Bottas aloitti näyttöjen antamisen hienosti

Valtteri Bottas.
Valtteri Bottas.

Pitkään odotettu F1-kausi saatiin vihdoin käyntiin sunnuntaina. Kausi alkoi suomalaisittain hienoimmalla mahdollisella tavalla, kun Valtteri Bottas vei avauskilpailun nimiinsä.

Itävallan radalla hyvin viihtyvä Bottas hallitsi sunnuntain kisaa paalulta voittoon, vaikka matkalle mahtui lukuisia muuttujia. Suurimmat murheet aiheutti sensoriongelma, joka oli Mercedeksen mukaan vaarantamassa tallin molempien kuljettajien kisat. Teknisten ongelmien, turva-autojen ja Lewis Hamiltonin aiheuttamista paineista huolimatta Bottas toi Mersun virheettömällä ajolla ruutulipulle ykkösenä.

Bottaksen vahva työnäyte tuli sopivaan paikkaan kauden alkuun vauhdittamaan sopimusneuvotteluja. Vaikka tiettävästi neuvottelut eivät ole vielä alkaneet, Bottas vankistaa asemiaan Itävallan avauksessa nähdyillä otteilla. Varmistaakseen jatkon Mercedeksellä suunnan pitää olla jatkossakin samanlainen ja eilisen perusteella on pelkästään hyvä asia, että Itävallassa ajetaan samalla radalla jo ensi viikonloppuna.

Alkukaudet eivät ole olleet ongelma Bottakselle, sillä hän on yleensä hyvin aloittanut kaudet. Niin kävi viime vuonna Australiassa ja hyvä vire jatkui kevään ajan. Kesällä Bottaksen ote alkoi livetä ja syksyä kohden Hamilton karkasi suomalaiselta ja kaikilta muilta. Olen peräänkuuluttanut Bottakselta aiemminkin, että tasainen, hyvä vire pitäisi säilyttää läpi kauden, jotta mestaruudesta pystytään taistelemaan.

Alkanut kausi on poikkeuksellinen, sillä vasta kahdeksan ensimmäistä kisaa on vahvistettu, eikä Monzan jälkeisestä ajasta ole tietoa, esimerkiksi siitä, kuinka monta kisaa ylipäänsä tänä vuonna ajetaan. Sitä voi pitää jo varmana, että tänä vuonna ajetaan vähemmän kisoja kuin oli suunniteltu. Alkuperäiset 21 kisaa eivät tule toteutumaan ja Formula 1:n kaavailemat 15-18 kisaa kuulostaa aika optimistiselta.

Lyhyempi kausi voisi sopia Bottakselle, jos kausi jatkuu avauskisan malliin. Kaudella, jonka kisojen lopullista määrää voi vielä vain arvailla, ei ole varaa turhiin virheisiin tai yhteenkään hutilyöntiin. Kaikki tarjolla olevat pisteet on napattava ja toistaiseksi Bottas onnistui tässä lähes täydellisesti. Ainoastaan nopeasta kierroksesta saatu piste jäi ottamatta viime viikonloppuna.

Bottaksen kannalta on olennaista, että Mercedes saisi ratkottua luotettavuuteen liittyvät ongelmat, mutta sen helpommin sanottu kuin tehty. Tiivis kalenteri ei välttämättä anna mahdollisuuksia tehdä laajoja muutostöitä nopeasti ja ongelmat voivat seurata ainakin nämä ensimmäiset kisat. Toivotaan ainakin, että talli löytäisi keinot, jolla kiertää sensoriongelman - mieluiten myös joku muu kuin kanttarien välttely.

Tästä on hyvä jatkaa, mutta MM-taistelu on vasta alussa. Varmasti myös pahimmat kilpakumppanit nuolevat haavojaan nämä välipäivät ja ovat Red Bullin johdolla valmiina iskemään tulevana viikonloppuna.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.