Maaginen Hamilton menossa maisemaan

Lewis Hamilton juhli voittoa viime vuonna Monzassa. Kuva: © 2018 Takayki Suzuki / Flickr.com

Formula 1:n mestaruustaistossa vuonna 2019 edetään parhaillaan ratkaisuhetkiä. Seuraavat kisat näyttävät, onko tulevana syksyllä enää taisteltavaa, vai viekö Lewis Hamilton mestaruuden näytöstyyliin.

Viimeistään Ranskan GP näytti, kuinka ylivoimaisessa kunnossa Mercedeksen Lewis Hamilton on. Kukaan ei pystynyt laittamaan hanttiin viisinkertaiselle maailmanmestarille. Kaikki tuntuu häneltä onnistuvan ja vauhti on kohdallaan ja ei olla kaukana siitä, että Hamiltonin nimeä voidaan ryhtyä kaivertamaan mestaruuspokaalin kylkeen jo kuudetta kertaa.

Käytännössä mestaruustaistelu on ollut koko kauden kahden Mercedes-kuljettajan välillä. Muut tallit, lähinnä Ferrari ja Red Bull, eivät ole pystyneet realistisesti haastamaan Mercedestä kuin ajoittain. Etenkin Ferrarilla on ollut muutama vahva rata alkukaudesta, mutta jostain syystä talli on osannut "pudottaa pallon" ratkaisevalla hetkellä ja Mercedes on vienyt voitot näistäkin.

Mestaruustaistelu on tullut kesällä uuteen vaiheeseen, kun Hamilton näyttäisi ottavan niskalenkkiä myös tallitoveristaan Valtteri Bottaksesta. Vielä keväällä kaksikko kävi tiukkaa taistelua ja voitotkin menivät lähes vuorotahtiin. Kesällä Hamilton löi uuden vaihteen silmään ja on tällä hetkellä painamassa maisemaan.

Kisat ennen elokuun kesätaukoa ovat ratkaisevassa asemassa, pysyvätkö Bottaksen mestaruushaaveet vielä hengissä. Se vaatii ryhdistätymistä Bottakselta, sillä totuuden nimessä niin kisat Kanadassa kuin Ranskassa ovat jättäneet paljon toivomisen varaa. Montrealissa kisa meni pilalle aika-ajojen kolmososion omaan ajovirheeseen, siitä seuranneiseen epävarmuuteen ja huonoon lähtöpaikkaan. Paul Ricardilla Bottas tuhosi renkaansa yrittäessään tavoittaa ylivoimaista tallitoveriaan, joka lähes maksoi kakkospaikan kisassa.

Bottaksen on löydettävä se sama vire, mikä hänellä oli keväällä. Vire on löydyttävä jo aika-ajoissa, eikä Kanadan kaltaisia virheitä enää ole varaa tehdä. Suurin Akilleen kantapää Bottaksen kaudessa ovat olleet startit, jotka jo keväällä olivat korkeintaan keskinkertaisia. Paras mahdollisuus Hamiltonin kukistamiseen on startissa ja sen on mentävä putkeen, jos Bottas mielii vielä taistella mestaruudesta. Myös renkaiden kulumisongelmaan olisi hyvä löytyä ratkaisu pikaisesti, koska tallitoverilla Pirellin kumit tuntuvat toimivan ja kestävän paremmin.

Vaikka Bottaksella on parannettavaa, on samaan hengenvetoon todettava, että onhan Hamilton ollut maaginen. Hän on tehnyt vastustajistaan hakkelusta turhaan ylimääräistä energiaa hukkaamatta. Tuntuu kuin Hamilton ajaisi kuin kiusoitellen ympyrää kilpakumppaniensa ympärillä ja, kun on sitten hieman tarve kiristää, pystyy hän sen tekemään ilman sen suurempia ongelmia. Eikä tekniset ongelmatkaan tunnu eskaloituvan, vaikka niitä on parissa viime kisassa Mercedeksen mukaan ilmennyt. Toki vikojen korjauksessa on auttanut loistavasti toiminut tiimi, joka on avainasemassa mestaruustaistelussa. Samaa ei voi tiimin toiminnasta sanoa Ferrarista, jossa jokaisella osa-alueella annetaan Mercedekselle tasoitusta ja Mersun etumatka sen kuin kasvaa.

Seuraava tyrmäyspaikka Hamiltonilla ja Mercedeksellä on tulevana viikonloppuna Itävallassa, jossa Toto Wolffin joukoilla onkin kana kynittävänään viime vuoden tuplakeskeytyksen jälkeen. Jos veikata pitää, niin nyt tuplakeskeytys vaihtuu kaksoisvoittoon. Jälleen kerran.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.