Jatkuuko Mercedeksen menestysputki?

Jatkuuko Mercedeksen menestysputki?

Hallitseva maailmanmestari on aina muiden saalistettavana, mutta Mercedeksellä on takanaan uskomaton menestysputki viime vuosina, kun talli on putsannut vuodesta toiseen palkintopöydät. Kilpailu on kuitenkin kiristynyt vuosi vuodelta ja tänä vuonna pahimmissa kilpailijoissa tapahtuu suuria muutoksia. Pystyykö Mercedes yhä pitämään kärkipaikkansa?

Ennen kauden alkua spekuloitiin, että Mercedes esittelisi autonsa täysin uudessa ulkoasussa, mutta loppujen lopuksi uusi Mercedes ei visuaaliselta ilmeeltään eroa edeltäjistään kovin paljon. Takakatteeseen on tullut jonkin verran enemmän mustaa, mutta sen tunnistaa yhä vanhaksi kunnon - joidenkin mielestä tylsäksi - hopeanuoleksi.

Mercedes W10 näyttää tältä. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä. Lähde: Lewis Hamiltonin Twitter.

Ulkonäön sijaan Mercedeksellä on talven aikana paiskittu hiki hatussa töitä, että uusi auto olisi vähintään viime kauden auton veroinen. Tallin tekninen johtaja James Allison kertoi haastattelussa, että Mercedes aloitti tämän vuoden auton suunnittelun itse asiassa jo vuonna 2017. Viime vuoden auto oli hyvä, voitettiinhan sillä sekä kuljettajien että valmistajien maailmanmestaruudet jälleen kerran, mutta vastustajat pääsivät jo lähelle.

Joillain radoilla Mercedes oli vaikeuksissa ja etenkin takarenkaiden kuluminen tuotti hallitsevalle mestarille ajoittain suuria vaikeuksia. Esimerkiksi loppukauden kisoissa Mercedes kärsi poikkeuksellisesta rengaskulumasta USA:n ja Meksikon osakilpailuissa, joissa voitot Mercedeksen nenän edestä veivät Ferrarin Kimi Räikkönen ja Red Bullin Max Verstappen.

Mercedeksen mukaan talli on pystynyt ratkaisemaan tämän ongelman ja tallin mukaan he ovat nyt entistä kilpailukykyisempiä kaikilla radoilla ja kaikissa olosuhteissa. Tämä on varmasti totta, mutta ihan varmasti myös muut tallit ovat kehittyneet. Pahimmista kilpailijoista Ferrari ja Red Bull tulevat tarjoamaan kovan haasteen ja Mercedeksen on entistä vaikeampi säilyttää asemansa. Kaikki kuitenkin haluavat kaataa hallitsevan mestarin.

Auton suorituskyvyn lisäksi herää kysymys, mikä on Lewis Hamiltonin motivaatio? Viidennen maailmanmestaruutensa viime syksynä varmistanut britti tulee jälleen tilanteeseen, jossa hän on jo kaiken voittaneena. Toki tilastoissa siintää Michael Schumacherin seitsemän maailmanmestaruutta, mutta riittääkö se motivaatioksi? Toisaalta Hamilton on viime vuosina osoittanut, että vaikka alkukausi ei ole mennyt putkeen, syyskaudella mies on ollut pysäyttämätön. Viime kaudella meni neljä kisaa ennen ensimmäistä voittoa ja pitkään uumoiltiin, että vuosi 2018 on Ferrarin, mutta toisin kävi. Viisinkertainen mestari pehmitti erityisesti Ferrarin Sebastian Vettelin.

Sanoisin, että Hamiltonin pitäisi olla ennemmin huolissaan Verstappenista, jos Red Bullin ja Hondan yhteistyö lähtee kunnolla toimimaan. Vielä tässä vaiheessa on pelkkiä kysymysmerkkejä itävaltalaistallin suhteen, joten voidaan huoletta sanoa, että Mercedes on ykkössuosikki alkavalla kaudella. Mercedeksen pitää olla tarkkana, sillä palloa ei saisi pudottaa ja mestaruustaistossa tarvitaan molempia kuljettajia.

Tästä päästäänkin Valtteri Bottakseen, jonka loppukausi oli surkea. Itseluottamuksen puutteesta kärsinyt suomalainen jäi paitsi tallitoverin, niin myös Ferrareiden ja Red Bullien jalkoihin syyskaudella. Toivottavasti Bottas on saanut koottua itsensä, sillä hän ajaa vähintään tallimestaruudesta ja omasta sopimuksestaan ensi vuodeksi. Ainakin Esteban Ocon on kärkkymässä Bottaksen penkkiä. Talvikausi Bottaksella on kulunut treenatessa ja Tunturirallissa lämmitellen. Liekö nuo sopivat valmistautumismetodit F1-kauteen?

Uskallan sanoa, että Mercedeksen teema tälle kaudelle on jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikan sanoja mukaillen "Kuus mestaruut hei!" Mercedes tavoittelee kuudetta perättäistä kuljettajien ja valmistajien maailmanmestaruutta, joka olisi kova suoritus. Kuuteen perättäiseen valmistajien maailmanmestaruuteen on päässyt vain Ferrari (1999-2004) ja Mercedes tulisi jakamaan tämän tilaston kärkipaikan italialaistallin kanssa.

Lähteet: MTV Uutiset ja Wikipedia.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: