Vettelin neljäs

Formula 1 -kausi päättyi jälleen Sebastian Vettelin mestaruusjuhliin, neljännen kerran ja vieläpä peräkkäin. Voitosta voittoon etenkin loppukaudesta ajanut saksalainen ei jättänyt selittelyille sanan sijaa, vaikka kauden aikana poristiin monesta asiasta, eikä vähiten renkaista.

Aluksi pahoittelut, että blogin päivitys on jäänyt tekemättä noin puolelta vuodelta. Valitettavasti aikaa ei ole vain riittänyt kaikkeen tekemiseen, vain kisojen tulokset on tullut päivitettyä sivustolle kisaviikonloppuisin. Ensi kauden ylläpitoa en ole vielä miettinyt, joten palataan siihen. Nyt kuitenkin vedetään pikaisesti yhteen F1-kausi 2013.

Sebastian Vettel vei lähes näytöstyyliin neljännen perättäisen mestaruutensa. Kuin ylivoiman alleviivaamiseksi, Vettel voitti kauden yhdeksän viimeistä osakilpailua. Usein voitot tulivat vielä varsin selvällä erolla kakkoseen, eikä Vettelillä ollut lopussa mitään hätää, vaan hän pystyi ajamaan säästellen loppuun. Kaikkiaan Vettel voitti kauden aikana 13 osakilpailua.

Mikä sitten oli Vettelin voiton takana? Tietenkin hänellä oli Adrian Neweyn hienosti suunnittelema auto ja mies oli itse huippuiskussa. Tämä ei kuitenkaan selitä kaikkea. Kesällä tapahtunut rengasmuutos Silverstonen rengasrikkojen jälkeen oli mielestäni avainasemassa Vettelin ja Red Bullin nousemisessa ehdottomaksi ykköseksi. Jo ennen rengasmuutosta Red Bull oli hyvä, mutta muutoksen jälkeen tallista tuli ylivoimainen.

Ei tämä silti vie mitään pois Vetteliltä, sillä hänen tallitoverinsa Mark Webber jäi hänestä "valovuoden". F1-uransa tähän kauteen päättänyt Webber jäi selvästi nelinkertaisen maailmanmestarin jalkoihin. Tosin Webberillä oli roppakaupalla uskomatonta epäonnea, sillä useissa kisoissa hänellä oli erilaisia ongelmia - jos ei muuta niin KERS ei ainakaan toiminut. Epäonnen huipensi muutama tekninen keskeytys, joita tosin Vettelinkin kohdalla oli yksi (Silverstone).

Kaikki onneksi päättyi Webberin osalta hyvin, sillä hänen näillä näkymin viimeinen F1-kilpailu Brasiliassa päättyi palkintopallisijaan, tätä kautta kuvaavasti kakkoseksi heti Vettelin jälkeen. Webber teki kaikesta huolimatta hyvää työtä, se, että tallitoverina oli Vettel, hämää hieman. Enkä voi olla uskomatta niitä juttuja, että Red Bullilla pelattiin monesti Vettelin pussiin pitkälti Helmut Markon taustapiruillessa. Uskoisin Webberin kärsineen tästä asetelmasta ja päästihän Webber höyryjä mm. Markoa kohtaan nettisivujensa blogissa kauden jälkeen, joka tosin poistettiin pikaisesti. Blogikirjoitus tosin ehti tosin jo muiden medioiden siteerattavaksi, joten kokonaan sitä ei saatu poispyyhittyä.

Muut kuljettajat näyttivät olevan täysiä statisteja Vettelin rinnalla. Käytännössä muut taistelivat kakkossijassa sarjassa "Muut". Muiden sarjan voitti Fernando Alonso ennen Webberiä, Lewis Hamiltonia ja tulevaa tallitoveriaan Kimi Räikköstä. Alkukaudesta kilpailu oli paljon tasaisempaa, mutta rengasmuutoksen jälkeen Red Bull karkasi omille teilleen. Ainoastaan Mercedes pystyi antamaan jonkinlaiseen haasteen Red Bullille aina välillä ja sekin vain aika-ajoissa. Kisapituudella muilla ei ollut mahdollisuuksia, ei edes hyvinä kisakuskeina tunnetuiksi tulleilla Alonsolla tai Räikkösellä.

Mitään kovin mullistavaa MM-taulukosta ei ole luettavissa. Samat tutut tallit hallitsivat sarjaa, kuten aikaisempina vuosina. Red Bull, Ferrari, Mercedes ja Lotus olivat kauden kärkitalleja. Lotukselta ehkä aavistuksen vahvempi kausi kuin heiltä odotettiin, ottaen huomioon heidän taloudelliset vaikeutensa. Moni uskoi Lotuksen putoavan kyydistä kauden edetessä, mutta niin ei käynyt, vaan Lotus oli oikeastaan vahvimmillaan loppukaudesta.

Kauden sukeltajat löytyvät McLarenin ja Williamsin leireistä. McLaren oli täysi limbo, koska kausi 2012 päättyi heidän osaltaan vahvasti, mutta tänä vuonna ei kulkenut mihinkään. Tallin innovaatiot auton kanssa eivät toimineet ja McLaren jäi koko kautena ilman palkintopallisijaa. Williams puolestaan oli lähes koko kauden hukassa, koska he eivät saaneet pakoputkiston coanda-järjestelmää toimimaan halutulla lailla. Vasta, kun he riisuivat järjestelmän autostaan, alkoivat he tavoittaa pistesijoja.

Rengasmuutokset kesällä aiheuttivat paitsi Red Bullin karkaamisen, myös muita muutoksia. Asemiaan menettivät hyvästä rengaskulutuksesta nauttineet Ferrari, Lotus ja Force India. Kaikkein karuin kohtalo oli Force India, joka putosi palkintopallien tuntumasta taistelemaan jämäpisteistä. Loppukaudesta intialaistallin kuljettajat kritisoivat autoa voimakkaasti. Rengasruletin voittajiin puolestaan voidaan lukea Sauber, joka oli alkukaudesta järkyttävän hidas, mutta loppusyksystä itävaltalaistalli hätyytteli jo kärkitalleja talousongelmistaan huolimatta.

Peräpäässä ei suuria muutoksia nähty, hitaat olivat hitaita. Kyse on tietenkin Marussiasta ja Caterhamista, joista Marussia onnistui lyömään Caterhamin ja saavuttamaan arvokkaan kymmenennen sijan MM-sarjassa. Keskiryhmää kaksikko ei juurikaan onnistunut saavuttamaan, joten Marussia ja Caterham käyvät omaa taisteluaan takajoukoissa ja väistelevät kisassa parhaansa mukaan nopeampiaan. Edes poikkeukselliset olosuhteet eivät tuo tallien tilanteeseen suurta muutosta, joten pieniä ihmeitä saa käydä myös ensi kaudella, jos pisteille haluavat, vaikka säännöt muuttuvatkin radikaalisti.

Suomalaisittain kausi oli erittäin mielenkiintoinen ja menestyksekäs. Räikkönen oli luonnollisesti johtotähti, jonka kausi alkoi hienosti Australian GP:n voitolla. Tasaisen nopealla ajolla Räikkönen napsi pitkään palkintopallisijoja ja oli kärjen tuntumassa ennen Vettelin karkaamista "maisemaan". Loppukauden Räikkösen osalta pilasi kiistat Lotuksen kanssa ja lopulta suomalainen jäi sivuun kahdesta viimeisestä kisasta selkäleikkauksen vuoksi. Kokonaisuudessaan Räikkönen ajoi kuitenkin hyvän kauden ja siitä osoituksena Ferrari kiinnoistui entisestä kuljettajastaan ja allekirjoitti tämän kanssa kaksivuotisen sopimuksen.

F1-tulokas Valtteri Bottas ajoi varman kauden, jonka huippuhetkiksi jäivät Kanadan GP:n aika-ajojen kolmas sija ja USA:n GP:stä saadut F1-uran ensimmäiset pisteet. Aika-ajoissa Bottas löi kokeneemman Pastor Maldonadon ja Williamsin muutettua autoansa loppukaudesta, alkoi myös kisoissa kulkea paremmin. Viimeisissä kisoissa tallista lähtökuopissa ollut Maldonado jäi selvästi tulokkaan jalkoihin. Vuoden tulokkaan titteli ei kuitenkaan mennyt Bottakselle, vaan Marussian Jules Bianchille.

Myös kolmas suomalainen pääsi radalle kisakuljettajana, kun Heikki Kovalainen sai yllätyspestin Lotukselle Räikkösen selkäleikkauksen vuoksi. Alkukaudesta Caterhamilla kuusissa perjantaiharjoituksissa ajanut Kovalainen ei valitettavasti antanut kovin vahvoja näyttöjä kahdessa ajamassaan kisassa USA:ssa ja Brasiliassa. Kovalaisella olisi ollut mahdollisuudet antaa näytöt keskikastissa oleville talleille, mutta nyt näyttää, että ainoat mahdollisuudet jatkaa F1-uraa ovat Caterhamin varassa, jos sielläkään.

Kaikkiaan F1-kausi 2013 oli varsin värikäs. Vaikka voittajan osalta kisat olivat pitkälti tylsiä, kärjen takana käytiin paljon hyviä taisteluita. Lisäksi kabinettipeli ratojen ulkopuolella oli F1:n tyyliin kiivasta ja erityisesti rengassekoilu jäi tästä kaudesta mieleen aina renkaiden kulumisesta valittamisesta, Mercedeksen salaisista rengastesteistä ja lopulta rengasseosten muuttamiseen. Politikointi on aina ollut ja tulee aina olemaan osa Formula 1:ä, halusimme tai emme. Eipä ole ainakaan tylsää kisojen välilläkään.

Formulat ovat nyt talvitauolla ja viralliset talvitestit käynnistyvät tammikuun lopulla. Jerezissä ja Bahrainissa ajettavissa testeistä tulee varmasti mielenkiintoiset tallivaihdosten ja sääntömuutosten vuoksi. Uusi kausi käynnistyy maaliskuun alussa Australian Melbournesta ja 19 osakilpailua sisältävä kausi päättyy marraskuun lopulla Abu Dhabiin Yas Marinan radalle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.