GP-ennakko: Saksa 2009

Perjantai on ajettu "Nürrella" ja on aika tehdä spekulaatioita viikonloppua ajatellen. Nyt tosin tarvittaisiin sitä kuuluisaa kristallipalloa, sillä niin paljon kysymysmerkkejä on ilmassa niin sään kuin voimasuhteiden osalta.

Nürburgringin rata-alue on vuorien ympäröimä, joten keli saattaa muuttua hetkessä. Tänään tosin perussäätyyppi pysyi ennallaan, mutta vaikea oli silti päätellä, muuttuuko se pahempaan vai parempaan suuntaan. Loppujen lopuksi saa pysyi sellaisena kylmän kalseana, mutta pahemmilta sateilta vältyttiin.

Talleille ja kuljettajille ei kelin arpapeli ole hyvästä. He varmasti toivoisivat, että keli olisi selkeästi märkää tai kuivaa, ei mitään tämän päivän kaltaista välikeliä. Etenkin kisaa ajatellen epävakainen sää on arvaamaton elementti, jolloin tuurin merkitys kasvaa erityisen suureksi.

Vaihtelevissa olosuhteissa hyvät kuljettajat ja loistavat taktikot pääsevät oikeuksiinsa. Tällä kaudella hyvistä taktisista ratkaisuista ovat päässeet nauttimaan etenkin Brawn GP -tallin kuljettajat. Tietenkin tallipäällikkö Ross Brawn on tallin aivot, jonka ilmiömäisillä ratkaisuilla etenkin Jenson Button on saanut osan huikeasta menestyksestään tällä kaudella.

Joillekin taas "kasino" ei sovi ollenkaan, ainakaan aikaisempien tapahtumien perusteella. Ferrari on yksi näistä, jonka suoritukset taktisella puolella ovat olleet kuluvalla kaudella lähinnä luokkaa katastrofi. Miehiä on vaihdettu taktiikkaosastolla, mutta uudet miehet eivät ole vielä joutuneet tosipaikkaan, sillä viime kisat ovat olleet taktisesti aika seesteisiä.

F1 kaipaa jotain säpinää nyt urheilupuolelle. Loppukevään ja alkukesän kisat ovat olleet aika tapahtumaköyhiä ja sadekeli saisi ainakin tapahtumia aikaan. Red Bullille ainakin kelpaisi märkä keli ja hieman viileämpi ilma, sillä Brawn GP:llä on ollut vaikeuksia saada renkaansa toimimaan, kun ilman lämpötila on hieman alhaisempi. Tämä saattaisi avata vielä hyvän taistelun mestaruudesta loppukaudeksi.

Odotukset viikonlopun jatkoa ajatellen ovat varmasti kelistä riippumatta, että tuloslistojen kärkipäässä viihtyvät samat miehet kuin aikaisemminkin tällä kaudella. Ferrarilla oli perjantaina vaikeaa, eikä tämän perusteella heille voi suurta menestystä povata, vaikka varmasti perjantain asetelmista molemmat kuljettajat parantavatkin. McLaren saattaa olla aavistuksen parempi kuin aikaisemmin, mutta kärkisijat taitavat olla myös heidän osaltaan utopiaa. On kuitenkin todettava, että perjantain kelin takia lopullisten voimasuhteiden arviointi on hyvin haasteellista.

Näissä tunnelmissa viikonloppua eteenpäin.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: