Karkasiko Hamilton jo tavoittamattomiin?

Lewis Hamilton. Kuva: © Flickr.com.
Lewis Hamilton. Kuva: © Flickr.com.

Formula 1:n MM-sarja on edennyt vauhdikkaasti siitä lähtien, kun kausi saatiin käyntiin heinäkuun alusta. Lähes kauden etenemisen vauhdilla on myös Lewis Hamilton ottanut haltuun kuljettajien MM-sarjan ja britti on menossa kohti seitsemättä maailmanmestaruuttaan.

Tämän vuoden MM-sarjasta näyttää tulevan kovinta Hamiltonin näytöstä aikoihin. Kenelläkään ei näytä olevan kunnolla mahdollisuus haastaa brittiä - ei edes tallitoveri Valtteri Bottaksella.

Hamilton suorittaa tällä hetkellä suorastaan kliinisen tarkasti; virheitä ei tule, nopeus on kohdallaan ja tekniikka kestää. Edes silloin kuin pieni epäonni tuntuu vaivaavan, vaikeudet alkavat vasta kisan viimeisellä kierroksella. Hamilton on kohdannut pieniä vastoinkäymisiä, mutta MM-johto ei ole ollut uhattuna sen jälkeen, kun hän nousi kärkeen Unkarissa.

Muut eivät pysty vastaamaan Hamiltonin suorituskykyyn. Ensimmäisenä katse kääntyy Bottakseen, jolla on tasavertainen kalusto Hamiltoniin nähden, pitäisi olla mahdollisuus pistää Hamilton ahtaalle. Vaikuttaa kuitenkin, että mitä pidemmälle kausi etenee, sen paremmin Hamilton suorittaa. Etenkin viimeisissä kisoissa Bottaksen suoritus on ollut heikko, vaikka aina syy heikkoon esitykseen ei ole ollut suomalaisessa.

Suorituskyvyn lisäksi Hamiltonin kukistamiseen tarvitaan myös haastamista. Enkä nyt tarkoita henkistä psyykkaamista, vaan ihan radalla haastamista. Tämän puute on mielestäni näkynyt Bottaksen otteissa elokuussa, sillä hän on näyttänyt vaan ajelevan joukon jatkona maaliin. Esimerkiksi Espanjassa Bottas ei haastanut Max Verstappenia missään vaiheessa, kun hollantilainen oli lähietäisyydellä ja lopusta huolehti väärä rengasstrategia, jolloin Verstappenia ei päästy edes haastamaan.

Belgiassa oli samoja enteitä ilmassa, kun Hamilton pääsi rauhassa ajamaan kisavoittoon. Kisassa ei tullut kunnon taistelua voitosta, vaikka startissa ja turva-auton jälkeisessä uusintastartissa yritystä olikin. Hamiltonin asema ei ollut uhattuna oikeastaan ollenkaan ja kärkitaistelun osalta tylsään kisaan ei saatu tapahtumia. Oman lisämausteensa kisaan toi tiimiradiokeskustelu, jossa Bottas ei saanut lupaa käyttää hyökkäysmoodia tallitoveriaan vastaan.

Näyttää siltä, että Bottas ei ole kisoissa tarpeeksi aggressiivinen, mutta toisaalta on vaikea yrittää, jos kaikkia tehoja ei anneta käyttöön. Bottaksella oli ilmeisesti yksi mahdollisuus ottaa kaikki irti autosta, jotta talli pysyy suunnitelmassa voimayksikköjen käytön suhteen. On silti käsittämätöntä, että jos ainoa todellinen vastustaja MM-taistelussa on oma tallitoveri, ei häntä vastaan saisi käyttää kaikkia tehoja.

Pieni salaliittoteoreetikko herää sisälläni ja pohtii, ollaanko Mercedeksellä täysillä Hamiltonin takana ja hänelle haetaan maailmanmestaruutta? Kieltämättä sunnuntainen radiokeskustelu ja muutamat ihmeelliset Bottaksen aiemmin kohtaamat ongelmat mm. liian isosta bensamäärästä aika-ajoissa tai auton väärästä ajokorkeudesta herättävät kysymyksiä. Yksi pohtimani teoria tietysti voisi olla, kun Hamiltonilla ei ole vielä varmistettua sopimusta ensi kaudesta ja Bottaksella on, mielistellään Hamiltonia, jotta hän allekirjoittaisi tallin kanssa jatkosopimuksen.

Kaikista spekulaatioista huolimatta Hamilton tuntuu olevan elämänsä vedossa, eikä tällä hetkellä vaikuta siltä, että hänen seitsemännen maailmanmestaruutensa edessä olisi mitään esteitä. Hamilton voi kohta kruisailla loput kisat maaliin ja antaa Bottaksen voittaa muutaman kisan kaikessa rauhassa, eikä mestaruustaistelu keikahda mihinkään suuntaan. En usko, että edes lopulta Monzassa voimaan tuleva moottorikarttauudistus pilaisi Hamiltonin kauden pituista "party modea".

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.