parempina tuloksina.

Monzassa kuullaan usein myös sopimusuutisia, etenkin Ferrarilta. Koko kauden "kuuma peruna" on ollut Fernando Alonson huhuttu Ferrari-sopimus. Jää nähtäväksi, onko tuossa perää. Tosin, jos sitä ei nyt julkisteta, ei se sitä todista, että Alonso ei tulisi Ferrarille. En kuitenkaan usko, että Alonsoa nähdään "punaisissa" ainakaan 2010. Joka tapauksessa Ferrari julkistaa sponsorisopimuksen Santander-pankin kanssa Monzassa.

Siinäpä pohdintaa kauden viimeisen Euroopassa ajettavan F1-osakilpailun tiimoilta.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: