Maassa rauha ja kaikilla hyvä tahto?

Pitkään jatkunut kiista FIA:n ja FOTAn välillä saatiin ratkaistua viime keskiviikkona. Pinnan alla kuplii silti ja varmasti molemmilla osapuolille jäi varmasti asioita hampaankoloon. Odotamme jatkoa mielenkiinnolla.

Kärkkäitä kommentteja kuultiin jo sovun takia pidetyssä lehdistötilaisuudessa, kun Bernie Ecclestone väitti, että kiistat saatiin ratkaistua hyvässä hengessä ja henkilösuhteet ovat edelleen hyvät. Tähän Ferrarin Luca Di Montezemolo otti heti kantaa toteamalla, että asia ei todellakaan ole näin ja henkilöiden välit eivät ole hyvät.

Pian tämän jälkeen FOTA tuli ulos omalla tiedonannollaan, jossa kuvailtiin päättynyttä kiistaa. Etenkin FOTAssa oltiin tyytyväisiä FIA:n puheenjohtaja Max Mosleyn vetäytymiseen. FOTA väitti, että Mosley ei osallistu tämän kauden päätöksentekoon, vaikka virallisesti vetäytyykin lokakuussa.

Mosley veti tästä "herneet" nenäänsä ja uhkaili peruvansa vetäytymisensä. Mosley vaati FOTAlta anteeksipyyntöä lausuntonsa johdosta, mutta tiettävästi sitä ei ole kuulunut. Kuitenkin, Mosleyn kommentin jälkeen Ferrarin Di Montezemolo vaati, että kiistat on nyt siirrettävä sivuun, jotta pystytään keskittymään F1:n kehittämiseen.

Ikäänkuin vettä myllyyn lisätäkseen Mosley myös sanoi julkaisevansa paljastuskirjan, jossa tullaan hänen mukaansa kertomaan hätkähdyttäviä tapahtumia autourheilun maailmasta. On siellä Mosleyn mukaan myös hauskoja juttuja, mutta oletettavasti "kohupaljastukset" tulevat saamaan valtaosan palstamillimetreistä, kunhan kirja julkaistaan aikanaan.

Mosley aloitti jo paljastusten sarjan tänään The Sunday Times -lehdessä, jossa hän kertoi tupladiffuusorikiistan taustoja ja myös Euro NCAP -törmäystesteihin liittyvästä paljastuksesta. F1:ssä mukana ollut autotehdas oli halunnut vaikuttaa FIA:n ja Mosleyn päätöksiin Mosleyn mukaan. Tallin tai tallien nimiä Mosley ei lehden mukaan maininnnut.

Kuten yllä olevat tapahtumat kertovat, kiistoja ei ole lopullisesti saatu ratkaistua. Korkeintaan laastari laitettu haavan päälle tai kiistat lakaistu maton alle. Saa nähdä, mitä tapahtuu loppukesän aikana. Myös FIA:n puheenjohtajan valinta on mielenkiintoinen. Periaatteessa Mosley voi sittenkin jatkaa FOTAn kauhuksi puheenjohtajana. Silloin on FOTAn turha varmaankin pyristellä uuden sarjansa kanssa, jos Mosley paljastaa viimeisen ässänsä ja jatkaa puheenjohtajana.

Politikointi tuskin päättyy mihinkään. Uskoisin kuitenkin, että tilanne rauhoittuu, jos Mosley suostuu jättäytymään vallankahvasta. Puheenjohtajapeli on sitten toinen juttu, josta kuulemme varmasti paljon lähitulevaisuudessa. Mosleyn suosikki Jean Todt näyttäisi tällä hetkellä olevan varteenotettavin ehdokas, mutta onko pieni ranskalainen lähdössä tähän kieltämättä epäkiitolliseen tehtävään.

Toivottavaa kuitenkin olisi, että riitaisan kevään ja alkukesän jälkeen päästäisiin keskittymään urheilulliseen puoleen. Sitä ainakin toivovat kuljettajat ja F1-fanit, jotka olivat jo todella kyllästyneitä tähän radan ulkopuolella käytyyn sirkukseen.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: