Jää hyvästi, Silverstone?

Sunnuntaina ajettiin virallisen tiedon mukaan toistaiseksi viimeinen Iso-Britannian GP Silverstonen radalla. Näin ainakin oletettiin viikonlopun alkaessa, mutta panosten kohotessa FIA:n ja FOTAn välisessä kiistassa, näin ei ehkä ollutkaan.

Vanhalle sotilaslentokentälle rakennettu Silverstonen moottorirata on ollut Formula 1:n MM-sarjan ohjelmassa alusta saakka, eli vuodesta 1950 alkaen. Itse asiassa radalla ajettiin kaikkien aikojen ensimmäinen F1-osakilpailu ja - ironista kyllä - F1 saattoi saada symbolisen lopun samalla radalle. Mutta ei nyt puututa siihen. Silverstonessa on tosin ajettu "vain" 42 kertaa, mutta Britanniassa GP on ajettu joka vuosi F1:n aikakaudella, eli 59 kertaa.

Britannian GP:n pitäisi siirtyä ensi kaudeksi Donningtonin radalle, mutta asiassa on ilmassa kysymysmerkkejä. Vaikka talousepäselvyydet hälvenivät kevään aikana Donningtonin ympäriltä, on vielä epäselvää, ehditäänkö rata-alue saada valmiiksi ensi vuodeksi. Silverstone tarjoutui varaisännäksi vielä ensi vuodeksi, jos Donnington ei valmistu, mutta Bernie Ecclestone ei tähän suostunut.

Soppaan lisäsi lusikkansa viime viikonloppuna Max Mosley, joka totesi, ettei ole ollenkaan varmaa, ajettaisiinko Silverstonessa sittenkin vuoden kuluttua. Silverstone oli myös kiinnostunut FOTA-sarjan kilpailusta, joten mielenkiintoiseksi menee. Vielä vuosi sitten Ecclestone oli sitä mieltä, että "ei enää koskaan Silverstoneen", mutta muut tahot ovat mitä ilmeisimmin eri mieltä.

Ratana Silverstone on vanhan kunnon kilparata. Kaikki kuljettajat pitävät siitä ja se on myös F1-fanien yksi suosikkiradoista. Tästä yhtenä osoituksena Silverstonessa nähdään runsas yleisömäärä läpi viikonlopun. Jo harjoituksista alkaen katsomot pullistelevat väkeä ja sunnuntaina GP on loppuunmyyty. Toki tässä auttaa Jenson Buttonin ja Lewis Hamiltonin nostama hype brittiyleisössä, mutta on myös muistettava, että Silverstonessa nähdään myös yksi F1-sirkuksen asiantuntevimmista yleisöstä.

Onhan Donnington perinteisiä brittiratoja, mutta ei silti vedä vertoja F1:n "kodille". Donningtonissa on tehty parannuksia, mutta mikään ei todista, että asiat menevät yhtään sen paremmin kuin Silverstonessa. Juuri päättyneenä viikonloppuna tunnelma Silvestonessa oli mainio ja yleisö antoi ansaitut suosionosoitukset myös voittaja Sebastian Vettelille, vaikkei Buttonilla ollut aivan paras päivänsä ja Hamilton ajeli sijoilla "ynnämuut".

Ehkä Silverstonella onkin vielä toivoa. Syytä olisi, että kaiken politikoinnin taustalla saataisiin Silverstone pysymään kalenterissa, jos ei nyt joka vuosi, niin ainakin jollakin vuorotteluperiaatteella. Persoonattomia Tilke-ratoja on F1:ssä jo ihan tarpeeksi. Toivottavasti kuskien ja fanien mielipiteet otetaan paremmin huomioon, jos F1:n hajaannus saataisiin jollain konstilla vältettyä. Tai sitten täytyy pistää sormet ristiin, että FOTA onnistuu sarjahankkeessaan ja ottaa sarjaansa F1:n hylkäämiä "vanhan hyvän ajan" ratoja.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: