Sotshi vs. Monza - Hamilton antoi mestarin työnäytteen

Formula 1:n kuljettajien mestaruustaistelu näyttää olevan ratkaisuhetkillään. Mercedeksen Lewis Hamilton on ottamassa niskalenkin Ferrarin Sebastian Vettelistä ja näyttämällä tavan, jolla mestaruuksia voitetaan.

Venäjän GP jätti huonon maun Valtteri Bottaksen ja suomalaiskannattajien suuhun, mutta Mercedeksen toimintatapa päästää Hamilton Bottaksen ohi tallimääryksellä oli ymmärrettävä. Hamilton tarrasi vahvaan otteeseen mestaruudesta 50 pisteen erolla Vetteliin. Tämä saattoi olla viimeinen niitti mestaruustaistelussa, muttei suinkaan mestaruuden avain, jos ja kun Hamilton kuittaa sen kauden lopussa.

Mestaruuden avain löytyy Hamiltonin järkevässä ajossa läpi kauden. Toisin kuin Vettel, Hamilton ei ole hätäillyt yksittäisten kisojen huonojen tilanteiden tai ongelmien kanssa, vaan on edennyt järkevästi läpi hankalien tilanteiden esimerkiksi Saksan GP:ssä, mutta palkinto on odottanut lopussa. Vettel sen sijaan on tehnyt paljon hätäisiä ratkaisuja, jotka ovat maksaneet saksalaiselle roppakaupalla pisteitä ja hän on yhä jäämässä ilman Ferrari-mestaruutta.

Yhtenä esimerkkinä nostan esille Hamiltonin toiminta Venäjän GP:ssä ja Vettelin toiminta Italian GP:ssä, joissa oli hyvin samankaltaiset lähtökohdat. Venäjällä Mercedeksellä oli aika-ajojen jälkeen eturivi ja Italiassa Ferrari valtasi eturivin. Ennen kisoja oli paljon puhetta tallimääräyksistä, miten tallit toimivat, jos he ovat kaksoisjohdossa ja saako altavastaajatallikaveri voittaa.

Venäjällä Bottas otti hyvän lähdön ja Hamilton turvasi suomalaisen menon ensimmäiseen jarrutukseen kärjessä blokkaamalla Vettelin sivuun Bottaksen imusta. Hamiltonin järkevä toiminta takasi, että Mercedekset olivat avauskierroksen jälkeen kaksoisjohdossa ja kontrolloivat kisaa, vaikka Red Bullin Max Verstappenille kertyi eniten johtokierroksia erilaisen varikkostrategian vuoksi. Ennen kisan puoliväliä nähtiin tämä kohuttu tallimääräys, joka vahvisti Hamiltonin MM-johtoa, mutta se ei olisi ollut mahdollista, jos avauskierroksella olisi hölmöilty.

Verrokkina tähän Vettelin kämmäily Italian GP:ssä. Vettel jäi startissa paalulta lähteneen Kimi Räikkösen taakse, mutta nelinkertainen maailmanmestari ei pystynyt tätä sulattamaan ja yritti ehdoin tahdoin kammeta kärkeen Monzan toisessa shikaanissa. Kovasta taistelusta Räikköstä vastaan hyötyi Hamilton, joka kuin varkain kuittasi Vettelin ja tämä puolestaan törmäili Hamiltonin kanssa ja putosi koko joukon viimeiseksi. Enää ei tarvinnut haaveilla tallimääräyksistä Ferrarilla, sillä Vettelin oli raivattava tiensä takaisin kärkeen kaikkien takaa. Vettel oli Italian GP:ssä lopulta neljäs.

Vettelillä ei tunnu hermokontrolli tiukoissa tilanteissa kestävän, eikä hän pysty tällä hetkellä ajattelemaan kovin pitkälle eteenpäin. Sen sijaan Hamilton tuntuu koko ajan laskevan, mikä missäkin tilanteessa on järkevää. Hamiltonin kaltainen toiminta tuo pitkässä juoksussa mestaruuksia, kuten nyt ollaan näkemässä. Eikä Monzan tilanne ole ainoa Vettelin kohdalla tällä kaudella, vaan esimerkiksi Ranskassa Vettel kolaroi Bottaksen kanssa ja Azerbaidzanissa saksalainen pilasi kilpailunsa turva-autotilanteen jälkeiseen yltiöpäiseen ohitusyritykseen ja lukkojarrutukseen.

Tilanne kuljettajien MM-sarjassa näyttää Vettelin kannalta erittäin huonolta ja tuntuu siltä, että se on kiristänyt tilannetta myös henkisesti koko Ferrari-tallissa. Tästä osoituksena esimerkiksi Vettelin kiukuttelu Italian GP:n aika-ajojen ajojärjestyksestä, kun saksalainen valitti mahdollisen paalupaikkansa menneen siihen, että hän ajoi Räikkösen edellä ja suomalainen nautti imuavusta. Mercedeksellä Venäjällä Hamilton oli iloinen Bottaksen paalusta ja oli todella vaisuna tallimääräyksellä saadusta voitosta. Muutenkin tiimihenki tuntuu olevan paremmalla tolalla Mercedeksellä.

Kovin kauaa ei Ferrarilla ja Vettelillä ole aikaa saada palikoita kasaan, sillä kisoja on enää viisi jäljellä. Huolestuttavaa on, että vaikka Vettel voittaisi kaikki loput kisat, voi Hamilton "körötellä" loput kisat kakkosena maaliin. Skenaario vaikuttaa mahdolliselta, toteuttihan Nico Rosberg tätä mestaruuskaudellaan loppuvaiheessa menestyksellisesti Hamiltonia vastaan. Hamilton ei välttämättä kuitenkaan tyydy nyt vain peesailemaan, sillä tarvittaessa hyökkäystä häneltä löytyy, kuten Vettelin ohituksesta Venäjällä nähtiin. Toisaalta yksikin Hamiltonin keskeytys kiristäisi tilannetta uudestaan.

Taitaa kuitenkin olla niin, että Ferrari tarvitsee hieman Mercedeksen epäonnea, jotta Vettel pääsisi kunnolla haastamaan Hamiltonia mestaruustaistossa. Kaikki ei ole enää Vettelin omissa käsissä.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: