GP-ennakko: Monaco 2009

Taas se tulee, kauden legendaarisin MM-osakilpailu. Perinteiseen monacolaiseen tapaan moottorit käynnistetään ensimmäistä kertaa torstaina.

Kaiteet tulevat varmaankin olemaan jälleen kovilla, kun nykyisillä säännöillä varustetut autot päästetään ensimmäistä kertaa Monacon kapeille kaduille. Kolaroinilla voi harjoituksissakin pahimmassa tapauksessa pilata koko viikonlopun, mutta sekaannusta niillä voi kaikista varmimmin aiheuttaa aika-ajoissa ja kisassa. Keltaiset ja punaiset (aika-ajoissa) liput voivat sekoittaa joidenkin kuvioita ja turva-auto voi nousta merkittävään rooliin sunnuntain kisassa.

Monacon radan luonteesta johtuen voimasuhde-erot kaventuvat hieman todellisesta. Niinpä heikommissa asemissa olevat saattavat kiriä kärjen eroa kiinni. Toki aiemmin kärjessä olleet pysyvät yleensä kärjessä myös Monacossa, mutta altavastaajilla on nyt hieman paremmat mahdollisuudet yllätykseen - jos niistä nyt tällä kaudella on ollut puutetta.

Yksi tällaisista "Monaco-kortin" käyttäjistä on varmasti McLaren. Talli on jo puhunut julkisuudessa, että he ovat hyvässä iskussa Monacossa ja heillä on mahdollisuudet hyvään tulokseen. Sekä Lewis Hamilton ja Heikki Kovalainen ovat olleet tätä mieltä. Varmasti tässä on myös jonkinlaista todellisuuspohjaa, sillä tätä tukee myös McLarenin Monaco-historia, joka on ollut tallille varsin menestyksekäs.

Nousussa oleva Ferrari voi Monacossa taistella jopa GP:n voitosta. Jo Barcelonassa Ferrari antoi merkkejä, että nukkuva karhu on heräämässä. Ferrarin Espanjan GP:hen tuomat muutokset ovat selvästi purreet ja ilman taktisia kömmähdyksiä ja teknisiä vikoja olisivat Ferrarit olleet kaksi viikkoa sitten tulosluettelossa korkealla.

Tästä tullaankin Ferrarin suurimpiin murheenkryyneihin. Heikko luotettavuus ja taktiikoiden pettäminen ovat olleet suuressa roolissa alkukaudella, suorastaan liian suuressa. Taktisiin ongelmiin Ferrarilla ollaan Luca Di Montezemolon mukaan jo puututtu etenkin aika-ajojen osalta, mutta miten on luotettavuus? Monacossa tekniikka joutuu monella tavalla koville, mutta yhtään pisteitä ei italialaistallilla ole enää varaa menettää.

Ilmeisesti puheeksi on taas otettava myös KERS. Monet ovat puhuneet, ettei KERSistä ole kovin paljon hyötyä Monacossa. Se on helppo uskoa. Monacossa ei ole pitkiä suoria, missä hyödyntää sitä, eikä lähdössäkään siitä tunnu olevan paljoakaan apua Monacon "lähtösuoran" ahtaudessa. Ferrari ja McLaren ovat ainoat tallit, jotka luottavat KERSiin myös Monacossa, mutta hekin hieman miettivät järjestelmän järkevyyttä ruhtinaskunnan kaduilla.

Alussa totesin, että altavastaajilla on yllätysmahdollisuus Monacossa. Toisaalta kärkitalleilla on etunaan hyvä alkukausi (piste-etumatka) ja hyvä auto. He voivat tulla turvallisin mielin Monacoon, eikä heidän tarvitse välttämättä ajaa aivan riskirajoilla päästäkseen hyvään tulokseen. Kun ei tarvitse ajaa aivan limitillä, kaideosumien riski vähenee ja myös auton tekniikka pääsee helpommalla. Kuskit joutunevat joka tapauksessa koville, sillä Monacon rata ei anna hetkeäkään aikaa rauhoittua ja pienikin virhe voi olla kohtalokas.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: