Red Bull yrittää nousta siivilleen Hondan kanssa

Red Bull yrittää nousta siivilleen Hondan kanssa

Innovatiivisista aerodynamiikkaratkaisuistaan tunnettu Red Bull astuu uuteen aikakauteen tällä kaudella, kun talli saa voimanlähteekseen Hondan. Runsaasti voimayksikköongelmista viime vuosina kärsinyt Red Bull vaihtoi Renaultin Hondaan, joka oli myös tunnettu isoista ongelmistaan etenkin McLarenin kanssa pari vuotta sitten.

Red Bull -konserni halusi eroon Renaultin voimayksiköistä, jotka olivat erittäin epäluotettavia. Tallin molemmat kuljettajat kärsivät runsaasti erilaisista ongelmista, jotka turhauttivat kuljettajat ja tallin johdon. Niinpä pettyneistä purkauksista mediassa ei ollut puutetta etenkään Renault-yhteistyön päättymisen varmistuttua.

Hondaan Red Bull päättyi pakkoraossa, koska Ferrari ja Mercedes eivät suostuneet antamaan voimayksikköjään Red Bullin käyttöön. Ferrari ja Mercedes vetosivat resursseihinsa ja kuluihin, mutta epäilemättä yhtenä syynä oli myös se, ettei pahimmalle kilpailijalle anneta sarjan parasta tai toiseksi parasta voimayksikköä. Luonnollisesti Red Bull -pomot olivat tästä erittäin pettyneitä. Hondan paluu Formula 1:iin ei tapahtunut onnellisten tähtien alla, sillä McLarenilla kaikki meni päin seiniä ja Hondan ja McLarenin yhteistyöstä muistetaan lähinnä radan varteen hyytyvät autot ja Fernando Alonson sarkastiset kommentit.

Red Bull -konserni lähestyi Honda-yhteistyötä Toro Rosson kautta, johon Hondan voimayksiköt otettiin jo viime kaudella. Red Bull käytti Toro Rossoa aivan täysin testipenkkinä, jotta he saisivat tietoa, onko järkevää siirtyä Hondan voimayksiköihin myös emotallissa. Lopulta päätös tehtiin kesällä ja tästä kaudesta lähtien Hondat vauhdittavat myös Red Bullia.

Red Bull esitteli autonsa aluksi jo perinteiseen tapaansa erikoisvärityksessä. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä. Lähde: Red Bullin Twitter.

Auto on Red Bullilla ollut pitkään erinomainen, luultavasti sarjan paras. Voimayksikön ongelmat ovat estäneet lopullisen läpimurron. Red Bullin johto on kertonut, että Hondalla on ollut vahva talvi ja he ovat tehneet tiivistä yhteistyöstä. Aiemmin McLarenin kanssa kerrottiin, että yhteistyö tallin ja Hondan välillä ei toiminut kovinkaan hyvin ja ongelmia oli jopa voimayksikön sovittamisessa auton runkoon. Red Bull on kuitenkin varautunut ottamaan tällä kaudella lähtöruuturangaistuksia voimayksikön osien vaihdosta, mutta tallipäällikkö Christian Horner ei usko tämän vaikutuksen olevan kovin suuri kisojen lopputulokseen ainakaan tietyillä radoilla.

Yhteistyö Toro Rosson kanssa tuntuu tiivistyvän entisestään. Sekä Red Bullin että Toro Rosson autojen takaosat tekee Red Bull Technologies -yhtiö. Takaosa käsittää mm. vaihdelaatikon ja takajousituksen. Yhteistyön tiivistymistä helpottaa se, että nyt molemmat konsernin tallit käyttävät samoja voimayksiköitä.

Vielä on hämärän peitossa, mikä on Hondan todellinen suorituskyky, mutta kuljettajista ei menestys tule jäämään kiinni. Ei ainakaan Max Verstappenista. Verstappen on osoittanut viime kausilla olevansa huikea kuljettaja kaikissa olosuhteissa ja kaikilla radoilla, mikäli vain auto antaa myöden. Hollantilaisen sadekelin show Brasiliassa toissa kaudella tai useat upeat nousut takajoukoista kärkitaisteluun viime kaudella ovat kaikkien muistissa.

Kukaan ei enää kiistä Verstappenin kykyjä, vaikka hänen hermojen hallinnassa on vielä puutteita, mutta tämäkin todennäköisesti saadaan vielä kuntoon, kunhan kokemusta kertyy lisää. Ehdottomasti Verstappen on tulevaisuuden mestari ja Red Bullin kultakimpale, jos ei tällä kaudella niin muutaman vuoden sisään. Tämä vuosi saattaa tulla liian aikaisin, jos Hondan kanssa ilmenee vielä lastentauteja.

Pierre Gasly jäänee selkeästi kakkosviulun soittajaksi. Red Bullilla on kaksi nuorta kuljettajaa, jotka saattavat aiheuttaa harmaita hiuksia tallipäällikölleen, mikäli he kisailevat toisiaan vastaan radalla. Tallimääräyksiä Red Bullilla ei uskoakseni nähdä ja tilanne on tallissa tuttu aikaisemmilta kausilta, kun kaksi tasavahvaa kuljettajaa ovat taistelleet tallissa, kuten esimerkiksi Sebastian Vettel ja Daniel Ricciardo sekä Ricciardo ja Verstappen.

Gaslyn tasosta ei täyttä varmuutta kärkitallissa vielä ole, joten hänellä on paineita tuoda tallille tuloksia, koska tunnetusti Red Bullilla ei hirveästi odoteta, jos homma ei toimi. Tosin luulisi Red Bullin odottavan nyt hieman pidempään, sillä ennen tätä kautta Red Bull joutui jo kaivelemaan kuskiohjelmansa laarin pohjia saadakseen talleillensa kuljettajat.

Lopulta Red Bull julkaisi autonsa perinteisen värisenä. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä. Lähde: Red Bullin Twitter.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: