Kun pettymyksistä puhutaan, alkukauden suurin puheenaihe on ollut Ferrari. Kaksi ensimmäistä kisaa osoittivat, että Ferrari on kärkitalleja pahasti jäljessä ja näyttää siltä, ettei italialaistallista ole mestaruustaistoon tänä vuonna.
Ferrari on ollut turbulenssissa toukokuusta lähtien, kun tiedotettiin Sebastian Vettelin jättävän tallin tämän vuoden jälkeen. Vettelin paikalle ensi vuodeksi palkattu Carlos Sainz Jr. joutuu mielenkiintoiseen tilanteeseen, kun Ferrari menestyy heikosti ja samalla espanjalaisen nykyinen talli McLaren on esiintynyt alkukaudesta pirteästi.
Heikon menestyksen suurimmaksi syyksi Ferrarilla on paljastumassa tallin voimayksikkö, joka tarjoaa autolle heikon suoranopeuden. Vielä viime vuonna Ferrari-kuljettajat saivat nauttia tehokkaasta voimayksiköstä, johon talli oli löytänyt ilmeisesti sääntöjä rikkovan niksin, jolla he haastoivat muut Mercedestä myöten. Talven aikana tuo porsaanreikä tukittiin FIA:n ja Ferrarin salaisella sopimuksella, josta kilpailijat suuttuivat, koska he eivät saaneet tietää, mitä oli sovittu.
Sopimuksen solmimisen jälkeen Ferrarin vauhti mystisesti katosi ja siitä oli jo merkkejä nähtävissä helmikuun talvitesteissä. Ferrarin katastrofi räjähti kuitenkin silmille vasta nyt heinäkuussa, kun kausi pääsi koronan vuoksi myöhässä käyntiin. Pikaratkaisuna Ferrari päätti jo ennen Itävaltaa tuoda uudistetun auton Unkarin GP:hen, mutta avauskisan heikon esityksen vuoksi talli toi jo jotain päivitysosia toiseen kisaan.
Päivitysosat eivät tuoneet merkittävää parannusta autoon, vaan Ferrari oli yhä noin sekunnin päässä kärkeä. Edes lauantain sadekeli ei auttanut Ferraria yhtään, vaan ero oli samaa luokkaa kuin kuivalla kelillä. On vaikea uskoa, että Unkarin tuotavilla lisäpäivityksillä ero saataisiin kokonaan kurottua, hyvä jos edes vähän. Voimayksikön puutteita ei pelkällä aerodynamiikalla paikata ja on muistettava, että myös muut tallit päivittävät autojaan jatkuvasti.
Potkut Binotolle ja kohti kautta 2022?
Vaikka Ferrarin vauhti paranisi loppukaudesta, vaikuttaa mestaruustaistelu hyvin kaukaiselta tällä hetkellä. Tämä kausi etenee niin nopealla tahdilla, että riittäviä korjausliikkeitä tuskin pystytään Maranellossa tekemään. Onkin tässä vaiheessa hyvä pohtia, olisiko aika siirtää paukkuja tulevaan tämän kauden sijaan? Se tiedetään, että ensi kausi vedetään samoilla säännöillä kuin tänä vuonna ja autojen kehitystäkin jäädytetään.
Seuraava suuri muutos tapahtuu vuonna 2022, kun vuodella lykätyt uudet säännöt astuvat voimaan. Formula 1:ssä on esimerkkejä, että on menestytty sillä, kun on tarkoituksella siirretty kehitystyötä tulevaan autoon ja korjattu sitten hyvää menestystä. Näin menestyi ainakin Brawn GP vuonna 2009. Toki Ferrarin kaltaiselta isolta tallilta olisi rohkea liike jättää väliin kahden kauden mestaruustaistelut, mutta olisiko menestystä tulossa muutenkaan?
Vaikka Ferrari pitäytyisi nykyisessä suunnitelmassaan auton kehityksen suhteen, pidän enemmän kuin todennäköisenä, että Ferrarilla alkaa pian ovi käymään, jos tuloksia ei tule. Perinteinen lääke Ferrarin menestymättömyyteen on ollut potkut ja ensimmäisenä tulilinjalla on yleensä tallipäällikkö. Henkilömuutosten osalta voisi olla hyvä hetki tehdä muutoksia, koska ainakaan vuonna 2022 ei Ferrarilla haluta epäonnistua ja aina uusien henkilöiden aiheuttamassa muutoksessa on 1-2 vuoden viive ennen kuin se näkyy tuloskehityksessä - jos näkyy.
Potkujen antaminen tallipäällikkö Mattia Binotolle ja uuden miehen tuominen johtamaan joukkoja ei ole kuitenkaan avain onneen. Ferrarilla on ollut viimeisen 12 vuoden aikana neljä tallipäällikköä, kun sitä ennen Jean Todt työskenteli tallipäällikkönä yksin peräti 14 vuotta (1993-2007). Tulokset Todtin aikana olivat alkuvaikeuksien jälkeen vakuuttavia Michael Schumacherin ja Kimi Räikkösen mestaruuksien siivittäminä, mutta Todtin ja hänen esikuntansa poistuttua Maranellosta, ei Ferrari ole saanut juhlia mestaruuksia lukuun ottamatta vuoden 2008 tallimestaruutta.
Ferrarilla on kova paikka, ettei alkaneesta kaudesta tule Ferrarille kaikkien aikojen pannukakkua. Hyvät neuvot ovat nyt Maranellossa kultaakin kalliimmat, mutta kuka niitä varikkomuurilla lähikuukausina jakelee?