GP-ennakko: Iso-Britannia 2009

Juhannusviikonloppu vietetään nyt formuloiden merkeissä. Suomalaisten suosikkijuhliin kuuluvasta juhannuksesta huolimatta Britannian GP:ssä ei suurella todennäköisyydellä nähdä suomalaisjuhlia, vaan suurin sankari on mitä luultavammin brittiyleisön oma suosikki.

Ai niin, siellä ajetaan tänä viikonloppuna kilpaa. Se on kaikessa politikoinnin tohinassa melkein unohtunut. Niin no, mestaruustaistelu on varsin tylsää katsottavaa Jenson Buttonin ja Brawn GP:n ylivoiman vuoksi, mutta kisasta voi tulla ihan hyväkin.

Britanniassa aina sataa, sanotaan. En ole katsonut säätiedotuksia, mutta mikä ettei. Tosin Ferrarille se voi tietää huonoja uutisia tallin tämän kauden taktiset "älynväläykset" huomioon ottaen. On keli kuitenkin ollut mikä hyvänsä, ei se ole Brawnin vauhtia haitannut. Itse asiassa ainoa kupru, mikä Brawnin kilpeen on tullut, on ollut Malesiassa, kun talli sai Buttonin voitosta vain puolikkaat pisteet. Ellei tietenkään kauden ainoaa voitotonta kisaa lasketa.

Ferrarilla Turkin kisa meni niin sanotusti vihkoon. Talli ei ollutkaan niin kilpailukykyinen kuin moni luuli, he itse mukaan lukien. Vielä kaksi viikkoa sitten Ferrari oli hieman skeptinen Silverstonen suhteen, mutta Maranellossa on paiskittu kovasti töitä ja "sumujen saarelle" on tuotu lähes uusi auto. Se joutui käymään läpi jopa uudet törmäystestit, niin suuret muutokset autoon tehtiin.

Uudessa Ferrarissa paranneltiin mm. etujousitusta, jotta Ferraria kauan vaivanneet renkaiden lämpenemisongelmat poistuisivat. Tämän pitäisi olla Kimi Räikköselle hyvä uutinen etenkin aika-ajoja ajatellen. Jos kaikki menee putkeen ja Räikköselle tankataan sopiva määrä polttoainetta, voi suomalainen taistella lauantaina kenties paalupaikasta ja sunnuntaina voitosta.

Ei kuitenkaan mennä asioiden edelle. Turkissa Brawn GP oli selvästi edellä Ferraria ja edellä oli myös Red Bull. Toyota oli palannut vähintään Ferrarin tasolle ja BMW-Sauber teki nousua kohti kärkeä. Helppoa ei siis tule olemaan nytkään, eikä dramaattisia muutoksia uskalla luvata voimasuhteissa. Erot ovat kuitenkin pieniä Brawnin takana, joten jokainen kymmenys on tärkeä.

McLarenilla jatketaan samoista asemista kuin Turkissa. Turkin jälkeen McLaren teki päätöksen, että se alkaa keskittyä jo ensi kauden autoon, joten tämän vuoden autoon ei suuria kehitysosia varmaankaan tule. Ellei sitten testata jo ensi kauden osia tämän vuoden autossa.

Niinpä suuria odotuksia ei McLarenin osalta kannata elätellä. Tämän kuljettajat myöntävät, vaikka toki he tiesivät jo etukäteen ettei Silverstone ratana sovi heidän tämänhetkiselle autolleen. Niin paljon kuin Lewis Hamilton ja Heikki Kovalainen radasta sinänsä pitävätkin.

Kun moottorit pärähtävät huomenna juhannusaattona ensimmäisen kerran Silverstonen ratavarikolla, tarkoittaa se toistaiseksi viimeisen Silvestonen kisaviikonlopun alkamista. Ensi vuodeksi Britannian GP:n on tarkoitus siirtyä Donningtonin radalle. Donningtonin kohdalla on kuitenkin vielä joitakin kysymysmerkkejä, joten on mahdollista, että formulasirkus palaa vielä ensi vuonna Silverstoneen.

Mutta minkälainen F1?


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: