Kauden uusintastartti saattaa pelata Red Bullin pussiin

Red Bull Barcelonan talvitesteissä helmikuussa 2020. Kuva: © 2020 Artes Max / Flickr.com.
Red Bull Barcelonan talvitesteissä helmikuussa 2020. Kuva: © 2020 Artes Max / Flickr.com.

Formula 1 palaa koronatauolta ensi viikolla, kun kauden uusi startti nähdään Red Bull Ringillä. Avauskilpailun siirtyminen saattaa hyödyttää Red Bullia, joka on ollut viime vuosina vahva kotiradallaan ja myös kauden jatko Itävallan kisojen jälkeen ei näytä huonolta Red Bullin kannalta.

Kausi ottaa uusintastartin, kun kausi jäi ikäänkuin lämmittelykierrokselle Australiassa, kuvainnollinen punainen lippu heilahti koronaviruksen vuoksi ja kauden alku siirtyi. Maaliskuusta lähtien on odoteltu koronatilanteen rauhoittumista ja päätöksiä kauden uudesta alusta. Lopulta kauden ensimmäiset kisat saatiin julki kesäkuun alussa, kun uusittu Euroopan kalenteri julkistettiin syyskuun alkuun saakka.

Tilanne näyttää nyt siltä osin hyvältä, että ensi viikon sunnuntaina päästään lähes varmuudella näkemään ensimmäinen F1-startti tällä kaudella. Itävallasta tuplakisoilla alkava kausi sopii ainakin Red Bullille, joka on Max Verstappenin johdolla voittanut Red Bull Ringillä kaksi viimeistä kisaa. Nyt Red Bullilla on mahdollisuus lyödä vastustajille jauhot suuhun heti kärkeen ja ottaa tahtipuikko haltuun MM-sarjassa. Kahden Itävallan kisan lisäksi heti perään ajetaan Unkarissa, joka on myös sopinut Red Bullin autoille.

Hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton on varmasti tiedostanut tilanteen ja hän lähtee hyökkäämään heti alusta. Hamiltonilla on Red Bulli Ringiltä vain yksi voitto vuodelta 2016, kun esimerkiksi Verstappenilla niitä on kaksi. On toki muistettava, että Mercedeksellä on ollut teknisiä ongelmia, kuten esimerkiksi vuonna 2018, jolloin Hamilton ja Valtteri Bottas keskeyttivät Itävallassa kärkisijoilta teknisiin vikoihin.

Vahva Mercedes on ilman muuta ja edelleen talli ja Hamilton ovat ennakkosuosikkeja MM-sarjassa, mutta poikkeuksellinen kalenteri ja loppukauden epävarmuus saattavat sotkea Toto Wolffin joukkojen suunnitelmat. On aivan eri asia, jos oltaisiin päästy ajamaan normaali kausi Australiasta alkaen, mutta nyt on tullut erilaisia muuttujia mukaan. Muuttunut tilanne pelaa mielestäni altavastaajien pussiin, johon Red Bull kuuluu.

Mikä on sitten Ferrarin tilanne? Talvitesteissä Ferrari tuntui peittelevän nopeuttaan ja tallissa vähäteltiin heidän mahdollisuuksiaan. Ferrarilla on tapahtunut paljon kevään aikana, kun Sebastian Vettelin ilmoitettiin lähtevän tallista tämän kauden jälkeen ja Carlos Sainz Jr. palkattiin italialaistalliin ensi kaudesta alkaen. Charles Leclerc on entistä vahvemmin tallin ykköskuski kevään tapahtumien jälkeen, mutta onko Ferrarin auto kilpailukykyinen mestaruustaistoon?

Barcelonan talvitesteissä vaikutti, että tulosliuskat eivät kertoneet koko totuutta Ferrarin vauhdista, sillä talli oli tulosten kärkipäässä vain kahtena viimeisenä testipäivänä. Testeistä on kuitenkin niin paljon kulunut aikaa, ettei niiden pohtiminen ole enää relevanttia, vaikka suurta kehitystyötä ei luultavasti ole tapahtunut. Ajamista ei ole tapahtunut viime päivien kuvauspäivätestien tai vanhoilla autoilla ajamista lukuun ottamatta ja tehtaat olivat monta viikkoa kiinni keväällä.

Loppukauden kalenteri epävarma

Ferraria saattaa hyödyttää Mugellon radan lisääminen kalenteriin syyskuussa, jos se toteutuu. Näillä näkymin Mugellossa ajettaisiin viikko Monzan jälkeen, mutta kisaa ei ole vielä vahvistettu. Muutenkin loppukausi sisältänee yllättäviä elementtejä ja ratoja, koska vieläkään ei tiedetä, kuinka monta kisaa pystytään syyskaudella ajamaan. Tällä viikolla Auto Motor und Sport uutisoi, että Formula 1:n oli tarkoitus julkaista loppukauden kalenteri kesäkuun loppuun mennessä, mutta maailmalla pahentunut koronavirustilanne on lykännyt tätä. Ilmeisesti Itävallan ensimmäisen kisan alla julkaistaan muutamia kisoja, joissa ajetaan Monzan jälkeen.

Suuressa osassa Eurooppaa ollaan kuitenkin palaamassa vähitellen normaalimpiin oloihin. Tähän mennessä tehdyt rajoitusten lievennykset eivät ole pahentaneet koronavirustilannetta esimerkiksi Suomessa, eikä myöskään Saksassa ensimmäisenä paluun tehnyt Bundesliigan jalkapallo ole aiheuttanut viruspiikkejä. Sen sijaan USA:ssa, Meksikossa ja Brasiliassa tilanne on lohduttomampi, eikä korona näytä vielä laantuneen näissä maissa. F1:n kannalta tämä on merkittävää, sillä alkuperäisissä suunnitelmissa näissä kolmessa maassa oli tarkoitus ajaa loppukauden aikana ja Meksiko ehti jo ilmoittaa kisansa varmistumisen, vaikka F1-organisaatio ei näin ole tehnyt. Tämänhetkisen tiedon perusteella Formula 1:n kiertue Amerikan mantereella on vaarassa.

Kaikista uhkatekijöistä ja epävarmuudesta huolimatta Formula 1:n paluu on hyvä asia kaikin puolin. Kuljettajat ja tallit pääsevät tekemään sitä, mitä he parhaiten osaavat ja koko alkuvuosi on odotettu. Katsojien kannalta on tietysti valitettavaa, ettei kisoja pääse katsomaan paikan päälle, mutta television välityksellä katsojien puute ei ole niin merkittävä Formula 1:ssä kuin vaikkapa jalkapallossa. Raskaan kevään jälkeen tulee jotain muuta mietittävää ja vanhat F1-kisat tai muu arkistomateriaali alkavat jo pursuta ulos korvista.

Lähde: Auto Motor und Sport.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.