Massa ja Schumi

Kaksi nimeä, Felipe Massa ja Michael Schumacher ovat hallinneet viime päivien F1-uutisointia. Massan ikävä loukkaantuminen synkisti mielet hetkeksi, mutta onneksi olemme kuulleet jo positiivisia uutisia hänen tilastaan. Toisen epäonni on kuitenkin toisen onni raadollisessa F1:ssä, kun Schumacherin paluu-uutinen sähköisti koko lajin muutamaa päivää myöhemmin.

Massan onnettomuus oli todella huonojen sattumusten summa. Miten onkaan mahdollista, että kaukana edessä ajaneesta toisesta autosta irtoava osa voi osua toista kuljettajaa päähän? Osuma oli niin kova, että hän menetti autonsa ohjattavuuden ja ajoi kovaa vauhtia rengasvalliin. Onni oli, että osa ei osunut Massaa visiiriin, vaan kypärään. Muuten tässä varmaan kirjoitettaisiin muistokirjoitusta...

Ensimmäiset päivät olivat varsin lohduttomia, eikä tilannetta helpottanut ristiriitaisten tietojen julkistaminen. Onneksi pahimmilta ylilyönneiltä kuitenkin vältyttiin. Vaikea kuitenkaan sanoa maallikkona, kuinka paha Massan tilanne oli, mutta luultavasti hoitavat lääkärit eivät halunneet antaa liian ruusuista kuvaa ensimmäisinä päivinä, jotta ei tulisi pahaa pettymystä, jos brasilialaisen tilanne olisi mennyt pahempaan suuntaan.

Nyt kuitenkin toipuminen vaikuttaa hyvältä. Massa on siirretty vuodeosastolle ja hän pystyy liikkumaan ja kommunikoimaan. Näyttäisi siltä, että pahasta onnettomuudesta on selvitty kohtuullisen hyvin. Pian Massa pääsee jo pois sairaalasta ja toipumaan kotiin Brasiliaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Massa palaisi F1:n rattiin kovinkaan nopeasti. Luultavasti Ferrari-kuljettajan kausi on joka tapauksessa ohi.

Ura ei kuitenkaan ole näillä näkymin ohi ja Massa palannee Ferrarin rattiin joskus ensi vuoden puolella. Ferrarilta Massalle on luvattu, että ajajapaikka säilyy ja Massan halu ajaa Ferraria on yhä olemassa. Se on hyvä merkki ja Massa pystyy jopa vitsailemaan asiasta. Pelkotiloja ei siis näytä olevan, mutta lopullinen totuus saadaan sitten, kun Massa tekee paluun F1:n rattiin.

Massa kuitenkin tarvitsee tuuraajan ja keskiviikkona Ferrari julkisti todellisen uutispommin, kun se kertoi Michael Schumacherin tulevan Massan tuuraajaksi. Politikoinnissa ryvettyneen F1:n kannalta tämä oli kuin lottovoitto. Samoin se oli loistava uutinen heikoin tuloksin ajaneen Ferrarin kannalta. Kolmen viikon kuluttua Valenciassa kaikkien katseet kiinnittyvät Ferrariin numero kolme.

"Schumi" tuo uuden haasteen myös Kimi Räikköselle. Räikköstä on tällä ja viime kaudella syytetty usein flegmaattisuudesta ja ettei Räikköstä kiinnostaisi enää F1. Kesän aikana myös Räikkösen potkuhuhut ovat kiihtyneet kiihtymistään etenkin espanjalais- ja italialaislehdistön ansiosta. Räikkösen ajaminen Jyväskylän MM-rallissa ei ole myöskään helpottanut suomalaisen asemaa.

Motivaatiosta ei ainakaan pitäisi olla kiinni seuraavan kisan tulokset Ferrarin viimeisimmän maailmanmestarin osalta. Räikkönen ei varmasti halua hävitä Schumacherille, sillä se ei tietäisi hyvää hänen uransa kannalta. Schumacher on voitettava ihan työrauhan kannalta ainakin Valenciassa.

Räikkösellä on ainakin aluksi etu puolellaan kaluston tuntemisen kanssa. Räikkönen tietää Ferrari F60:n "metkut" ja hän on tullut sinuiksi mm. KERS-järjestelmän ja vähentyneen aerodynamiikan kanssa. Schumacherilla ei näistä ole yhtään kokemusta. Kun vielä muistetaan, ettei seitsenkertainen maailmanmestari ole ajanut metriäkään urallaan Valencian katuradalla, ei ensimmäisestä GP-viikonlopusta sitten lokakuun 2006 tule helppoa.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, "Schumin" paluuta ja kahden maailmanmestarin kohtaamista samassa tallissa sitten vuoden 1989, jolloin Ayrton Senna ja Alain Prost olivat yhtä aikaa McLarenilla. Valenciassa myös muutamat uuden sukupolven kuljettajat, kuten Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel, ajavat ensimmäistä kertaa F1:ssä "Kerppenin Rehtorin" kanssa kilpaa.

Toivotamme siis Schumacherin tervetulleeksi takaisin - ainakin hetkeksi - F1-sirkukseen. Samalla toivotamme pikaista paranemista Massalle ja odotamme kovasti paluutasi F1-radoille.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: