Keskikastin kärki Alfa Romeon tavoitteena

Tässä vielä viime vuoden Sauber ja Marcus Ericsson. Kuva: © 2018 Artes Max / Flickr.com

Sauberista Alfa Romeoksi täksi kaudeksi nimensä vaihtanut talli on aloittanut ärhäkkäänä. Taloudellisesti kituva ja häntäpään sijoja säännöllisesti keräävä Sauber on muisto vain, kun Alfa tähtää keskikastin kärkeen.

Viime syksynä vielä Sauberina tunnettu talli pudotti uutispommin, kun se kertoi kiinnittäneensä Kimi Räikkösen tallinsa kuljettajaksi kahden vuoden sopimuksella. Tästä alkoi Sauber-hype, kun media ja fanit alkoivat spekuloida Sauberin menestymismahdollisuuksilla. Hype tuntui sen kuin kiihtyvän, kun alkuvuodesta tiedotettiin, että Sauberin nimi vaihtuu Alfa Romeoksi.

Alfa Romeo on tehnyt pitkäjänteistä kehitystyötä tämän vuoden auton kimpussa jo hyvän aikaa. Auton suunnittelu aloitettiin hyvin aikaisin viime vuonna ja ilmeisesti tästä oli Räikköselläkin vihiä, kun hän teki sopimuksen Alfa Romeon kanssa. Yhteistyö Ferrarin kanssa on tiivistynyt ja se näkyi jo viime vuonna, kun talli sai käyttöönsä uusimmat voimayksiköt ja muut tekniset komponentit, jotka Ferrari toimittaa.

Oleellinen osa Alfa Romeon parantuneita tulevaisuuden näkymiä ovat ilman muuta taloudellisten resurssien parantuminen. Enää Alfa Romeon ei tarvitse venyttää joka penniä ja se näkyy tietysti kehitystyössä. Suunnittelusta saadaan ainakin teoriassa jatkuvasti kehityspalaa ulos tuleviin kisoihin. Tietysti pullonkaulauksi saattaa muodostua tallin koko, joka on varsin pieni. Tuotantoresurssit eroavat paljon isoista tehdastalleista, joissa monisatapäinen tehdashenkilöstö tuottaa komponentteja lähes ympäri vuorokauden.

Maailmanmestaruus tai edes osakilpailuvoitot tai palkintopallit eivät ole realismia Alfa Romeolle ainakaan muutamaan vuoteen. Heidän tavoitteensa on olla keskiryhmän paras, jossa on jo nyt kovaa kilpailua. Lisäksi isojen tallien kiusaaminen aina, kun heillä on vaikeaa joko aika-ajoissa tai kisoissa. Alkukaudesta pisteiden kerääminen pikkutalleille on perinteisesti ollut helpompaa, kun isot tallit ovat olleet hieman "kesäterässä". Alfankin pitää iskeä heti Australiasta lähtien, sillä Euroopan kiertueen alkaessa isojen pisteiden kerääminen on jo huomattavasti vaikeampaa.

Alfa Romeossa on nähty tänä vuonna hieman erilaisia ratkaisuja muihin talleihin verrattuna esimerkiksi etusiiven osalta, joten yritystä heillä ainakin on. Jää nähtäväksi, toimivatko Alfa Romeon ratkaisut, vai joutuvatko he palaamaan perinteisempiin ratkaisuihin. Ainakin talvitesteissä auton kehittyminen on jatkunut toisella testiviikolla, mutta tämä ei vällttämättä koko kauden kuvasta kerro vielä mitäään.

Ensimmäinen Alfa Romeo on nähnyt päivänvalon. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä. Lähde: Alfa Romeon Twitter.

Räikkönen tuo Alfa Romeolle kokemuksensa, näkemyksensä ja nopeutensa, joka on vielä erittäin hyvällä tasolla. Alfalla ollaan kiiteltty Räikkösen tuomaa tietotaitoa, joka on ollut avainasemassa sopimusneuvottelussa. Tietenkin Räikkösellä on ollut sanansa sanottavaan omalta puoleltaan, mutta kaikesta huokuu, että Räikkönen viihtyy Alfa Romeolla.

Antonio Giovinazzi tuo kuljettajapuoleen nuoruutta, joka ei ole täysin saanut näyttää osaamistaan suurelle yleisölle. Kaksi vuotta sitten Giovinazzi ajoi Sauberilla kaksi kisaa, joista toinen tuotti 12. sijan ja toinen keskeytyksen. Lisäksi Giovinazzi on toiminut Sauberin perjantain harjoituskuskina. Vaikka F1-meriitit ovat vielä vaatimattomat, ei Giovinazzi mikään turha kaveri ole. Giovinazzi pitänee huolen, ettei Räikkönen tullut sveitsiläistalliin tullut viettämään rahakkaita eläkepäiviä, vaan suomalainenkin joutuu tekemään täyden päivätyön päihittääkseen tallitoverinsa.

Vaikka Alfa Romeota emme näe kärkitaisteluissa alkavalla kaudella, uskon, että saamme nauttia silti tallin edesottamuksesta suurella ilolla ja luultavasti tyytyväinen ilme nähdään poikkeuksellisen usein myös tallin suomalaisässän naamalla.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: