Toro Rosson kuskikaksikko vaihtui - Paluumuuttaja Kvyatilla näytönpaikka

Red Bull -konsernin pikkuvelitalli Toro Rosso esitteli autonsa maanantaina. Auto ei ulkonäöllisesti kokenut muutoksia, mutta kuskirintamalla sen sijaan tapahtui, kun tallin viime kauden kuljettajista kumpikin sai lähteä.

Vaikka kuljettajakaksikko vaihtui, toinen miehistä on Toro Rossolle hyvinkin tuttu. Venäläinen Daniil Kvyat nimittäin tekee paluun punaisiin härkiin muutaman vuoden tauon jälkeen. Kvyat saa uuden mahdollisuuden, kun hänet aluksi siirrettiin Red Bullilta takaisin Toro Rossolle kesken kauden 2016 ja Toro Rossoltakin tuli lopulta potkut kesken kauden 2017.

Ailahtelevista tuloksista kärsivä ja henkisesti hyvin herkältä vaikuttava Kvyat saa uuden mahdollisuuden. Kvyatista tulee mieleen Jari-Matti Latvala, jolla on ollut rallin puolella samanlaisia ongelmia. Vauhtia on ajoittain löytynyt kummaltakin erittäin hyvin, mutta vastaavasti auto on löytynyt "metsähallituksen" puolelta liian usein. Tunteet ovat olleet pinnassa väärällä tavalla niin Kvyatilla kuin Latvalallakin.

Vuoden verran Ferrarin simulaattorikuljettajana viettänyt Kvyat palaa ajohommiin tuttuun ympäristöön. Nyt olisi onnistuttava tai muuten F1-ovet sulkeutuvat venäläiseltä lopullisesti. Paineita hieman helpottaa, ettei Toro Rossolla odoteta mitään sankaritekoja maailmanmestaruustaistossa. Kun mies on vielä saanut hieman kasvaa ja pohtia maailman menoa kilparatojen ulkopuolella, ehkäpä se siitä lähtee. Kyllä se Latvalallakin hieman parani, kun hän alkoi keskittyä oikeisiin asioihin, vaikka ehkä napsu terävyydestä onkin tippunut pois.

Toinen Toro Rosson kuljettajista on tulokas Alexander Albon. Red Bullin junioriohjelmaan kuuluva Albon on ajanut viime kaudet GP3- ja F2-sarjoissa. Kaudella 2016 Albon oli kolmas GP3:ssa, vuonna 2017 Formula 2:ssa kymmenes ja viime kaudella kolmas F2:ssa. Albonilla ei ole kuin voitettavaa kokeneen tallitoverin rinnalla. Kvyatin voittaminen on hänen ensisijainen tavoitteensa.

Vaikka Red Bull -konsernissa on yleensä kovat menestyspaineet, uskoisin, että nyt Albonilla on paljon helpompaa, sillä viime vuosina Red Bullilla on on hieman hätäilty kuljettajaohjelmansa kanssa ja kuljettajia on viety ja tuotu tallin kuin Sokoksen pyöröovissa. Luulisi, että nyt osattaisiin olla rauhassa, sillä konsernilta alkaa kuljettajat loppua ja jo nyt Kvyat on entisistä kuljettajista otettu takaisin ja viime vuonna Toro Rossoa ajoi niin ikään ulos heitetty juniorikuljettaja Brendon Hartley. Enää tähän ei varmasti haluta mennä, vaan kuljettajia kehitetään nyt pitkäjännitteisesti.

Ulkonäöllisesti tämän vuoden Toro Rosso ei näytä eroavan viime vuoden versiosta. Tarkoitan tällä lähinnä visuaalista ilmettä, sillä toki jonkin verran aerodynaamiset sääntömuutokset vaikuttavat auton ulkonäköön. Itse olen todella puusilmä näiden suhteen, mutta todelliset F1-guruthan näkevät jo ensikuvista, "näyttääkö nopealta" vai voidaanko heittää kirveet kaivoon jo helmikuussa. Suuria muutoksia ei Toro Rossossa ei nähdä myöskään katteiden alla, sillä talli jatkaa Hondan moottoreilla ja Red Bull -yhteistyöllä talli saa synergiaetuja auton osien valmistuksessa.

Viime kaudella Toro Rosso teki arvokasta testityötä Hondan moottoreilla Red Bullille. Niin raakaa toimintaa kuin viime vuonna en usko näkevän, mutta saattaa olla, että Toro Rosso saa toimia testipenkkinä ratatilanteessa Red Bullille, kun Honda tuo uusia moottoriversioita. Red Bull on tänä vuonna Hondalla liikenteessä myös emotallin kanssa ja enää ei haluta menettää mestaruusmahdollisuuksia luotettavuusongelmiin.

Uuden Toro Rosson kuvia talli Twitterissä. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä. Lähde: Toro Rosson Twitter.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: