GP-ennakko: Eurooppa 2009

Formula 1:n neljän viikon kesäloma alkaa olla pian "lusittu" ja kuskien on aika palata työpaikoilleen. Pian moottorit päräytetään käyntiin Euroopan GP-viikonlopun merkeissä Espanjan Valenciassa.

Kesäloman aikana tapahtui paljon radan ulkopuolella. Loma alkoi Felipe Massan onnettomuuden jälkipuinnilla ja hänen tuuraajansa pohtimisella. Varsin nopeasti selvisi, että Michael Schumacher olisi tullut tuuraamaan häntä, mutta se peruuntui ja Luca Badoerista varmistui Massan tuuraaja.

Badoerin tilanne on Euroopan GP:tä ajatelleen todella mielenkiintoinen. Vuodesta 1997 asti Ferrarin testikuljettajana ollut Badoer on ajanut kilpaa F1:llä viimeksi 1999. Ferraria hän on viimeksi testannut viime talvitesteissä. Badoerin panos kiinnostaa, millaiseen suoritukseen hän pystyy ensimmäisessä kisassa noin kymmeneen vuoteen. Kimi Räikkösen lyöminen tuntuu mahdottomalta, mutta todennäköisesti Badoer saanee pistetilinsä F1-urallaan avattua. Toistaiseksi Badoer johtaa tilastoa eniten osakilpailuja ilman MM-pisteitä.

Toinen lomalla puhuttanut asia oli Renault'n kilpailukielto. Unkarissa tallille langetettiin yhden kisan kilpailukielto vaarallisen toiminnan takia. Tällä viikolla FIA:n vetoomustuomioistuin muutti kuitenkin rangaistuksen sakoksi. Ainakin kisajärjestäjille tämä oli iloinen uutinen, sillä kovin espanjalaistähti Fernando Alonso nähdään kotiyleisön edessä.

Valenciassa nähdään Badoerin lisäksi myös toinen uusi kuljettaja, sillä ranskalainen Romain Grojean korvaa potkut saaneen Nelson Piquet Jr:n Renault'lla. Grosjean siirtyy GP2-sarjan kakkossijalta keskikastin F1-talliin ja on mielenkiintoista nähdä hänen suorituksensa F1-debyyttiviikonloppuna. Edellinen debytantti, Toro Rosson Jaime Alguersuari onnistui Unkarissa ihan hyvin kokemukseensa nähden.

Ehkä kovin pommi oli kuitenkin BMW-Sauberin vetäytymisilmoitus F1:stä aivan F1-loman alkupäivinä. BMW-Sauber aikoo jättää F1-sarjan kauden jälkeen ja sveitsiläis-saksalainen talli on myynnissä. Loppukauteen BMW-Sauber aikoo kuitenkin keskittyä täysillä ja tallipäällikkö Mario Theissenin mukaan suunnitellut päivitykset tuodaan autoihin alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Eli "terveisien" ajamiseksi loppukausi ei BMW-Sauberilla kuitenkaan menisi.

Nyt alkaa mestaruustaistossa loppukiri. Kesän aikana Brawn GP näytti hiipumisen merkkejä, kun Red Bull taas oli vahvimmillaan. Aivan viimeisimmissä kisoissa myös Ferrari ja McLaren ilmoittautuivat mukaan kärkitaistoon, mutta onko se pysyvää, jää nähtäväksi. Voi olla, että Unkarin hyvät esitykset johtuivat vain Hungaroringin radan erityispiirteistä.

Ainakin päivityksiä Ferrariin ja McLareniin on tullut myös loman aikana, vaikka tallien tehtaiden piti olla suljettuina kolme viikkoa viime viikon loppuun saakka. Ferrarin mukaan tallin henkilökunta oli oma-aloitteisesti osallistunut auton kehitykseen oman lomansa kustannuksella. Uskokoon ken haluaa.

Jos Ferrari ja McLaren ovat pitäneet kehitystyötä yllä ja parannukset ovat onnistuneita, on se varmasti hyvä uutinen suomalaiskuskeille. Räikkönen oli jo hyvässä vauhdissa Unkarissa ja silloisesta kakkossijasta ja koko kauden vaikeuksien takia varmasti nälkää riittää.

Heikki Kovalaiselta odotetaan parempaa kuin Hungaroringiltä. Ei voi sanoa enempää eikä vähempää kuin sen, että Kovalainen ajaa loppukauden kisoissa työpaikastaan McLarenilla. Heinäkuun lopussa meni optio McLarenin kanssa umpeen, mutta tallipäällikkö Martin Whitmarshin mukaan talli yhä neuvottelee Kovalaisen kanssa ensi kaudesta. Whitmarshin mukaan vieläpä niin, että hänen mukaansa McLaren ei ole neuvotellut Kovalaisen lisäksi kenenkään muun kanssa. Varikkohuhuissahan McLareniin on vahvasti liitetty Nico Rosberg ja BMW-Sauberin vetäytymisilmoituksen jälkeen myös Robert Kubica.

Pitkä odotus on kohta takana ja kisat jälleen jatkuvat. Olo on kuin talvitestien jälkeen, tuntuu kuin edellisestä kisasta olisi ikuisuus. Valitettavasti Euroopan GP ajetaan Valencian katuradalla, jossa ajettiin ylivoimaisesti viime kauden tylsin kisa. Viime vuodesta ei voida kuin parantaa viihdyttävyyspuolella. Ainakaan kelin puolelta ei ole tulossa apuja, sillä koko viikonlopuksi on luvattu kaunista keliä.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: