Eurooppa 2007 (Nürburgring, GER) - Formula 1 2007

Vapaat harjoitukset | Aika-ajot | Grand Prix

 

Rata Valencian katurata
Kierrokset 57
Ratakierros 5,440 km
Kisapituus 310,080 km
Rataennätys 1.38,683 Timo Glock (2009)

Lähde: Formula1.com

Grand Prix

Su 22.7.2007 klo 15:00

Sij Nro Maa Kuljettaja Talli Tulos Pisteet
1 01 Espanja Fernando Alonso McLaren-Mercedes 2:06.26,358 10
2 05 Brasilia Felipe Massa Ferrari +8,155 8
3 15 Australia Mark Webber Red Bull Racing Renault +1.05,674 6
4 17 Itävalta Alexander Wurz Williams-Toyota +1.05,937 5
5 14 Iso-Britannia David Coulthard Red Bull Racing Renault +1.13,656 4
6 09 Saksa Nick Heidfeld BMW Sauber +1.20,298 3
7 10 Puola Robert Kubica BMW Sauber 1.22,415 2
8 04 Suomi Heikki Kovalainen Renault +1 kierros 1
9 02 Iso-Britannia Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +1 kierros 0
10 03 Italia Giancarlo Fisichella Renault +1 kierros 0
11 08 Brasilia Rubens Barrichello Honda +1 kierros 0
12 23 Iso-Britannia Anthony Davidson Super Aguri Honda +1 kierros 0
13 12 Italia Jarno Trulli Toyota +1 kierros 0
14 06 Suomi Kimi Räikkönen Ferrari kesk. 0
15 22 Japani Takuma Sato Super Aguri Honda kesk. 0
16 11 Saksa Ralf Schumacher Toyota kesk. 0
17 21 Saksa Markus Winkelhock Spyker-Ferrari kesk. 0
18 07 Iso-Britannia Jenson Button Honda kesk. 0
19 20 Saksa Adrian Sutil Spyker-Ferrari kesk. 0
20 16 Saksa Nico Rosberg Williams-Toyota kesk. 0
21 19 Yhdysvallat Scott Speed Toro Rosso Ferrari kesk. 0
22 18 Italia Vitantonio Liuzzi Toro Rosso Ferrari kesk. 0

Voittaja Fernando Alonson keskinopeus 146,566 km/h.
Nopein kierros: Felipe Massa 1.32,853 kierroksella 34 (keskinopeus 199,592 km/h).

Kisan kulku lyhyesti:

Ennen kisaa ennustettiin sadekuuroja kisan ajaksi ja se toteutui. Välittömästi startin jälkeen ennustettiin ensimmäistä kuuroa ja lopulta kävi niin, että sade alkoi jo lämmittelykierroksen aikana. Lähdettäessä ensimmäiselle kierrokselle rata oli jo hieman kostea ja kuivan kelin kovemmilla renkailla olevat kuljettajat olivat vaikeuksissa. Ensimmäisellä kierroksella nähtiin useita leveäksi ajoja ja mm. BMW-kuskit kolaroivat keskenään toisessa mutkassa.

Avauskierroksen aikana sade koveni ja kaikkien oli tultava hakemaan märän kelin renkaat. Ferrarin Kimi Räikkönen oli pitänyt paalulta kärkisijan ja oli tulossa ensimmäisenä varikolle, mutta Räikkönen ajoi ilmeisesti varikkotielle kaartavan mutkan leveäksi ja joutui viime hetkellä kääntämään takaisin radalle. Muut menivät varikolle ja Räikkönen jatkoi vielä kierroksen kuivan kelin kumeilla, mutta tämä merkitsi kärkipaikan menetystä, kun suomalainen teki oman pysähdyksensä.

Sade yltyi kaatosateeksi ja vettä lainehti ympäri rataa. Pahin paikka oli avausmutka, jossa ajoivat ulos Hondan Jenson Button, Spykerin Adrian Sutil, Williamsin Nico Rosberg, Toro Rosson Scott Speed ja Vitantonio Liuzzi sekä McLarenin Lewis Hamilton. Kaikki muut tästä joukosta jäivät radan varteen, mutta Hamilton nostettiin traktorilla asfaltin reunaan ja koska hänellä oli kone yhä käynnissä, pystyi hän jatkamaan kisaa. Ilmeisesti nostaminen takaisin radalle (jos kone käy) on sallittua säännöissä, mutta sen sijaan auton työntäminen käyntiin ei ole sallittua.

Ajamisen käydessä mahdottomaksi veden määrän lisääntyessä radalla, kutsuttiin ensin turva-auto johtamaan joukkoa toisella kierroksella ja lopulta kilpailu keskeytettiin punaisilla lipuilla, kun neljä kierrosta tuli täyteen. Punaisten lippujen noustessa kisaa johti yllättäen Spykerin Mathias Winkelhock, joka ajoi uransa ensimmäistä F1-osakilpailua, kun hän tuli talliin yhden kisan sopimuksella Christijan Albersin tilalle. Kisa oli keskeytyksissä reilut parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen kisaa jatkettiin vielä kolmen kierroksen verran turva-auton perässä. Sitten kisaa jatkettiin normaalisti. Winkelhock menetti yllätysjohtonsa jo ensimmäisten mutkien jälkeen ja saksalainen putosi hyvin nopeasti letkan häntäpäähän. Lopulta hänen kisansa päättyi hydrauliikkaongelmiin kierroksella 13.

Turva-auton ja aikaisen kuivan kelin renkaiden hakemisen ansiosta Räikkönen nousi alun virheestään huolimatta takaisin voittotaistoon. Kun kaikilla oli kuivan kelin renkaat, Räikkönen saavutti tallitoveri Felipe Massaa ja McLarenin Fernando Alonsoa ja oli joidenkin kierrosten jälkeen aivan heidän tuntumassaan. Pariin kertaan Räikkönen ilmoitteli itsestään Alonson peileihin, mutta suomalainen ei päässyt tarpeeksi lähelle yrittääkseen ohitusta. Lopullisesti Räikkösen unelmat murenivat kierroksella 33, jolloin suomalaisen autoon iski hydrauliikkavika. Räikkönen sai ajettua vielä seuraavalla kierroksella auton lähes varikolle, mutta auto hyytyi täysin juuri ennen varikon porttia.

Ennen Räikkösen keskeytystä tuomaristo otti kisan jälkeen käsiteltäväkseen Toyotan Ralf Schumacherin ja BMW Sauberin Nick Heidfeldin välisen tapauksen. Saksalaiset taistelivat kovasti sijoituksestaan, kun Heidfeld yritti ohittaa Schumacheria. He osuivat yhteen radan viimeisessä mutkassa ja Schumacher pyörähti hiekalle ja jäi sinne. Heidfeld pystyi jatkamaan sijoittuen kuudenneksi kisassa, jossa hän teki huikeat kuusi varikkokäyntiä. Tuomaristo ei rankaissut Heidfeldiä tilanteesta, vaan se tulkitsi hänen Schumacherin välisen tilanteen normaaliksi kilpa-autoiluonnettomuudeksi.

Kisan lopussa alkoi uudestaan sataa vajaat kymmenen kierrosta ennen maalia. Kaikki joutuivat vaihtamaan taas märän kelin renkaat. Kärjessä Alonson renkaat toimivat Massan vastaavia paremmin ja espanjalainen onnistui ohittamaan hienosti brassin viisi kierrosta ennen ruutulippua. He jopa osuivat kohtuullisen kovaa ohituksen aikana, mutta kumpikin pystyivät ajamaan maaliin saakka. Renaultin Heikki Kovalainen joutui tulemaan varikolle juuri ennen loppusadetta, koska bensa oli vähissä, niinpä suomalainen joutui ottamaan välikelin renkaat liian aikaisin. Kovalainen joutui ajamaan hiljaa täysin kuivalla radalla ja vaikka sateen alkaessa Kovalaisella oli ensimmäisenä välikelin renkaat allaan, ei niistä kuitenkaan suurempaa hyötyä ollut. Kovalainen onnistui lopulta nousemaan viimeiselle pistesijalle, kun Hamilton suoritti viimeisenä kuskina renkaanvaihdon, kun kävi ilmi, ettei radalla pärjää kuivan kelin kumeilla.