Sapelinkalistelu jatkuu

Kiista Kansainvälisen autoliiton (FIA) ja F1-tallien yhdistyksen (FOTA) välillä ei ota päättyäkseen. FIA:n julkistettua perjantaina ensi kauden tallit, heitettiin hieman lisää bensaa liekkeihin, kun FIA laittoi muutaman tallin vastoin tahtoaan ehdoitta ilmoittautuneiden listalle.

Etenkin Ferrari otti tästä herneet nenäänsä ja ilmoitti vievänsä ilmoittautumisasian oikeuteen. Se olisi toinen kerta jo kuukauden sisällä, kun Ferrarin ja FIA:n välillä käräjöidään. Viisi talleista on yhä ilmoittautumassa ehtojen kera ja heille FIA antoi aikaa 19. kesäkuuta saakka ilmoittautua ehdoitta.

Ensi perjantai ei varmaankaan päätä tätä kiistaa. On hyvin mahdollista, että säännöistä ja ilmoittautumisista tapellaan koko kesä, kenties pidempääkin. FOTA on ilmoittanut, ettei kukaan vanhoista talleista, Williamsia ja Force Indiaa lukuun ottamatta, ole ilmoittautunut ehdoitta. FOTA myös vaatii yhä omien sääntöehdotuksensa käyttöönottoa ensi kaudeksi.

Moni tietysti sanoisi, että tämä on vain FOTAn temppu selvittää tallinsa ensi kaudeksi menettämättä kasvojaan. Tähän väitteeseen on hyvät perustelut, sillä niin kovaan ääneen keväällä huudettiin, että FOTA ei peräänny ilman, että heidän vaatimuksensa otettaisiin huomioon tai muuten FOTA-tallit eivät osallistuisi ensi kaudeksi F1:iin.

Toisaalta, onhan FIA:kin tullut sanomisissaan takaisinpäin. Puheenjohtaja Max Mosley piti myös kovaa linjaa, etteivät tallit sanele sääntöjä, eikä F1 tarvitse Ferraria ja muuta vastaavaa. Kuitenkin, Mosley on joutunut lieventämään sanomisiaan mm. ehdottamalla, että sääntöjä voidaan muuttaa tallien yhteisellä päätöksellä. Tämä siis vaatisi sekä vanhoilta että uusilta talleilta yksimielistä päätöstä ensi kauden säännöistä.

Joka tapauksessa on todettava, ettei kukaan tässä kiistassa saa tyylipisteitä. Kummassakin leirissä on syyllistytty ylilyönteihin tai ainakin ylimielisyyteen. Kaikkien tavoitteena on kuitenkin hyvän F1-sarjan jatkuminen myös tulevaisuudessa. Toki osa saattaa olla tarkkaan harkittua mediapeliä ja toisaalta myös lehdistön värikynää on varmasti joukossa.

Mitä pidemmälle kiista menee, tietää se entistä huonompaa F1:lle. Etenkin, kun vaikuttaa, että Monacon jälkeen todellisia neuvotteluja ei kiistakumppanien välillä ole ollut. FOTA on pitänyt omia palaverejaan mm. Turkin GP:n yhteydessä ja yhteydenpito FIA:aan on jäänyt kirjeiden tasolle. Viimeisin tosin oli lehtitietojen mukaan kirjoitettu sovittelevaan sävyyn - sen jälkeen, kun Mosley oli pehmitellyt "tallit eivät sanele sääntöjä" -lausuntoaan.

Kiistan venyminen on ikävä monesta syystä. Tallit, jotka ovat mukana ensi kaudella, eivät pysty aloittamaan uuden auton suunnittelua ja rakentamista täydellä teholla, koska ne eivät tiedä tarkkaan tulevia sääntöjä. Lisäksi suuri yleisö ihmettelee tätä kohua ja se alkaa olla jo haitallista F1:n imagolle. Toki F1 on ollut otsikoissa tänä vuonna hyvinkin runsaasti, mutta pian tulee se raja vastaan, milloin sanonta "kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta" ei enää päde. Ja voi vain arvailla, mitä se tarkoittaisi F1:lle, mikäli perinteiset tallit, kuten Ferrari ja McLaren eivät osallistuisi ensi kauden F1-sarjaan.

Loppujen lopuksi uskon kuitenkin, että sopuun FIA:n ja FOTAn kanssa päästään. Kauhean "keuhkoamisen" päätteeksi juuri mikään ei muutu ja kaikki tai ainakin lähes kaikki vanhat tallit ovat mukana myös ensi vuonna. Vetäytymisestään eniten - lähinnä taloudellisiin kysymyksiin vedoten - puhuneet Renault ja Toyota ovat eniten liipasimella. Tällöin he voisivat käyttää tätä kiistaa hyvänä keppihevosena sarjasta poistumiselle ilman sen suurempaa kasvojen menetystä.

Kukaan ei kuitenkaan selviä kiistasta puhtain paperein. Haluaisin tämän kiistan selviävän mahdollisimman nopeasti, mutta tällä hetkellä se ei näytä todennäköiseltä. F1-fanina toivoisin, että pystyttäisiin keskittymään olennaiseen, eli kilpa-ajamiseen!


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: