GP-ennakko: Unkari 2009

Nürburgringin kylmänkostea keli vaihtuu Hungaroringin helteisiin, kun F1-karavaani saapuu jälleen kerran Unkariin. Ainakaan sääennuste ei lupaile mitään tapahtumarikasta viikonloppua, kaikkihan tietävät, millainen Hungaroring ratana on.

Hungaroringiä on pidetty suomalaisten "kotiratana", mutta sen suosio on hiipunut Mika Häkkisen huippuvuosista. Edes Kimi Räikkösen kahden vuoden takainen maailmanmestaruus ei nostanut Unkarin kisaa uuteen kukoistukseensa suomalaisfanien osalta.

Hellettä ainakin piisaa läpi viikonlopun, mikäli säätiedotuksia on uskominen. Tämä taas tietää sitä, että sunnuntain kisasta voi tulla hyvinkin tylsä. Ohituksia ei Unkarin kisassa ole liiemmälti nähty, vaikka rataa on yritetty muuttaa ohituksille suotuisammaksi. Vuodeksi 2003 ykkösmutkaan tehtiin merkittävät muutokset, mutta lisää ohituksia se ei ole merkittävästi tuonut.

MM-sarjan kannalta eletään mielenkiintoisessa tilanteessa. Red Bull on kaventanut Brawn GP:n etumatkaa, kun sekä Sebastian Vettel että Mark Webber ovat olleet voitokkaita viime kisoissa. Brawnin autot ovat olleet hieman vaisuina, joihin osasyynä on pidetty Britannian ja Saksan viileää säätä. Myös Red Bullin onnistunutta kehitystyötä on kiitelty.

Unkarissa tilanteen pitäisi olla parempi Brawnin kuljettajille. Lämpöä piisaa, jolloin talli saa autonsa ja ennen kaikkea renkaansa toimimaan paremmin. Täysin virheettä kauden tähän mennessä ajanut Jenson Button pääsee vihdoin myös hyökkäämään ja pitkästä aikaa ehkä kasvattamaan pistejohtoaan. Yksi kysymys kuitenkin on pakko esittää: Onko Brawn pysynyt kehitystyössä mukana Red Bullin tahdissa?

Red Bull tuskin on mennyt takapakkia viimeisen kolmen viikon aikana. Auto toimii hyvin kaikenlaisissa olosuhteissa ja joillakin radoilla se on jopa ylivoimainen. Tosin ei ihan kaikilla. Monacossa Red Bullilla ei mennyt ihan yhtä hyvin kuin muualla sen jälkeen ja Unkari on hyvin samankaltainen rata. Toki aikaa on kulunut Monacosta paljon ja Red Bullia on kehitetty, joten varmasti jotain on löydetty myös hitaille radoille. Kuljettajista ei menestys tällä hetkellä jää kiinni.

Suomalaisittain odotukset ovat muuhun kauteen verrattuna huomattavan korkealla. McLarenilla lähti kulkemaan jo Saksassa, kun Lewis Hamiltonin autoon saatiin merkittävät päivitykset. Ilman ensimmäisen mutkan rengasrikkoaan Hamilton olisi taistelut viime kisassa palkintopallisijasta mitä todennäköisimmin.

Nyt Unkarissa myös Heikki Kovalainen saa käyttöönsä samat päivitysosat kuin Hamilton. McLarenin kokonaispanoksen pitäisi kasvaa merkittävästi ja molemmilla kuljettajilla on realistiset mahdollisuudet päästä aika-ajojen päätösosioon. Unkarissa aika-ajoilla on suuri merkitys ohituspaikkojen vähyyden takia, joten hyvä lähtöpaikka kisaan olisi pakko saada.

Ferrarillakin ollaan optimistisempia kuin pariin viime kisaan. Monacossa auto toimi ja Räikkönen uskoo, että hyvää tulosta on lupa odottaa tänä viikonloppuna. Tallin kuljettajista Felipe Massalla oli Saksassa uudempi aeropaketti ja nyt sama paketti isketään myös Räikkösen autoon. Muutosten toivotaan kiidättävän Ferrarin kesän parhaisiin tuloksiin.

Viime aikoina huhujen keskipisteessä olleen Räikkösen olemus oli ainakin MTV3:n haastattelussa torstain Tulosruudussa varsin rento. Mitään paineita ei suomalainen tuntunut ottavan ja ainakin Räikkönen tuntui kääntäneensä katseensa vahvasti jo ensi kauteen. Siis Ferrarin puikoissa, eikä uran päättämisestä ainakaan tähän kauteen mitään merkkejä. Ei se ainakaan siltä kuulosta, jos todetaan, että mestaruus tavoitteena ensi kaudella.

F1-fanin silmät ja korvat ovat tietysti vahvasti vielä tässä kaudessa. Tästä kaudesta on jäänyt päälimmäisenä mieleen politikointi, mutta jos tästä viikonlopusta lähtien saataisiin keskittyä urheilulliseen puoleen. Samalla se voisi käynnistää paremman kausipuoliskon myös suomalaissuoritusten osalta. Onnistuneen sunnuntain jälkeen olisi F1:n hyvä vetäytyä neljän viikon kesälomalleen.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: