Analyysi: Katsojilla valta nimetä - nähdäänkö taktikointia?

Grafiikka: © 2019 Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.
Grafiikka: © 2019 Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

Tällä viikolla katsojat nimeävät ja asukkaat häätävät. Käänteinen häätökäytäntö antaisi katsojille mahdollisuuden taktikoida nimeämisäänestyksessä ja aiheuttaa mahdollisesti yllätyshäätö.

Nimeämisäänestyksessä katsojat äänestävät inhokkiaan, eli asukasta, jonka haluavat ulos talosta. Äänestyslogiikka on käännetty normaalista häätöäänestyksestä päinvastaiseksi. Tämä antaa katsojille mahdollisuuden taktikoida suosikkeja häätöäänestykseen.

Esimerkiksi viime viikolla toisena häätöäänestykseltä plus-äänestyksessä pelastunut Kristian, mutta nyt hän on samassa tilanteessa miinus-äänestyksessä. Jos esimerkiksi Kristianin vastustajat haluaisivat, voisivat he keskittää äänensä Kristianille ja pelata hänet kahden eniten ääniä saaneen joukkoon. Kristianin kannattajat, kun ei voi äänestää Kristiania, vaan heidän on äänestettävä jotain muuta.

Katsojat eivät yleensä osaa taktikoida kunnolla, mutta nyt olisi kenties kauden ainoa mahdollisuus saada Kristian ulos talosta. Onko se sitten todennäköisempää, että monen asukkaat kannattajat antaisivat inhokkiäänensä Kristianille kuin, että Kristianin kannattajat keskittäisivät inhokkiäänensä tietylle asukkaalle.

Jos tällainen keskitys tapahtui, oli se suosikkiasukas kuka tahansa, riittää, että hän on kahden eniten ääniä saaneen joukossa. Loppu jää asukkaiden harteille ja jonkun kansansuosikin ollessa häätöäänestyksessä, voivat he äänestää hänet ulos talosta. Tuoreessa muistissa on kuitenkin viime viikon suosikkiäänestys, jossa Kristianin lisäksi korkealla olivat Kevin, Anu ja Helmeri.

Kevinillä, Anulla ja Helmerillä on kuitenkin paljon vähemmän inhoajia kuin Kristian, niin riski Kristianin päätyminen häätöäänestykseen on todellinen. Asukkaille tilaisuus äänestää kansansuosikki ulos parantaisi omia mahdollisuuksia, mutta moniko haluaa pelata tässä vaiheessa. Vaakakupissa saattaa toisaalta painaa oma viihtyvyys talossa ja jos vastustajana on asukas, joka aiheuttaa hermojen kiristymistä, saattaa päätyä toiseen vaihtoehtoon.

Lisäksi on muistettava, että pelaaminen saattaa kalahtaa omaan nilkkaan jossain vaiheessa. Etenkin katsojat saattavat muistaa pitkään, että asukkaat ovat äänestäneet suosikin ulos. Talon sisällä merkitys ei ole niin suuri, kun muistetaan, että asukkaat ovat suhtautuneet Big Brotherin tekemään härkkimiseen varsin rauhallisesti. Tämä nähtiin esimerkiksi, kun taloon näytettiin tämän viikon valenimeämiset.

Ei ole kuitenkaan liioiteltua sanoa, että tämän viikon nimeämisäänestys ja häätöäänestys vaikuttavat merkittävästi talon dynamiikkaan. Mahdollisen ison persoonan poistuminen vaikuttaa isosti talon tunnelmaan, mutta varmaa on, että sunnuntain asukkaiden suorittama häätö vaikuttaa asukkaiden väleihin. Jäähän taloon häätöäänestysparista se asukas, joka on mitä luultavimmin saanut häätöääniä muutamilta asukkailta.

Loppukauden ratkaisevin sunnuntai, jos finaalia ei lasketa, saattaa olla huomenna.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.